Specialista na Kazachstán Andrej Sapelkin přišel v pořadu Solovjov Live se šokujícími informacemi:

  • Ve všech kazachstánských vězeňských koloniích se již mnoho let (od 2014, jestli jsem dobře poslouchal) šířila islamistická propaganda.
  • Po potlačení Islámského státu začala Komise národní bezpečnosti Republiky Kazachstán masově repatriovat občany RK ze Sýrie a Turecka, celé jejich rodiny. Přičemž se podle Sapelkina se jednalo téměř výhradně o bojovníky tzv. Islámského státu s bojovými zkušenostmi.
  • Repatriované islamisty podle něj vláda usidlovala hromadně ve vesnicích, snad pod záminkou, že když budou soustředěni na jednom místě, budou „lépe pod kontrolou“ – až na to, že kontrolou se nikdo nezabýval.
  • Auly, kam byli usidlováni repatriovaní islamisté, se z valné většiny většiny nacházejí blízko hranic Ruské federace.

Není pochyb, že existoval předem promyšlený plán útoku na státní integritu Republiky Kazachstán. Prioritními cíli útoku se staly státní orgány, samospráva, ozbrojené složky, televizní stanice, letiště a dopravní uzly. Útoky na budovy byly vedeny po vojensku organizovanými pětičlennými družstvy. Naplánovaný scénář spustil akt ministra energetiky, aby se výbuch násilí mohl zdůvodnit lidovou nespokojeností.

Kromě toho se ale v Kazachstánu realizuje „syrský scénář“ – koncentrace útočníků a zbraní probíhala mnoho let před aktivní fází napadení, zřejmě již od roku 2015 nebo 2016.

Měli bychom se připravit na to, že podobný scénář může brzy vypuknout v sousedním Německu. Základní přesun a koncentrace bojovníků IS proběhla v letech 2015-2016 a ekonom M. Chazin tvrdí, že se od svých německých partnerů dozvěděl, že prakticky každá mešita v západním Německu je v podstatě velitelstvím spících teroristických buněk a skladem zbraní a munice.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..