Na žádost Damašku Rusko před pěti lety zahájilo vojenskou operaci v Sýrii. Její prezident Bašár al-Asad uvedl, že tím nastal „obrat“ ve vývoji situace a nyní se jeho země postupně vzpamatovává z válečného popela. Rusko nejen zachránilo Sýrii od války, trvající desetiletí, ale tento čin se dá označit jako strategické odmítnutí politiky Západu na změny režimů a provokování nesmyslných a protiprávních válek ve světě. Tento rozhodující úder proti takzvané hegemonii USA a jejich spojenců v NATO je nepochybně důvodem neúprosných pokusů Západu izolovat a ochromit Rusko sankcemi a různými provokacemi.

Ruská intervence byla zásadní reakcí na žádost o pomoc historického spojence. V té době byla Sýrie již čtyři roky napadena řadou nelegálních ozbrojených skupin, které se skládaly ze statisíců žoldáků z desítek zemí a západní média je oslavovala jako „umírněné rebely“, čímž kryla touto prolhanou propagandou teroristy směřující k Damašku. Tito „rebelové“, oblíbení západními vládami a médii, popravovali a páchali děsivá zvěrstva proti civilistům.

To, že tuto hrůzu západní média označila za „občanskou válku“, to je další cynický propagační trik, protože ve skutečnosti tento konflikt představuje proxy-válku se zahraniční podporou. Západní mocnosti už léta vyvíjejí tlak za účelem zničení Sýrie a považují její spojenectví s Ruskem a Íránem za neodpustitelný krok vůči jejich diktátu a cílům. Po změně režimu měla nastoupit loutková vláda stejně jako na Ukrajině a statisíce, spíše milióny obyvatel se měly stát uprchlíky.

Uplynulo pět let a Sýrie je od ozbrojenců téměř očištěna. Malé ohnisko odporu zůstává v severní provincii Idlib, které podporuje Turecko, ale to má nyní tolik zájmů, že bude brzy potlačeno. Části východní Sýrie zůstávají sice pod kontrolou USA, ale americkou armádu na rozdíl od ruské syrská vláda nepozvala. Znamená to, že nelegálně okupuje syrské území a samozřejmě to vypovídá o skutečné povaze plánů Washingtonu vůči Sýrii.

Dnes, ale politická a hlavně ekonomická situace v USA, nedává pozitivní vyhlídky do budoucna. Je tedy jen otázkou času a nalezení té správné záminky pro ukončení této operace.

O válce v Sýrii se dnes v západních médiích téměř nezmiňují. Výrazný pokles zájmu odráží tiché přiznání, že Rusko a Sýrie zvítězily v tajné, Západem podporované, válce.

Lze si představit, co by bylo, kdyby Rusko do situace nezasáhlo. Sýrie by dnes byla bezesporu zdevastovaným územím pod nadvládou polních velitelů, tak jak můžeme pozorovat v Libyi. Důsledky tohoto katastrofického scénáře pro bezpečnost blízkovýchodního regionu by byly děsivé.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..