Vážení přátelé, čtenáři a diskutující tohoto webu,

Dovolte mi jako technickému správci webu, abych se k Vám obrátil s následující informací.

Problémy s registrací a přihlášením

Na náš web se prakticky denně pokouší registrovat neznámé osoby, někdy z obskurních mailových domén, jejichž cílem zcela zjevně není rozvíjet smysluplnou diskusi. Z celkového počtu 1197 realizovaných registrací je vás pouze nějakých 462 registrovaných čtenářů. Zbytek, tedy většina, byly registrace někoho, kdo sice nemůže bez dalších kroků na našem webu ani napsat komentář, jelikož se však snažíme předcházet potenciálním hackerským útokům „zevnitř“, ale i kvůli přehlednosti, tyto „uživatele“ mažeme prakticky ihned po jejich registraci.

S tím souvisí to, že se některým, jednomu až pěti z Vás, nepodaří po dokončené registraci přihlásit. Je to proto, že nastává souběh nejméně tří následujících okolností:

  • e-mailová adresa je doméně zahraničního freemailu (gmail.com, yahoo.*, yandex.*, mail.ru),
  • jmenná část e-mailové adresy nebo nick pro přihlášení obsahuje příliš mnoho číslic nebo je to jen číslo (mnoho spamovacích účtů bývá generováno roboty, kteří pro vytvoření tisíců účtů potřebují generovat jména v číselných řadách),
  • přihlašovací nick se v ničem nepodobá jmenné části e-mailu
  • přihlašovací nick se nepodobá žádnému českému nebo slovenskému jménu nebo slovu
  • uživatel při registraci nevyplnil aspoň jméno nebo příjmení

Pokud se tedy registrujete s několika výše uvedenými charakteristikami, můžete si být jistí, že váš účet do 24 hodin nenávratně zmizí. Pracujeme na bázi dobrovolníků a nemáme kapacitu ověřovat jednotlivé mailové adresy a uživatele, pokud vypadají podezřele. Ve výjimečných případech, když se registrace „vytrvale opakuje“ (a když se najde někdo, kdo si vzpomene, že „tohle“ už viděl), může se stát (ale nemusí), že dojdeme k závěru, že je to legitimní uživatel a již nebude smazán. Na to se však nelze spolehnout a není to standardní postup.

Nemožnost přihlášení

Pokud se nemůžete přihlásit, je to obvykle tím, že zadáváte špatné heslo. Pokud se vám nedaří si na heslo vzpomenout, nebojte se využít resetu hesla (odkaz je na přihlašovací stránce, „Zapomněli jste heslo?“).

Pokud jste požádali o reset hesla, ale slibovaný e-mail nevidíte ve své schránce, nejpravděpodobnější příčinou (kromě možnosti, že mail skončil ve SPAMu) je to, že jste při registraci udělali chybu v e-mailové adrese. Tuto situaci vlastními silami nevyřešíte, a proto je v takovém případě nejrychlejší kontaktovat redakci. Je však nutné, abyste napsali z mailu, který jste chtěli použít při registraci – jinak nemáme jistotu, že se jedná o legitimní problém a ne o pokus zneužití identity. Případy chybně zadaného mailu jsme měli za celou dobu existence webu asi tři nebo čtyři (stav k únoru 2022).

Ve výjimečných případech, pokud se například uživatel opakovaně projevuje agresivně, spamuje velkým počtem tematicky nesouvisejících reklamních odkazů v komentářích, šíří zjevné výmysly, pomluvy nebo lži, snaží se agresivně manipulovat s ostatními a podobně, přistoupíme k trvalému zákazu uživatele, a to vždy po předchozím pokusu domluvit se na korekci chování. Zatím jsme to naštěstí museli uplatnit jen ve dvou případech. Pokud se vám to stalo, je zbytečné se znovu pokoušet přihlašovat. Systém už vás nikdy nikam nepustí. Můžete však libovolně číst veřejně přístupný obsah, v tom vám nikdo nebude bránit.

Nedostupnost webu ze zahraničí

Každý týden se pokouší neznámé osoby přihlásit na náš web jako administrátor. Jedná se nejspíš většinou o reklamní roboty spoléhající se na zneužití přednastavených hesel, jako třeba uživatel admin a heslo admin a podobně. Nás takové primitivní pokusy sice nemohou ohrozit, ale pokud k nim dochází opakovaně a systematicky, blokujeme zdrojové IP adresy, abychom se vyhnuli případnému průlomu skrze zranitelnosti v redakčním softwaru – z blokovaných adres se vůbec nedá se serverem spojit. Jelikož se bez výjimky jedná o útoky ze zahraničí, nemá blokování IP adres žádný vliv na naše legitimní čtenáře z Československa, existuje však určitá pravděpodobnost, že se Vám web vůbec nezobrazí pokud se ocitnete v exotické destinaci v zahraničí (Čína, Thajsko, Filipíny, Brazílie, Argentina, Mexiko a mnoho dalších – konkrétně zaznamenané případy byly Chorvatsko, Rusko a Mexiko). V Evropě k tomu dochází jen vyjímečně, nicméně byl jsem například nucen zablokovat celý jeden rozsah adres poskytovatele v Holandsku (16 milionů IP adres) a také nějaké sítě v Chorvatsku. V takovém případě může pomoci použití VPN.

1 komentář

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..