Dobrý den. Probíhající události na Ukrajině vyžadují určité vysvětlení, a proto jsem natočil toto video.

Hned na začátku musím říct, že nejsem žádným odborníkem na vojenskou logistiku nebo vojenské operace a podobně, takže o tomhle mluvit nebudu. Takže o čem tedy?

V průběhu třiceti let, od roku 1991, se budoval svět podle určitého systému. Můžeme se dohadovat o tom, jestli byl dobrý nebo špatný, jestli někomu vyhovoval a někomu ne. Já si myslím, že v počáteční etapě vyhovoval v podstatě všem, s výjimkou zemí bývalého Sovětského svazu, které byly ve velké míře vynuceny se vzdát spotřeby ze sovětských dob. Jenom upřesním, že nemyslím spotřebu zboží, ale služeb a to především vzdělávacích a zdravotnických. Tedy infrastruktura zákonných služeb, které lidé dostávali a které byli povinni dostat ze zákona, i když bylo obtížné se zbavit dispenzarizace nebo vzdělání. Úroveň těchto služeb byla velmi vysoká a tyto služby byly velmi drahé. U nás dnes 95% obyvatel není schopno v těchto oblastech získat stejné služby v takových objemech, jako tomu bylo v dobách SSSR. Ale všichni ostatní byli velmi spokojení. Radovali se Poláci, Češi, Bulhaři, Rumuni. Oni vůbec nechápali, co ztrácejí a co dostanou, ale mysleli si, že získali přístup k určité civilizaci a klidnému životu. Tohle je klíčové – ke spokojenému životu podle jejich chápání.

Potom to začalo být zajímavé. Po nějaké době začalo být jasné, že tento model už není schopen dalšího rozvoje. Jakmile to bylo jasné, začaly se přerozdělovat zdroje ve prospěch metropole. Prostě už jenom proto, že na všechny se už nedostalo. Ani v metropoli už nebylo úplně vše v pořádku. Přitom ale pocit, že starý pořádek zůstane, tu byl pořád přítomný.

Přitom nesmíme zapomínat, že pokud existuje nějaký dominantní systém, buduje si svou ideologii. A ta hloupá mládež, která vyšla do ulic včera večer [25.2.2022] v Petrohradu a v Moskvě, byla vychována právě v tomto systému. Proč je hloupá? Protože nepřijímá odpovědnost za to, jak bude žít. Ale o tom později.

Součástí tohoto modelu se stalo to, že pokud s ním některá země z libovolných důvodů nesouhlasila, mohla být zničena. Například Irák, Afganistán a tak dále, to všechno známe. Všimněte si toho, že kritika tohoto zničení se v rámci propagandy vůbec nepředpokládala. Bylo to prostě zakázané.

A teď to nejzajímavější. Tento model skončil. Ekonomicky. Já už o tom psal už před dvaceti lety, že tento model skončí a dnes píšu, že už skončil. Následkem toho se bude rozpadat všechno – propagandistická mašinerie, styl života, životní úroveň, přičemž tohle všechno začalo i v metropoli. Problém je v tom, že propagandistická mašinerie nikam nezmizela, je dost odolná. Kvůli tomu neexistují lidé, včetně vedoucích státníků, kteří by chápali, že je nutné přizpůsobit své státy na přicházející změny. Dnes to přesně chápe pouze Putin. Mimochodem, přesně o tomto mluvil před rokem ve svém projevu v Davosu, kdy řekl, že jsou v Rusku experti, kteří si myslí, že na další rozvoj současného systému už nejsou zdroje a že Putinův tým s těmito experty v této otázce souhlasí. Nyní vidíme, jak tento proces probíhá. Mám na mysli ekonomickou situaci v USA, kterou sleduji ve svých makroekonomických přehledech Fondu ekonomických výzkumů Michaila Chazina. Za rok se situace silně změnila k horšímu.

Je možné, že Si Ťin Pching to chápe, mně to není zřejmé. Ale pocit, že něco není v pořádku, je u něj jistě silný. A poutní návštěvy lídrů různých států světa do Moskvy, včetně tak vzdálených zemí, jako například Brazílie, se nekonají kvůli osobní oblibě Putina nebo tíhnutí k Rusku (Brazílie nikdy k Rusku netíhla), ale kvůli tomu, že Putin je dnes jediný lídr, který chápe objektivní proces adekvátně.

A nyní to hlavní. Jak už jsem řekl, v rámci starého modelu jsou ty státy, které se snaží vytrhnout, podrobeny fyzickému zničení. Samozřejmě Rusko není Irák nebo Libye, nicméně neustálý nárůst sankčních tlaků je spojen právě s tím. V tomto smyslu nelze dopustit, aby vedle Ruska zůstal stát, který přijal, a to přímo v trojnásobné míře, za svou ideologii likvidaci všech nesouhlasících, to je prostě absolutně nemožné. A nemluvě ani o tom, že aby bylo možné vybudovat nový řád, nový model, který Putin očividně má (připravený), je nutné mít přinejmenším klid na hranicích. Domluvili jsme se s Čínou, takže ta se do našich událostí v Evropě plést nebude, stejně tak, jako na jihu – v Íránu a Afganistánu, a my se nebudeme plést do jejich věcí v jihovýchodní Asii. To je zásadní stanovisko. Připomínám rozhovor Putina s Modim, takže Indie nás také podporuje. Ne proto, že by neměla ráda Ukrajinu, ale proto, že chápe, že situace se mění.

