Přeložené dojmy Alexandra Rodgerse po zhlédnutí filmu, za sebe mohu říci, že se jedná o velmi silný zážitek, realistický snímek ukazující nejenom hrůzy páchané na Ukrajině, ale také zjednodušeně popisující různé souvislosti a hlavně odkazy a propojení na II. světovou.

Velmi bolestný film. Velmi dobrý film. Velmi pravdivý film.

Dobrý a bolestný, protože je natočený podle pravdy. Je těžké se dívat, ale nepodívat se nelze.

Mně, jako přímému účastníku některých scén z filmu, bylo obzvláště těžké film sledovat. Je to bolestné, protože víš, co je pravda. Je to bolestné, protože ve skutečnosti to bylo ještě horší. Je to bolestné, protože víš, co dělali ukrajinští nacionalisté, „dobrobaty“ (dobrovolnické bataliony) a Turčynovem osvobození vězni.

Ve filmu není ukázáno, jak velitel „Tornáda“ Ruslan Onišenko násilní své vlastní podřízené za sebemenší provinění.

Ve filmu není ukázáno, jak prapor „Azov“ v čele se svým „bílým vůdcem“ Bileckým ve jménu záchrany bílé rasy odváží na kamionech z vesnic Donbassu nakradené věci.

Ve filmu není vidět, že tito „dobrovolníci“ jsou od hlavy až k patě ověšeni Hitlery, svastikami, lebkami a dalšími nacistickými symboly.

Film nezobrazuje výsměšné nápisy na nábojích pro minomety „To nejlepší pro děti“, specifický nacistický humor „bojovníků světla“.

Film neukazuje, že ti samí kriminálníci, kteří na začátku filmu vraždí a znásilňují místní obyvatele, jsou členové těchto „dobrobatů“. Ve filmu to vypadá, že jsou tak trochu sami pro sebe, ale někdo je pustil na svobodu, někdo je vyzbrojil puškami a samopaly. A všichni víme, kdo to udělal, krvavý pastor Turčynov.

Ve filmu není ukázán proces mučení. Je vidět pouze výsledek této činnosti, ale podrobnosti ne. A já jsem mluvil s pozůstalými po takovéto šikaně, takže mám představu. A nejednalo se o žádné válečné zajatce, které mučili. Byli to náhodní lidé, které prostě chytili na ulici. Jejich vinou bylo pouze to, že žijí na Donbasu. Že mluví rusky. Že neskákali na Majdanu. Že jsou Rusové. A mučili je hlavně proto, že mohou.

Když u vesnice Štěstí domobrana zajala jednoho z prvních takových, nechápal: „A nás za co?“. Oni přece přijeli zabíjet neplnocenné lidi, separatisty (mimochodem přiznal, že v Kyjevě na Majdanu už zabíjel lidi) a najednou ho chytili jacísi zamračení mužici. Ani ho nemuseli mučit, on sám začal říkat vše, co věděl, ze strachu.

Ubohost, snažící se prosadit díky zbraním, je vyčerpávajícím portrétem většiny účastníků „dobrobatů“.

A jak je vlastní zbabělcům a zoufalcům, kteří prohráli v otevřených bojích s ozbrojenými milicemi, vyřádili se na bezbranném místním obyvatelstvu, které žilo „na územích ovládaných Ukrajinou“.

https://yandex.ru/video/preview/?text=%D0%A1%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%91%D0%BA&path=wizard&parent-reqid=1629191825803972-17903465044180351351-man1-2801-ef2-man-l7-balancer-8080-BAL-1490&wiz_type=vital&filmId=733559916219769700&url=http%3A%2F%2Ffrontend.vh.yandex.ru%2Fplayer%2FvbvHlQWaeaCg

7 komentářů

  1. Říká se, že chytří psychopati dělají kariéru (manažery) nebo řídí kriminalitu. Hloupí dělají kriminalitu vlastníma rukama. Tyto jedince najdeme v každé společnosti. Co s biomasou bez mozku (ve filmu dobrovolci), která je navíc velmi tvárná (manipulovatelná), protože je zamindrákovaná a chce být součástí silné tlupy? Tento fenomén je hojně využíván tajnými službami ke svým cílům. Socialismus měl na to částečné řešení – povinnost pracovat. Nefungovalo to 100%, ale jako prevence kriminality to pomáhalo. kriminalitu značně utlumit. Výchova byla zaměřena na výchovu k lidskosti, dnes je to bohužel přesně naopak. Základy psychologie, včetně způsobů manipulace jedincem by měla asi patřit ke všeobecnému školnímu vzdělání.

  2. Velmi drsný film, ale takové filmy jsou potřeba. Včera jsem si pod odkazem na film na youtube všimla, že se tam vyrojilo plno Ukrajinců, kteří film poplivali. Odkaz na youtube je dnes už nefunkční.
    Jinak označení Солнцепёк ( neboli výsluní ) je označení zbraně a co jsem se dočetla, tak film byl pojmenován právě podle té zbraně.
    https://topwar.ru/60880-kak-rabotaet-ognemetnaya-sistema-solncepek.html

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..