Jak všichni křičeli! To se nedá popsat slovy. Děti se dusily a plakaly v kouři. Dveře se vylamovaly a hroutily pod náporem davu. V hořících šatech, zachváceni hrůzou, se lidé pokoušeli utéct, ale byli chladnokrevně zastřeleni samopaly a kulomety,“ vzpomíná Viktor Želobkovič, jeden z mála lidí, kteří před 80 lety přežili Chatyň.

„Памятник человеческому зверству“. Что на самом деле произошло в Хатыни – РИА Новости, 22.03.2023 (ria.ru)

Jednotky Waffen-SS spolu s nacistickými kolaboranty, zejména  z Ukrajiny,  dorazily do běloruské vesnice Chatyň v odpoledních hodinách. Obklíčily ji a zahájily palbu.

Obyvatelé Chatyně byli nahnáni do stodoly a zaživa upáleni.  Zahynulo 149 lidí, včetně 75 dětí. Masakr pouze „zázrakem“ přežilo 8 lidí – 7 dětí a jeden dospělý. 3 děti – Vladimir Jackevič, jeho sestra Soňa a Alexandr Želobkovič se při přepadení vesnice skryly. Sedmiletý Viktor Želobkovič přežil požár ve stodole přikrytý mrtvým tělem své matky. Dvanáctiletý Anton Baranovskij ležel mezi mrtvými zasaženými palbou z kulometu se zraněnou nohou a předstíral mrtvého. Jediným dospělým, který přežil, byl šestapadesátiletý kovář Juzif Kaminskij, popálený a zraněný se probral ve spálené stodole po odchodu nacistů. Dvěma popáleným dívkám Marii Fedorovičové a Julii Klimovičové se podařilo uniknout z hořící stodoly a doběhnout do lesa, kde se jich později ujali obyvatelé obce Chvorosteni. I tuto vesnici však nacisté vypálili a obě dívky zahynuly.

Obec Chatyň byla následně vyrabována a vypálena do základů. Po skončení války nebyla obnovena.

Schematický plán bývalé vesnice Chatyň a jejího okolí.

V té souvislosti je třeba připomenout, že ve vztahu ke Slovanům, a zejména obyvatelům SSSR,  byla 2. světová válka válkou vyhlazovací.  Cílem bylo obsadit „Lebensraum“ (životní prostor pro Němce) a postupně vyhladit zdejší obyvatelstvo.

V průběhu války byly vypáleny tisíce vesnic z různých důvodů, ať už to byla skutečná či domnělá pomoc partyzánům, nebo cílená likvidace určitých oblastí. Odhaduje se, že v Bělorusku zahynula až čtvrtina tehdejší populace.

Pro Adolfa Hitlera byla slovanská otázka zcela akutní již dávno před druhou světovou válkou, kdy začal pracovat na „Mein Kampfu“. K Rusům, Ukrajincům a Bělorusům cítil zvláštní nenávist, a snad proto je v jeho knize Slovanům věnováno tolik pozornosti.

Hitler však byl jen využit jako nástroj. Historik Andrej Fursov v té věci říká: „Hitlera přivedly k moci velmi různorodé síly. Hitler vyhovoval velmi mnoha strukturám. Za prvé to byly anglické a americké korporace, za druhé německé korporace a finančníci, a nakonec německá aristokracie.

Andrej Fursov: válka jako Druhá světová se už v historii lidstva opakovat nebude (1) :: Leva-Net (webnode.cz)

Na toto téma je napsáno několik knih. V češtině je možné si přečíst knihu Nikolaje Viktoroviče Starikova: Kdo přinutil Hitlera přepadnout Stalina. Koupit ji lze na https://www.zakazanevzdelani.cz/

Další souvislosti např. zde Ford a Stalin: O tom, jak žít lidsky (30). „Světové zákulisí“ a sovětský bolševismus ve druhé světové válce 20. století :: Leva-Net (webnode.cz)

Během Velké Vlastenecké války zahynulo 26,6 milionů obyvatel SSSR, z toho téměř 18 milionů bylo civilních obětí.

Потери во Второй мировой войне — Википедия (wikipedia.org)

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..