Andreji Iljiči, Velký půst, chci věřit, že se znovu narodíme, i když vy jste ateista. Podívejme se na makroúrovni na tyto ultra-globalisty a zbytky národních a suverénních států. Například Rusko, Čína, Írán, je třeba se nějak dohodnout s Američany. A v Americe právě teď probíhá boj na život a na smrt mezi Trumpovým táborem a táborem Obamay, Bidena. Co myslíte, tato generace Trampa, Pelosi, bude se umět dohodnout nebo musíme počkat na další generaci v Americe, aby bylo s kým jednat?
Víte, když se mě ptají, kdo vyhraje, vždycky říkám že ten, kdo padne jako poslední. Musíte myslet ne na to, jak vyjednávat, ale na to, abyste byli silní. Je tu část americké elity, jejíž zájmy vyjadřuje Trump. Vzpomínáte si, jak Bannon cestoval Evropou a řekl: Není třeba se nazývat pravičákem, je nutné se nazývat solidaristou. A nevím, jestli je vám to známo, ale poté, co Bannon projel Evropu a střetl se s představiteli pravicových stran, sešel se s vojenským křídlem Maltézského řádu.
U Maltézského řádu je zvláštnost – má své vojenské křídlo. Když Maltézský řád přešel pod Pavla I., když se ruský car Pavel I. stal na nějakou dobu mistrem Maltézského řádu, byl to obecně katolický řád, ale v tu dobu se tam objevili i pravoslavní. Ruští carové se po Pavlu I. zřekli být mistry v tomto řádu a vyvstala otázka, co dělat s nekatolíky. Jedni tvrdili, že je nutné je vyhnat, ale ostatním se takové řešení nelíbilo. A pak bylo nalezeno kompromisní řešení. Bylo vytvořeno vojenské křídlo Maltézského řádu, jehož členy mohli být zástupci jakékoli křesťanské konfese – pravoslavní, protestanti, katolíci. A s tímto křídlem se Bannon sešel. Nijak se to neozvučilo, ale stalo se to. O čem se spolu domlouvali, nevíme, ale je fakt, že část americké elity, která protlačila Trumpa jako svůj ledoborec, se snaží navázat vztahy s určitými evropskými kruhy
Co se týče současné situace s Trumpem, tak mi nepřipadá úplně jednoznačná. U ultra-globalistů teď chybí jasný scénář i lídři. O co se teď snaží? Hrajete billiard? Když nejsou koule ani údery, obehrávají. Prostě trefují koule tak, aby vytvořili problém soupeři. Takže Trump teď může být takovým obehráváním. Nechají ho jít do prezidentského úřadu, potom budou sabotovat jeho nařízení, budou čekat a nabírat sílu. Začnou se konsolidovat a udeří na konci dvacátých let. Takže pustí Trumpa, pohraj si, pohraj si a my tě potom pohřbíme. Ale opačný tým to může sehrát jinak.
Celé kouzlo a mazanost historie spočívá v tom, že v současné situaci, kdy se starý systém hroutí a došlo k fragmentaci elit, je tu spoustu různých propletených zájmů a je velmi těžké předvídat vývoj. Situace se neustále mění jako Rubikova kostka. Ale proto je v tom i vzrušení, sledovat tyto věci.

Řeknu vám událost, která vám možná unikla. Pamatujete si bývalého prezidenta Brazílie Bolsonara? Objevil se teď příběh, a my víme, že když Bolsonaro prohrál volby s Lula Da Silvou, v okamžiku předání moci odletěl ze své země do USA a žil u Trumpa v jeho vile v Marde Lago na Floridě. Jeho fanoušci zaútočili na parlament, prokuraturu a soudy v Brasílii, hlavním městě Brazílie a dodnes probíhá vyšetřování, úplně stejně jako proti Trumpovi. Vyšetřování proti Bolsonarovi, stejně jako proti Trumpovi, od levice, od globalistů. A proslýchalo se, že chtějí Bolsonara zatknout. A víte, kde našel útočiště? Na maďarské ambasádě. Několik dní se skrýval na maďarské ambasádě. Bannon jezdil po Evropě a vytvářel tento řetězec…
Nejen to. Bolsonarův syn velmi aktivně spolupracoval s Bannonem a ve struktuře Bannona byl zodpovědný za Brazílii.

