Dne 20. listopadu 2020 byl na náměstí Interbrigády v městské části Praha 6 zbořen podstavec pomníku maršála I.S.Koněva, jehož bronzová socha byla demontována v dubnu tohoto roku. Pomník vojevůdce byl tímto způsobem definitivně zničen.

I.S.Koněv v květnu 1945 v průběhu Pražské útočné operace Rudé armády velel jednotkám I. ukrajinského frontu, které jako první vstoupily do československého hlavního města a zachránily ho před zničením. Právě za tyto zásluhy mu zde byl v roce 1980 postaven pomník. A právě proto se na tento vojensko-memoriální objekt v plné míře vztahuje mezinárodní právní ochrana vyplývající z ustanovení rusko-české Smlouvy o přátelských vztazích a spolupráci z roku 1993. Demolice pomníku je přímým porušením této Smlouvy.

Znovu žádáme českou stranu, aby podnikla kroky k návratu situace do právního pole a splnění svých povinností. Za tímto účelem byly iniciovány rusko-české mezistátní konzultace. Ruská strana oznámila, že je připravena k jejich okamžitému zahájení ještě před šesti měsíci. Naši čeští partneři se bohužel dialogu v tomto formátu stále vyhýbají.

https://czech.mid.ru/cs/news/-/asset_publisher/f36slMKy3SCk/content/kommentarij-posol-stva-rossii-v-ceh-6?inheritRedirect=false&redirect=https%3A%2F%2Fczech.mid.ru%3A443%2Fcs%2Fnews%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_f36slMKy3SCk%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-2%26p_p_col_count%3D1

8 komentářů

  1. Cemu se divíte..národ nic neudělá proti pindusum.Češi nemají odvahu že bylo co udělat.Rano jsem jsem do centra Prachy tramvajemi, paní měla roušku pod nosem, jiná paní zavedla joj nadávat proč má roušku pod nosem..že jsou tady starý Lídy který by mohly dostat virus..Už mi to stačilo, že jsou Lídy ovce který půjdu na oztrel..Budou se očkovat a všechny dostanu nemoc a zamru a řeknu že jsou měli Covid..Přez 90 procent starých Lídy mají strach že nezamru a blbcy nevidě že jsou už dávno připraveni k likvidaci..

  2. Zde úryvky z knihy samotného Koněva

    Před pražskou operací vznikla složitá situace, která do značné míry předurčila plán operace, její časový rozvrh a tempo, zkrátka celý její průběh. Proto je třeba, abych tuto situaci osvětlil poněkud podrobněji….
    https://outsidermedia.cz/i-s-konev-ctyricaty-paty/

    Viselsko-oderská operace a Ardeny
    https://outsidermedia.cz/i-s-konev-viselsko-oderska-operace-a-ardeny/

  3. Komentář Velvyslanectví Ruské federace v České republice
    Zaregistrovali jsme prohlášení ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelky, jenž 19. listopadu t.r. v rozhovoru pro Deník N současně s tradičním souborem propagandistických útoků vůči naši zemi obvinil ruské tajné služby z terorismu. Toto tvrzení nemá nic společného s realitou. Taková nepodložená veřejná obvinění od oficiálních činitelů jsou absolutně nepřípustná.
    https://czech.mid.ru/cs/news/-/asset_publisher/f36slMKy3SCk/content/kommentarij-posol-stva-rossii-v-ceh-5?inheritRedirect=false&redirect=https%3A%2F%2Fczech.mid.ru%3A443%2Fcs%2Fnews%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_f36slMKy3SCk%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-2%26p_p_col_count%3D1

    „Šíření poplašné zprávy je v České republice od roku 2009 trestný čin podle § 357 trestního zákoníku, jehož se dopustí pachatel, který úmyslně způsobí „nebezpečí vážného znepokojení alespoň části obyvatelstva nějakého místa tím, že rozšiřuje poplašnou zprávu, která je nepravdivá“.

    Koudelka, Koudelka ….. !

    1. My lidi, co můžeme udělat, a ještě v době korony? Rozdělení min. na tři tábory, rozeštvaní, rozhádaní, řízeni loutkovou vládou, která rozhodně nebyla dosazena Ruskem?..Nějaký pomatenec Novák, nebo Novotný, nebo jak se jmenuje , ve svém jménu (resp. jménu provokatéra loutkovodiče) a zneužitím svojí funkce něčeho, ani už nevím, jakou měl funkci, nechal odstranit pomník Koněva, a je z toho zle? Ten Koněv na toho Novotného měl spadnout a měl ho zavalit. Pak by ho( Koněva) zase někdo postavil a šlo by se dál. ve stejných kolejích, ať tam je nebo neni… Byly by zase jenom další provokace. Hračičky. Až nastane ten pravý čas, znovu se vztyčí pravda lidem nad hlavy , lidé se zase možná spojí, opět se bude přepisovat dějepis zpětně, nebo možná pravdivěji, Americká bude zase Moskevskou( nebo předválečnou), Koněv bude zase stát na správném místě , nějaký Novotný se posadí do lochu( nebo radši ne, přeci na něj nebudeme dělat)…a tak dál a tak dál, život se bude ubírat zase jiným směrem, tím lepším, tím směrem, kde se člověk opět stane člověkem se vším všudy…Vstup Ruska na scénu kvůli Koněvovi je tím prvním světýlkem. Zatím si toho ani naše vláda ani Rusko víc dovolit nemohou…Myslím…Ale brzy…!…

  4. Neskutečná ostuda naší státní správy. To jsou podpindosové úplně všude, že nechají nějaké lokální šašky bourat sochy a pomínky? Nenapadá mě, co můžeme udělat pro to, abychom toto zastavili. Kdo bude další na řadě? Jan Žižka na Vítkově?

    1. Podľa mňa by niekto kto to vie , mal spraviť podobnú sochu , dajme tomu menšiu , menej nákladnú.
      Následne zorganizovať ľudí ktorí majú záujem a postaviť ju tam.
      Samozrejme ju odvezú preč , ale bude to signál Rusku že občania majú iný názor ako vedenie Prahy.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..