Vážení přátelé, přestože seriál „Koncepce vzdělávání ve 21. století“ V. Děvjatova prošel téměř bez povšimnutí (pouze dva komentáře k osmi dílům), v jediném čtenářském komentáři je dotaz, zda je možné autora nějak kontaktovat.

Sám jsem s autorem komunikoval před zveřejněním překladu, a to na jeho profilu ve VK.com, kde jej můžete nalézt. Pracuje jako vyskoškolský pedagog a podle všeho má jiné aktivity související hlavně s jeho studenty. Ostatně ani ona Koncepce se neobjevila včera, je to text starý několik let.

Já sám jsem se do překladu pustil s nadšením neinformovaného diletanta a teprve, když byl seriál v běhu, začal jsem důkladně číst knihu VP SSSR „Potrebujeme inú školu“ (vydal KSBpress). Již po přečtení prvních dvou kapitol jsem si nemohl nevšimnout, že určité fráze v knize jsou slovo od slova shodné s textem V. Děvjatova.

Pokud se tedy skutečně zajímáte o koncepci vzdělávání ve 21. století, není asi nutné rozptylovat činného člověka od jeho pedagogických aktivit a stačí pokračovat čtením výše zmíněné knihy, která rozpracovává koncepci vzdělávání do větších podrobností.

V duchu našeho hesla „Teorie je nutná, praxe nezbytná“ bych Vás potom chtěl vyzvat, abyste vy, které Koncepce oslovila, kontaktovali další lidi, kterým není lhostejné, co a jak se budou učit naše (a hlavně jejich) děti. Již ve fázi syrového překladu oslovila „Děvjatovova“ Koncepce jednu z maminek, která se snaží své děti učit doma v rámci domácího vzdělávání. Takových rodičů, zejména rodičů dětí v základní povinné školní docházce, je spousta. Jsou to lidé, kteří buď nechtěli vystavit své děti covidové šikaně v době, kdy měly nastupovat do první nebo do druhé třídy anebo si prostě uvědomují katastrofálně devastující vliv našeho institucionálního školství na rozvoj svého dítěte.

Proto bych si přál, aby se text Koncepce vzdělávání ve 21. století i kniha „Potrebujeme inú školu“ nejprve staly jakýmsi bodem setkání lidí se společnými zájmy v naší republice, poblíž místa svého bydliště. Takto neformálně vzniklá komunita (přesněji řečeno: komunity v různých koutech naší vlasti) potom může spojit své síly, efektivněji zvládnout domácí výuku a začít budovat jakousi Novou školu, která bude učit a vychovávat novou generaci dětí, generaci Tvůrců, která rozvine svůj potenciál lidskosti a přebuduje českou společnost do takové podoby moderního mnohonárodního společenství, které bude mít své nezastupitelné místo v novém globálním řádu 21. století.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..