Co odhalila nedávno odstartovaná horká fáze energetická krize v ČR – krach Bohemia Energy?

Občanovi ČR byl většinově jaksi vmanipulován pocit, že polostátní výrobce elektrické energie ČEZ, a.s. (zde podrobnosti o Skupině ČEZ: https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8CEZ) dodává přebytky vyrobené elektřiny do zahraničí, protože výroba elektřiny na našem území převyšuje naší národní spotřebu (cca o 15%). Z toho občan jaksi logicky mimoděk usuzuje, že v případě nedostatku energie bude především zajišťována energetická bezpečnost tohoto státu a jeho občanů. Jenže ouha, v plné nahotě se ukázalo, že to není tak jednoduché!

EU stanovila, že výrobci elektřiny (včetně ČEZ, a.s.) musí nejprve vyrobenou energii prodat na burze EU. Tam si ji za tržní cenu může koupit dodavatel (např. ČEZ Prodej, a.s.), který ji potom prodá konečnému spotřebiteli (včetně odběratelů v ČR). To je finta, co? ČEZ Prodej si musí na burze koupit za tržní ceny elektřinu, kterou před tím ČEZ, a.s. vyrobila, za ceny odpovídající nákladové hladině konkrétního výrobce v ČR – uvádí se cca 1 Kč/kWh), aby jí pak mohl dodat českým odběratelům za násobek výrobní ceny. Aktuálně ČEZ rozesílá dopisy, ve kterých zákazníkům oznamuje zvýšení ceny na 3,775 Kč/kWh, což platí pro smlouvy na dobu neurčitou.

Co to prakticky znamená? EU, prostřednictvím regulace cen emisních povolenek, burzy energií, zákazu dlouhodobých kontraktů, dotací do „obnovitelných zdrojů“, řízeným přechodem k elektromobilitě atd., řídí vývoj ceny elektrické energie v celé Evropě, včetně té pro české koncové spotřebitele. Ale nejen to, prakticky těmito mechanismy ovládá i to, komu, a za jakých podmínek, bude elektrická energie dostupná. Jinak řečeno, kdo se bude mít možnost rozvíjet, kdo přežívat, kdo bude upadat, či dokonce kolabovat!

Takže, občane proklamace slibované energetické bezpečnosti státu není vše. Energetická bezpečnost státu (elektřina dostupná ve funkční distribuční soustavě) je nutná, nikoliv však postačující podmínka, aby jste měli elektřinu u vás dome ve svých zásuvkách. Další podmínku dodávky elektrické energie (například od nejdůvěryhodnějšího dodavatele elektrické energie ČEZ, jak se firma prezentuje v probíhající mediální kampani po pádu BE) konkrétnímu odběrateli/spotřebiteli, je jeho solventnost (schopnost zaplatit dodavateli). Když se přestane vyrábět dostatek elektřiny například u sousedů v Německu, protože se rozhodli následovat Green Deal a postupně odstavovat uhelné a atomové elektrárny rychleji, než je nahrazují „obnovitelnými zdroji“ (nechci zde rozvíjet katastrofické scénáře v podobě hrozících blackoutů, které mohou být také důsledkem přijetí této politiky likvidace fungujícího energetického systému), vyletí cena energie do nebes nejen u nich, ale i u nás. Komu potom odpojí dodávky elektřiny jako prvnímu? No přece tomu, kdo si nebude moci dovolit hradit přemrštěné ceny. Bez peněz do hospody nelez! Kdo, nebude platit, bude potmě a v chladu. Je vám doufám jasné, že západní sousedé budou ještě svítit, zatím co u nás už bude v řadě obydlí tma a zima?

Je to trochu šílené, že! Výše popsané EU mechanismy (pro KSB studenty = koncept řízení na 1.prioritě) jsou „jak“ stvořené pro přežití silných (Německo, Francie…) a vysávání slabých (východní Evropa). Pokud se nevzepřeme, bude to mít zásadní vliv i na chod naší národní infrastruktury, konkurenceschopnost firem, dostupnost služeb, energetickou chudobu, nezaměstnanost, roztáčení inflační spirály, přibývající exekuce a ztráty střechy nad hlavou, sociální soudržnost společnosti atd.

Koho bude náš stát zachraňovat? Asi jako obvykle: Sociálně slabé a možná důchodce (zde to ale není jisté, možná to bude něco za něco – „občane vzdej se svého nemovitého majetku, my ti za to zajistíme klidné stáří“). Viz naprosto přemrštěné ceny od dodavatele poslední instance, což je v případě elektřiny také Skupina ČEZ, jen jiná dceřiná společnost. Nebude se zachraňovat střední vrstva (ta je určená k postupné likvidaci, překáží) – drobní podnikatelé, živnostníci, ale i doposud lépe placení zaměstnanci, rodiny s dětmi… (většina národa).

Komu dnes záleží na tom, že naše národní zdroje (elektrárny, distribuční soustava atd.) byly vybudovány převážně v době socialismu, rukama našich lidí, za naše peníze. Kdo si to nepamatuje, za socialismu se totiž budovali zdroje pro zajištění potřeb většiny národa. A jak je to dnes, co myslíte? Koloniální správa EU si je svými regulacemi přivlastnila, takže nyní zajišťují energetickou bezpečnost přednostně našim kolonizátorům, nikoliv nám.