Bolsonaro zatím vyšel ven a žádné pronásledování zatím není. Ale máme přímo na očích ten řetězec vztahů, mužů tradicionalistů a mám z toho radost, že ještě existuje přátelství mezi muži.smysl pro kamarádství. Mám teď na vás otázku. Četl jsem, že ministr obrany Ruské federace Šojgu, má také vztahy s Maltézským řádem.
Víte, když někoho z nezápadního světa příjimají do nějakého západního řádu, nemyslím si, že je to nutné brát nějak vážně. Dají mu medaili, ale nikdy nebude vpuštěn do vnitřního kruhu. Vyjádří se uznání, že jsme stejné krve a hotovo. Celá historie západní elity ukazuje, že ruská elita, ať už předrevoluční, sovětská nebo postsovětský, nikdy nebyla přijata do tohoto úzkého kruhu. Přístup je tam velmi omezený. Dokonce tam nebyla vpuštěna ani značná část německé elity. Ne náhodou, protože německá elita, stejně jako severoitalská, skotská, španělská, se seskupuje kolem Vatikánu. Do anglosaského jádra mohou vpustit Inda, Žida, dokonce i Číňana, ale východoevropana, Rusa Němce, ti tam nebudou vpuštěni nikdy.

Andreji Iljiči, nechci vás dál obírat o čas, takže poslední otázka. Papež František, teď v předvečer Velikonoc, už je starý a může být odepsán nebo je stále aktivní v ideologickém boji?
Nevím, nemám žádné informace. Nechme tuto otázku stranou, ale vybavilo se mi oblíbené rčení mé německé babičky – Morgen, Morgen, nur nicht Heute, sagen alle faulen Leute (zítra, zítra, jen ne dnes, říkají líní lidé – pozn. překladatele). Takže zkusme si odpovědět na otázku. Neznáme skutečný stav papeže. Například já vím, že během posledního roku Brežněva se Brežněv cítil špatně, ale záměrně ke všemu ještě přidal, aby to vypadalo ještě hůř. No, je to taková technika. Řeknu vám příběh s použitím stejné techniky. Říká vám něco jméno Grigulevič? Byl to sovětský zpravodajský důstojník, který pracoval v Latinské Americe, jeden z nepřímých účastníků atentátu na Trockého. Ukončil kariéru jako velvyslanec Kostariky při Vatikánu. Chruščov ho vytáhl, to byl idiotský krok, protože tam měl skvělé pozice. Přišel pracovat do Akademie věd. Napsal knihu Dějiny inkvizice, Dějiny papežů a protože měl znalosti zevnitř, byl o 10 hlav výš než jeho kolegové a kolegové ho začali nenávidět. Nastaly volby do Akademie věd a on přišel s tím, že se chce stát členem korespondentem Akademie věd SSSR. Bylo mu řečeno, že ho tam nevpustí. Řekl, no, uvidíme. Najednou se objevila fáma, že má rakovinu v pozdním stádiu, začal chodit o holi a tak dále a kolegové říkali, dobrá, tak ho tam pustíme. Jen se stal členem korespondentem, zahodil hůlku, narovnal se a ostatní pochopili, že je podvedl a řekli mu, že akademikem už se nastane.
Takže my nevíme skutečný zdravotní stav papeže, ale víme, že tam probíhá velmi ostrý boj mezi německými kardinály, polskými kardinály a latinskoamerickými a africkými kardinály – to je jedna skupina. A papež je velmi radikální. Není náhodou, že tento muž, když byl kardinálem, stále zůstal rektorem malé církve – Církev Belarminova. Roberto Bellarmino byl generál jezuitského řádu v 17. století, který vypracoval doktrínu svržení světské moci, pokud neodpovídá zájmům jezuitského řádu. Takže papež je chlapík a není úplně důležité, jak se cítí. Jednou se Stalin zeptal, a jsem přesvědčen, že chápal ten vtip, kolik má papež divizí. Ale papež divize nepotřebuje. Má například nejlepší síť informátorů v Africe. Jsou to místní kněží. A když například přijede rozvědka z Francie, nejde k prezidentovi, ale k místnímu knězi, který v podstatě vykonává funkci rezidenta.

Andreji Iljiči, my nevíme jistě, jak je to s papežem, ale já vím jistě, že vaše práce, není marná. Proč? Protože o tomto sovětském zpravodajském důstojníkovi Griguleviči jsem slyšel na vaší přednášce, stáhl jsem si knihy, které jste doporučil, ale ještě jsem je nestihl přečíst. Určitě si tyto knihy přečtu. Moc vám děkuji za to, co děláte, co nám radíte. Děkuji vám.

Pátá část

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..