V těchto dnech máme přímo před očima velmi názorný příklad, proč pouliční demonstrace, s výjimkou skutečně masového vystoupení většiny obyvatel, nemá požadovaný vliv na chod událostí. Na tomto případu si můžete naprosto konkrétně uvědomit pravdivost tvrzení, že pouliční demonstrace slouží (v případě řízených událostí) pouze jako nezbytné pozadí pro mnohem složitější procesy.

V Lidových novinách se objevil tento článek o chystané demonstraci Hnutí občanské nespokojenosti (HON) proti nepřiměřeným vládním opatřením. Letos na podzim je to již druhá akce tohoto druhu.

Na obrázku může být: text, kde se píše JEDNO SPOLEČNÉ SRDCE PRAHA ONE WORLD 18.10.2020 od1 14:00 Demonstrace HEART ONE Staromestské náméstí Společne chceme najít pravdu.
Plakát – pozvánka na demonstraci HON 18.10.2020

Zároveň se ale ukázalo, že na stejné místo a čas svolávají demonstraci velmi pochybné spolky – konkrétně nejrůznější fotbaloví ultras. V Otázkách a odpovědích FKT jsme často slýchali, že tito násilní radikálové jsou speciálně cvičení (i když to zpravidla sami nevědí) jako úderná síla pro pouliční boje. Že tomu tak skutečně je, se ukázalo nejmarkantněji na Ukrajině, kde „fotbaloví fanoušci“ mnohokrát terorizovali místní obyvatelstvo v Kyjevu nepohodlných městech, a nejstrašnějším příkladem jejich použití se stal masakr v Oděse 2. května 2014. Také není tajemstvím, že v prostředí fotbalových „ultras“ působí celá řada agentů tajných služeb (přinejmenším civilních).

Je zřejmé, že demonstrace HON není zákulisně organizovaná mocenskými složkami, proto na ní nelze použít klasickou techniku manipulace: svolat lidi k pokojnému vyjádření postoje za bohulibý cíl a přitom do demonstrace nasadit „chuligány“ nebo „radikály“ (případně „neznámé odstřelovače“), kteří by například napadali jiné skupinky (taktéž „neorganizovaných chuligánů“), dokud se nepřidají zmatení demonstranti, kteří se půvpodně nepřišli prát, a které potom bude možné pod vhodnou záminkou zatknout. (Tato technika byla mj. použita a nacvičována při „občanských nepokojích“ v Českých Budějovicích v létě roku 2013 – policejní provokatéry tehdy zachytil na videozáznamu jeden z obyvatelů sídliště). Proto tedy musí být povolána ilegální armáda „fotbalových fanoušků“, kteří se jinak nikdy předtím k žádným společensky závažným tématům tímto způsobem nevyjadřovali.

V neděli můžeme očekávat scénář, ve kterém se „fanoušci fotbalu“ pod záminkou, že demonstrují za stejnou věc jako HON, pokusí vyvolat nějaké násilnosti. Zbývá jen doufat, že náhodní kolemjdoucí natočí celé dění na video (ke komu si ultras chodí pro instrukce, kdo jako první útočí nebo provokuje a podobně) a záznam rozšíří na všech sociálních sítích, aby se později dalo analyzovat, kdo celou akci řídil a s jakým cílem.

Není bez zajímavosti, že ze 17 fotografií doprovázejících článek v Lidových novinách jenom dvě mají vztah ke hnutí HON (což je pořadatel původní akce), zatímco zbytek až na jednu zobrazuje řádění „fanoušků“ včetně velkého počtu fotografií ukazujících násilí. Vypadá to, že organizátor „demonstrace fanoušků“ má nejen podporu médií, ale již i předem daný záměr.

Je dobré si uvědomit, že dobře zorganizovaná demonstrace vyžaduje nejen velké srocení lidí,ale i další nezbytné prvky:

  • zajištění bezpečnosti, zejména účinnou obranu před infiltrací nežádoucích „účastníků“,
  • pečlivou a vše pokrývající dokumentaci obrazem i zvukem,
  • důkladnou mediální podporu (pokud by se sešlo sto tisíc lidí v jednu hodinu v noci na Bílé hoře, nikdo by o tom nevěděl, pokud by o to neinformovala média;
  • a v neposlední řadě dobře propracovaný program a scénář celého setkání, včetně alternativních scénářů.

4 komentáře

  1. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko vyzval českou vládu, aby ukončila nepřiměřené použití násilí proti mírumilovným demonstrantům, odvolala policii z ulic a začala vyjednávat s lídry protestu o mírumilovném předání moci. V případě, že se Česko dokáže navrátit na cestu demokracie, je Bělorusko připraveno poskytnout mu materiální pomoc v podobě 50 traktorů a 10 fůr brambor.

    http://voicesevas.ru/news/55037-razgon-mirnoy-demonstracii-v-prage.html

    (Jedná se samozřejmě o ironii, ale velice trefnou!)

  2. Tady jsou pro ukázku toho, jak by to mohlo také vypadat, videa o událostech 2. května 2014 v Oděse, o kterých tady u nás mimochodem málokdo ví. Kdyby lidé věděli, k jakým tam docházelo zvěrstvům, mohli by totiž začít přemýšlet.

    https://www.youtube.com/watch?v=Lyzhu0JWmQM&list=PLLN3Uw9xJDNZZu8MA2BSaAcgpU7HIsHha&index=40&t=22s

    https://www.youtube.com/watch?v=08KDM0U3RQQ&list=PLLN3Uw9xJDNZZu8MA2BSaAcgpU7HIsHha&index=37&t=18s

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..