Zde je nutné konstatovat, že ten, kdo to vymyslel byla sice EU, ale ti, kdo připustili, aby se to realizovalo a včas neinformovali a nevarovali občany, jsou naši političtí polistopadoví kolaboranti. „Takže občane, ty, který jsi znovu volil zjevné zrádce našich národních zájmů (SPOLU, Piráty a podobné), nemáš právo si stěžovat, že se máš čím dál hůř. Komunisti tady nevládnou už víc než 30. let!“

„Páni politici, neodvolávejte se na pravidla EU! Vstupem do EU jsme se sice zavázali dodržovat pravidla a zákony tohoto společenství. Ty jsou dokonce v případě rozporu nadřazeny zákonům našeho národního státu. Jenže, když ptáčka chytali, pěkně mu zpívali. Takže, když se EU regulace stávají pro nás likvidační, máme morální právo je nedodržovat. Maďarsko je důkazem, že se lze vzepřít a zachránit vlastní občany od pohromy. Maďarsko porušilo nesmyslná EU pravidla a nedávno nakoupilo zemní plyn na základě dlouhodobého kontraktu přímo od jeho dodavatele – Gazpromu, bez prostředníka v podobě burzy EU. Tak proč bychom my, Češi, nemohli nakoupit elektřinu pro naše zákazníky za regulovanou cenu od polostátního domácího výrobce? Můžete to prosadit, jen musíte chtít hájit zájmy tohoto státu a jeho občanů! Máte na to od nás většinový mandát.“

PS: Vkládám některé pasáže rozhovoru Parlamentních listů s Alenou Vitáskovou + odkaz na celý rozhovor a další články k tématu na stránkách IAV:

Otázka: V posledním měsíci se všichni lidé v této zemi museli naučit slovo „dodavatel poslední instance“. Myslíte si, že je tento institut v naší legislativě nastaven správně a pro zákazníka férově?

DPI je v legislativě nastaven vcelku slušně. Je v plné kompetenci regulátora (Energetického regulačního úřadu, pozn. red.), jak umí s touto instancí pracovat a jak umí zakročit v situaci, která nyní probíhá. To znamená, že DPI bude plně zastávat svoji roli, nebude zneužívat svého postavení, stanovovat vyšší ceny, než dovoluje zákon, stanovovat nesmyslné zálohy a dostávat nového zákazníka do systému tzv. zajatého zákazníka. Dokonce někteří DPI zneužívají své postavení tak, že i svým kmenovým klientům (jsou jejich zákazníky odjakživa a svého dodavatele nezměnili) bezdůvodně upravují nehorázně zálohy.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/A-media-mlci-Bezne-to-s-Bohemia-Energy-Vitaskova-odhalila-pravdu-Kdo-a-proc-nekonal-683583

https://www.institut-av.eu/wp-content/uploads/2021/11/Nejedn%C3%A1-se-o-revoltu.pdf

7 komentářů


  1. Dovolim si mensi pripominku:
    „EU stanovila, že výrobci elektřiny (včetně ČEZ, a.s.) musí nejprve vyrobenou energii prodat na burze EU. Tam si ji za tržní cenu může koupit dodavatel (např. ČEZ Prodej, a.s.), který ji potom prodá konečnému spotřebiteli (včetně odběratelů v ČR).“

    Neni tomu tak, ze se energie kupuje pouze za trzni ceny. Aktualni trzni ceny tvori spotovy trh, jehoz radeni vidime prave ted v podobe nesmyslnych cen v rezimu DPI a silenych tarifu, ktere nekteri dodavatele nuti svym zakaznikum a u kterych se prakticky nelze dopocitat konecne ceny.

    Vetsinou se naopak obchoduje na tzv. futures trhu, kdy se ceny a mnozstvi nasmlouvaji do budoucna. Zde i oteviraji dvere pro spekulaci s rustem i poklesem ceny. Firmy jako Bohemia Energy prave kalkulovala s poklesem cen, ale realne elektrinu nemela nakoupenou, takze jakmile nastal obrat, byl pruser na svete. Bohemka musela najednou nakupovat za drahy ceny, coz se snazila kompenzovat radikalnim zvysenim cen zakaznikum. Zakaznici se proti tomu postavili a cele se to zacalo hroutit jako domino.

    Zde se otevira otazka: Je vubec legalni nasmlouvat zakaznikum energie, ktere nemam nasmlouvane ja sam?

    Ano, podekujme EU a jejimu pozadavku obchodovat energie na burzovnim trhu. Tehdy se chvastala, ze na energetickem trhu vznikne konkurencni prostredi. Samozrejme nastal pravy opak, kdy ceny do nebes vyhnaly spekulativni obchody a manipulace. Zauradovala (ne)viditelna ruka trhu. Komu asi patri?

    Vse to nese signaly, ze akce byla planovana, kdy nasledkem ma byt krok zpet k monopolizaci trhu, ale zato s uz vyssimi cenami.

    Lituju ty, kteri se vylekali a honem naskakali do aktualne predrazenych fixu. Pro spoustu lidi to bude financne likvidacni a zacne se to naplno projevovat pristi rok. K tomu jeste prictete inflaci, ktera silene zvedne splatky u koncicich fixaci hypotek.

    Zatimco se placame v covidu a ockovani, zacal uz mohutny utok na 4. priorite.

    1. Author

      Ano, díky za doplnění. Tzv. futures nákupy jsou skutečně možností jak aktuální výkyvy ceny částečně omezit. Zásadně to ale nemění princip ovládání trhu s energiemi a jejich cenou ze strany EU.
      Ano, většinově řešíme Coronavirus a očkování, na ostatní nezbývá pozornost, čas a síla. Jenže bohužel, až se nám uvolní ruce, bude už na 4. prioritě vymalováno.

  2. Zrovna dneska moje stále čilá maminka prohlížela vyúčtování a dopis od ČEZu.
    Prý že nechápe, proč když ČEZ vyrábí elektriku, proč píšou, že ji prodávají za ceny, za které je na burze pro nás nakoupí?
    Když jsem jí to vysvětlil, tak jen otevřela pusu.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..