Putin X Peskov

Běžný spotřebitel dezinformačních produktů našich i západních médií věří pohádkám, které tato média neustále šíří o tom, že mýtický „Kreml“ je jakýsi zavilý monolit zlých zrůd usilujících o světovládu. Běžný spotřebitel médií může ve valícím se proudu nesmyslů vytušit, že to asi nemůže všechno být pravda. Ale jaké lze najít důkazy, jak se dobrat realistického obrazu situace?

V případě Ruska nebo v užším slova smyslu „Kremlu“ je užitečné sledovat vyjádření a prohlášení různých figur a pečlivě analyzovat význam každého slova, zejména v aktuálním kontextu.

Taková analýza může být pracná, vyžaduje velké intelektuální úsilí, někdy ji nelze úspěšně dokončit bez znalostí důležitých reálií. Sklon k vytváření konspiračních teorií může analytika-začátečníka mnohdy svést na scestí. Někdy nám však Bůh nadělí situaci, v níž se všechno ukáže v jasných barvách a na první pohled je zřejmé, co se děje. Někdy se takové perly dají najít dokonce i v našich mainstreamových médiích. Takovým dárkem se staly poslední čtyři dny – 28. až 31. březen 2022, respektive v úplném pohledu posledních osm dní.

23. březen 2022, čtvrtek: Putin oznamuje, že nadále budou ruští dodavatelé zemního plynu a ropy prodávat „nikoliv přátelským státům“ (těm, které zavedly sankce) pouze za rubly. V souladu s pravidly rozdělení pravomocí pověřuje rozpracováním konkrétních opatření Centrální banku RF, premiéra Mišustina a ředitele Gazpromu, Müllera. Na splnění příkazu dává týden. Třicátého března by tedy všechno mělo být připraveno.

28. březen 2022, pondělí: Je zřejmé, že ani Centrální banka RF ani ministerstva žádná opatření nechystají, Gazprom zaujal pozici mrtvého brouka. V pátek se novými pravidly nikdo nezačal zabývat.

Prezident Putin sabotáž zaregistroval, a aby nebyly pochybnosti, že svůj příkaz myslí vážně, znovu dává termín, tentokrát již ovšem konkrétní datum: 31. březen 2022 (jako v mateřské školce). Pověřené instituce tedy mají dva dny na splnění poměrně jednoduchého zadání (vysvětlení níže). Zprávu o tom, že Putin trvá na splnění úkolu, jsem v našich médiích (zatím) nenašel.

30. březen 2022, středa: Velmi zajímavý den. Ve 13:10 publikuje RIA Novosti prohlášení Peskova o tom, že proces přechodu na platby v rublech „se protáhne“. V kontextu prezidentova pondělního „připomenutí“ je to veliká troufalost.

Není ovšem bez zajímavosti, že na webu pátého kanálu najdeme zprávu o tom samém prohlášení Peskova s jiným titulkem („Peskov připomněl blížící se termín splnění příkazu prezidenta“) a s jiným akcentem. Kromě tvrzení, že přechod na nový způsob platby se protáhne, cituje TV5 ještě jinou pasáž: „Zatím nemám k dispozici informace, ale údaje budou v každém případě dostupné. Počkejme si. Je tu příkaz prezidenta a ten musí být splněn.“ (Zmínka o tom, že to ale nebude hned, je tam také.)

31. březen 2022, čtvrtek, přináší rozuzlení. Jsou oznámena nová pravidla pro prodej plynu a ropy. Neoznamuje je však ani šéfová CB RF Nabiullina, ani premiér Mišustin, ani ředitel Gazpromu Müller. Prezident Ruské federace je nucen sám osobně vyhlásit nový postup jako další nařízení prezidenta. Veškerý věcný obsah nařízení se vešel do jediné věty: „kontraktoři jsou povinni otevřít si účty v rublech u ruských bank a platby provádět z těchto účtů.“ Ani tuto zprávu jsem v českých médiích nenašel. Možná vyjde i Dnes, aby si konzumenti „zpráv“ mohli alespoň pár hodin myslet, že je to jen aprílový vtip.

Na výše uvedeném příkladu jsem chtěl ukázat, jak je potřeba číst některé zprávy. Peskov není prezidentův pomocník, je to agent opozice dosazený do hlavního stanu, aby neutralizoval Putinovy záměry, házel mu klacky pod nohy a ve svých veřejných vystoupeních nenápadně informoval, jak se mu to daří. Až si budete pročítat jeho prohlášení (což vám vřele doporučuji), soustřeďte se na věty týkající se činnosti prezidenta a obsahující slovesa se záporem: „prezident nemůže“, „prezident nezamýšlí“, „prezident neplánuje“ a podobně. A zkuste si k těmto zdánlivě nenápadným větičkám dohledat předchozí vyjádření samotného prezidenta. Budete překvapeni.

Bez zajímavosti nejsou ani různé akcenty mediálních agentur (vzhledem k absenci dostatečného množství reálných důležitých informací v našich médiích bohužel v případě Ruska musíte hledat v ruských zdrojích; ale totéž platí i pro jiné regiony a média). I ty vám pomohou odhalit, na které straně kdo stojí. Mimochodem, při procházení zpráv na webech idnes.cz a lidovky.cz jsem byl překvapen, jak moc tyto „nezávislé noviny“ připomínají jednotný tisk v době socialismu. Tehdy vycházely v Rudém právu a ve slovenské Pravdě zcela totožné zprávy a komentáře, lišily se jen tím, že v Pravdě byly publikovány ve slovenštině zatímco v Rudém právu v češtině. Je klidně možné, že tytéž texty byly tištěny ještě maďarsky v Új Szó, ale na to bohužel moje maďarština nestačí. V případě Dnes a Lidovek je to jednodušší: zprávy jsou prostě naprosto totožné, včetně jazyka (a pravopisných chyb).

Za domácí úkol si můžete udělat analýzu výstupů RT a ruského kanálu „RT na russkom“ a obecně vystupování její ředitelky Margarity Simonjan. A pak si snad sami snadno odpovíte na otázku, zda je RT „hlásná trouba kremelské propagandy“? Ili nět?

5 komentářů


    1. nepoznam rusky zakonodarny system, ale tipnem si, ze priamy prikaz prezidenta republiky je co sa tyka dosledkov pre jeho nedodrzanie podstatne horsi, ako nejaky prikaz vlady, ktory sa moze na urovni nejakeho ministerstva „nespravne pochopit“ a opatrenie, ktore by sa vydalo by trvalo dlho, nez by sa napisalo spravne a vyhlasilo…….teda MF Ruska by vydalo pokyn, ten by presiel medzirezortnym pripomienkovym konani, parlamentom, vysiel v zbierke zakonov, nasledne by sa zistilo, ze je tam chyba, ktoru nikto nezbadal, opat by sa to muselo zrusit apod. Proste cas by siel. Ano, premier moze odstavit dotycnych, ale bude ich vela a bude to za „chyby“, cize vacsina by ostala. Si zober vyhlasky hlavneho hygienika u nas pocas pandemie…..keby sa to malo dosledne implementovat, tak vacsina obchodu stoji a stala by dlho. Ale ked rozhodne prezident, tak toto cele sa obchadza……zodpovednym za vsetko su presne definovani ludia…..a trestom nie je mozne strhnutie odmien

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..