Biden je skvělý Putinův parťák. Dva „záškodníci“ v ruském vedení – ministr financí Siluanov a šéfová centrální banky Nabiullina, by s velkou radostí zadlužili Ruskou federaci u amerických bank anebo způsobili vedení Putin-Lavrov-Šojgu nějakou jinou polízanici na mezinárodních finančních trzích. Způsob by určitě vymysleli, mají k tomu dostatečné páky (zejména madam). Jenže – ouha – americké sankce nic takového nedovolí. Sekundárním efektem sankcí je, že americké banky si na (hypotetických) ruských státních dluhopisech nic nevydělají. Biden zasahuje dva cíle jedním šmahem: agenty amerických státních elit v Rusku a zároveň, byť pouze nepříjemným házením klacků pod nohy, místní nástroje téže státní elity přímo v USA.

Je to obdobný tah, jako když Trump, po schůzce s čínským předsedou Xi, kde se (jak sám řekl) domluvili na způsobu dalšího rozvíjení vztahů mezi USA a ČLR, vyhlásil vysoká cla na dovoz výrobků čínských firem. Zasáhl tím americké vlastníky těchto „čínských“ firem (tedy – vyrábějících ve fabrikách na území Číny prací čínských zaměstnanců). Shodou okolností tito američtí investoři financovali předvolební kampaň Trumpovy soupeřky v prezidentských volbách. Jako „odvetu“ potom Xi postupně nechal zvyšovat cla na dovoz vybraných produktů z USA, a to v první řadě potravinářských – tedy produktů z Kalifornie, která podporovala Trumpova protikandidáta ze všeho nejvíc. Dvojitý úder proti klanu Clintonových, prezentovaný na nejvyšší úrovni jako „obchodní válka“ mezi USA a ČLR. Pohádky pro důvěřivé děti.

https://www.bbc.com/news/world-europe-60488037

3 komentáře

  1. Sakce proti Rusku a jejich efektivitu popsal analytik Štěpán Kotrba takto:

    “S cynismem sobě vlastním čekám britskou sankci, tento týden ohlášenou, že Británie se uzavře ruským oligarchům a „zatkne“ jejich majetky ve své jurisdikci. Tisková mluvčí Lavrova Zacharova už veřejně děkovala Londýnu za podobnou sankci a ruské zamini zaslalo do Londýna seznam oligarchů, které by takto rádo také potrestalo za jejich zradu státu. Myslím, že do City zaslalo i čísla jejích účtů.

    Další sankci, kterou cynicky netrpělivě čekám, je demonstrativní vypovězení dodávek ruského plynu a ropy. Rusko přijde o několik miliard dolarů, Evropa bude bez plynu a ropy. Možná by neměla naftu do svých tanků a benzín do svých letadel.

    Jakékoliv jiné sankce jsou pro Rusko směšné anebo jsou více zničující pro jejich vyhlašovatele.“

    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Teprve-tehdy-zacne-valka-Zla-Realny-odhad-po-presunu-na-Donbas-693604

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..