Problém je v tom, že ti lidé, kteří nemohou přijmout rozpad starého systému, začínají být velmi těžce frustrovaní. Tady je nutné se vrátit k mládeži. Její problém není v tom, že je rusofobní, ale v tom, že podle jejího chápání je nutné budovat Rusko v rámci toho jediného systému, který znají. Problém je, že oni ho znají pouze z propagandistických výkladů, takže vidí pouze virtuální obraz. Představte si, že by SSSR v sedmdesátých letech vytvořil odvětví počítačových her, to virtuální prostředí, kterým se teď zabývají počítačoví giganti, ve kterém by byl vytvořen komunismus. Vyrostla by generace, která by nahlížela na svět pohledem komunistické budoucnosti, ve které žijí. Co myslíte, rozpadl by se Sovětský svaz?

Problém je v tom, že naše současná mládež a vůbec i celosvětové politikum žije ve virtuálním světě ideální liberální společnosti, ve kterém neexistují ty reálné ekonomické problémy, které teď všude jsou a ničí liberální model. To je největší problém. Proč všichni ti lidé vypadají, jako by se zbláznili? Počínaje u Johnsona a konče částečně u Bidena. Částečně proto, že Biden je nucen kvůli těmto liberálním maniakům, korigovat své chování, přičemž já si myslím, že on reálně chápe, co se děje. Vyplývá to z banální příčiny. Oni jednají a popisují virtuální svět a ne realitu. Zeptejte se těch mladých, kteří teď protestují, co budou zítra jíst, čím nakrmí své děti? Vždyť ne všichni naši mladí jsou jako na západě a zatím ještě chtějí rodinu a děti. A oni vám neodpoví. V jejich chápání jim to virtuální liberální společenství zajistí, práci i mzdu. Vůbec to nechápou, protože se nikdy nestřetli s reálným životem.

To už nemluvím o tom, že nechápou, co je reálná válka. Já mám pocit, že by bylo potřeba jim dát patnáct dní administrativního vězení a potom je odvézt na Donbas a dát jim lopaty, aby vykopávali z hromadných hrobů mrtvé Rusy zabité ukrajinskými nácky. Mohu vás ubezpečit, že to by je velmi silně uzdravilo, i když někteří by se museli následně léčit.

Mimochodem, objevily se zprávy, že náckové ničí buldozery tyto hromadné hroby s mrtvými z let 2014 až 2021. Takže se chovají stejně jako nacisté, ti se také pokoušeli zničit stopy svých zločinů v Babím Jaru v Kyjevě. Klíčová věc, kterou je dnes nutné pochopit – můžeme nadávat, jak chceme na Putina, Lukašenka nebo na někoho jiného. Jsou to lidé, takže jednají subjektivně. Ale existuje objektivní faktor, který ovlivňuje náš současný život. Ten model, který vytvořil tento virtuální svět, ve kterém žijí současní politici, současná mládež, už neexistuje a jeho instituce – včetně propagandistických – se rozpadají před očima. Následky tohoto rozpadu budou velmi složité, protože mládež, která nic jiného neviděla a nezažila, zažije velmi těžké časy. Nechce se jí opustit svůj virtuální svět. Je to do určité míry drogová závislost, kterou je potřeba léčit. A léčit se dá pouze pravdou. Bez toho to nepůjde.

Děkuji.

https://www.youtube.com/watch?v=grm61gQtpgw

5 komentářů

  1. Chazin v mých očích postoupil na vyšší úroveň, než jsem ho měl doposud zařazeného. Video obsahuje hned několik vynikajících myšlenek: Neadekvátní vnímání světa mládeží bude brzdit nástup nové koncepce, která nahradí zanikající kapitalismus. Chyba není na straně mládeže, oni jsou vychováváni pro starý model. Chyba je v rodinách, ve škole, které jsou v souhrnu pod silným vlivem propagandy starého modelu (masmedia atd) – pod vlivem vytvářené virtuální reality luxusu bez nutnosti práce a spolupráce (tzv. americký sen + konkurence). Chazin nekončí konstatováním stavu, poukazuje i na řešení – vytvářet model nové virtuální reality budoucího světa – nové koncepce (viz. odkaz na to, co by se stalo, kdyby SSSR v sedmdesátých letech vytvořil odvětví počítačových her – virtuální svět, ve kterém by byl vytvořen komunismus).
    Také konstatuje, že nový model má VVP (Rusko) již připravený.
    Pepo, moc díky!

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..