Stanley, Falklandy

Spojené království opouští Evropskou unii, ale jak to tak vypadá, připravuje se na odchod v mnohem větším měřítku, než by se zdálo ze zpráv běžných médií.

Dne 10. října 2020 se objevil článek v časopise Economist, který později opakovala i některá naše média, o rozšíření teritoriálních vod Argentiny o 1,7 milionu čtverečních kilometrů (zhruba 21,5x rozloha ČR), a to na základě rozhodnutí komise OSN z roku 2016. Do nově nárokovaného území samozřejmě patří i ostrovy Malvíny (Falklandy), o které Argentina v minulosti neúspěšně válčila s Velkou Británií.

Prezident Argentiny podepsal příslušný zákon 26. srpna 2020, ale již dva týdny předtím (9. srpna) se objevila zpráva australského radioamatéra Alana Cheshira (VK6CQ), jinak též držitele „antarktických“ licencí VP8PJ a VK0LD, který oznamuje, že telekomunikační regulátor britských antarktických území (Falklandských ostrovů, Jižních Shetland a Jižních Orknejí) náhle zrušil všechny radioamatérské licence, které byly dosud vydávány jako doživotní (samozřejmě včetně jeho vlastní licence, VP8PJ). Je nutné vysvětlit, že „domácí“ radioamatéři se na těchto ostrovech nevyskytují, amatérské vysílání na ostrovech provozují návštěvníci. K legálnímu vysílání potřebují získat odpovídající licenci místních orgánů. Ty se dosud vydávaly doživotně (stejná praxe, jako v samotné Británii), což znamená, že pokud někdo již jednou Falklandy, Jižní Orkneje nebo Jižní Shetlandy navštívil a licenci tedy měl, mohl se kdykoliv vrátit a bez dalších formalit si expedici zopakovat.

Falklandské úřady budou další licence vydávat pouze jako dočasné, s platností omezenou pouze na dobu samotné expedice. Tato změna by sama o sobě nic neznamenala (je to obvyklá praxe i v jiných zemích), pokud by ji ovšem neprovázelo zrušení licencí již vydaných. Změna ukazuje na to, že Británie se zřejmě připravuje k opuštění všech těchto území, a přestože se neví, kdy přesně, rozhodnutí již nejspíše padlo. A to ještě před formálním potvrzením argentinského nároku parlamentem a prezidentem.

2 komentáře

  1. Trochu mimo téma: Jak vnímat zprávu, že sem přijede 28 amerických lékařů Národní gardy. „Americká armáda nabídla pomoc ve zvládání epidemie koronaviru. Jednáme o příjezdu 28 vojenských lékařů a zdravotníků, kteří mají zkušenosti s bojem proti covid z USA.
    https://www.idnes.cz/zpravy/nato/narodni-garda-koronavirus-lekari-zdravotnici-covid-babis.A201021_125032_zpr_nato_inc
    Velvyslanec King na twitteru:
    This afternoon I spoke with the Prime Minister @AndrejBabis about the Czech Republic’s fight against COVID-19. We agreed on a visit of U.S. military medical personnel with experience responding to coronavirus from the Nebraska and Texas National Guard to assist in this effort.
    https://twitter.com/USAmbPrague/status/1318918012725055489
    Po dnešním prohlášením Hradu v 11 hod., že se nebude konat předávání vyznamenání na státní svátek 28.října, je možné uvažovat o tom, že to byl vzkaz, aby se svátek státnosti nekonal ( na svoji státnost zapomeňte )? Co myslíte?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..