2022.02.01 16:16:39

Vesmírný aparát Sentinel-1B se porouchal po několika pokusech odhalit ruské vojenské pozice na území Západního vojenského okruhu.

Informuje o tom agentura avia.pro.

K incidentu došlo na konci prosince roku 2021. Družice přestala komunikovat s řídícím centrem. Předpokládalo se, že odstranit problémy s vesmírným aparátem, bude trvat tak dva týdny. Avšak pokusy evropských odborníků obnovit svou kontrolu nad systémy družice trvají už půl druhého měsíce.

Evropská vesmírná agentura přiznala, že pokusy obnovit fungování vesmírného aparátu Sentinel-1B selhaly. Odborníci se nejprve domnívali, že příčinou poruchy je problém v softwaru. Potom ale zjistili, že se porouchalo několik vysílacích zařízení a systém energetického napájení družice.

Evropská vesmírná agentura neuspěla ve svém dalším pokusu obnovit fungování družice Sentinel-1B, jednu z nejdůležitějších družic pro sledování povrchu Země, se kterou ztratila kontakt už více než před měsícem. Družice dálkového sondování Sentinel-1B je součástí programu Evropské unie na sledování Země, zaměřeného na shromažďování informací, mimo jiné i s ohledem na ochranu životního prostředí, změnu klimatu a živelné katastrofy,“ informují odborníci.

„23. prosince družice přestala vysílat informace a Evropská vesmírná agentura se domnívá, že porucha souvisí s blokem energetického napájení a může být z hlediska jejího dalšího fungování velice podstatná. Zatím nebyl úspěšný žádný pokus obnovit fungování systému,“ uvádí se ve zprávě Evropské vesmírné agentury.

Fakticky tím práce Sentinel-1B skončila, neboť její další plnohodnotné použití už není možné. Radiolokační družice Sentinel-1B byla vypuštěna v dubnu 2016 ruskou raketou Sojuz-2 z kosmodromu Kuru.

Nehledě na to, že na Západě prohlašovali, že bude používána v civilních cílech, pokoušela se v letech 2020 a 2021 tato družice natočit ruskou armádu v Rostovské oblasti a bojové lodě Severní námořní flotily v Barentsově moři. Tyto údaje byly otevřeně dostupné.

Poté se mohla družice stát terčem ruských systémů radioelektronického boje, které napřed zkreslovaly snímky z jejích kamer a potom ji zcela znefunkčnily.

Tyto informace nejsou oficiálně potvrzeny, ale odborníci naznačují, že v Západním vojenském okruhu byly spatřeny komplexy radioelektronického boje, které mohou potlačovat fungování systémů vesmírných aparátů v případě jejich cílevědomého použití pro špionáž.

Laser Pěresvět je schopen oslepit špionážní družice. Ruský laserový komplex Pěresvět je určen k likvidaci sledovacích družic. Je to jeden z prvků vesmírné obrany a je schopen skrýt před očima protivníka přesun mobilních odpalovacích zařízení jaderných raket.

USA si stěžovaly na bezbrannost svých družic. Zástupce velitele vesmírných operací Vesmírných sil USA generál David Thompson prohlásil, že Čína a Rusko denně oslepují americké družice lasery, provádějí kybernetické útoky a působí proti nim prostředky radioelektronického boje.

https://sev.tv/news/61292.html?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop

Co myslíte, je nutné to komentovat z hlediska aktuálního dění – Rusko versus USA respektive Západ?

V této souvislosti všem vřele doporučuji poslechnout si Putinovo poselství Federálnímu shromáždění z roku 2018. Mnozí to pustili mimo uší jako pohádky. Putin nikdy nepřehání a v podstatě vše říká na rovinu, jak to je. Ale jsou lidé, kteří ho přes svou nadutost nedokážou „uslyšet“! Také si povšimněte tváří přítomných v sále, jak tyto tenkrát skutečně bombastické informace vyvolaly u někoho radost a u někoho zase tak moc ne – jo, jo, ta pátá kolona…

https://vk.com/video/@irenaaneri?z=video351663392_456239025%2Fpl_351663392_-2

10 komentářů

    1. Author

      Já ho tenkrát přeložila obratem jako bombu, ale málo lidí tomu přikládalo důležitost. Teď po delší době je jeho tehdejší důležitost vidět víc. Jo, já se tenkrát nesmírně bavila těmi kyselými ksichty a radovala z těch, kteří z toho očividně měli skutečnou radost, na těch to také bylo vidět, to radostné překvapení 🙂


Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..