Tento týden najdete úplný text svodky událostí zde.

Bartoš a jeho gumoví medvídci. A skandál je na světě….

10.2.2024 Gumoví medvídci a další cukrovinky s nebezpečnou látkou HHC mají z automatů či pultů obchodů být staženy do měsíce. Kanabinol HHC je strukturně velmi podobný THC, což je kanabinoid známý svými psychoaktivními účinky. Po požití cukrovinek s HHC (hexahydrokanabinolu) musela být v posledních týdnech podle poslance Toma Philippa (KDU-ČSL) hospitalizována zhruba stovka mladých lidí a dětí. Intoxikovaní pacienti mají poruchy vědomí, které mohou trvat den až dva, výkyvy nálad, mohou být agresivní či trpět nevolnostmi. Gumoví medvídci a další cukrovinky s nebezpečnou látkou HHC mají z automatů či pultů obchodů být staženy do měsíce. Kanabinol HHC je strukturně velmi podobný THC, což je kanabinoid známý svými psychoaktivními účinky. Uživatelé po jeho požití mají zažívat pocity euforie, zvýší se jim tepová frekvence. Jako jeho možné vedlejší účinky se například uvádí úzkost, závratě či paranoia. Dosud si gumové medvídky lidé mohli zakoupit v různých ovocných příchutích, účinek se projeví obvykle po 30 minutách až hodině a může trvat 4–6 hodin.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/bartos-a-jeho-gumovi-medvidci-a-skandal-je-na-svete/

„Každý jsme potenciálním pachatelem.“ Šéfka prorodinného spolku roztrhala „Istanbul“…

11.2.2024 Jsme obětí genderové ideologie? Předsedkyně spolku Tradiční rodina Ivana Schneiderová v pořadu Na prahu změn hovořila o nebezpečí, která by vyplývala z přijetí istanbulské úmluvy. Schneiderová, která dlouhodobě bojuje proti přijetí istanbulské úmluvy, je ráda za to, že senátoři alespoň pro toto volební období odmítli kontroverzní dokument o potírání násilí na ženách. Zdůraznila, že nic podobného Česko nepotřebuje: „Původně jsem si říkala, že úmluva proti násilí páchaném na ženách je dobrá věc, pak ale čtete dál a dál, a to už se vám přestává líbit. Na konci je tam politický orgán GREVIO, který dohlíží na naplňování úmluvy v těch státech s neomezenou imunitou, a to už se ve vás vše příčí. Tady to u nás nepotřebujeme,“ konstatovala. Zmínila nebezpečí, která by z přijetí istanbulské úmluvy vyplývala: „Je tam velice nebezpečná věc, v jednom článku se píše, že kdo se domnívá, že bude někdy v budoucnu spáchán trestný čin, tak to má nahlásit. Takže každý jsme potenciálním pachatelem,“ zdůraznila v pořadu Na prahu změn.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Kazdy-jsme-potencialnim-pachatelem-Sefka-prorodinneho-spolku-roztrhala-istanbul-750534

Česká kritéria pro přijetí eura – ekonomka Markéta Šichtařová

12.2.2024 Při otevření tohoto tématu je namístě ohlédnout se zpět a zhodnotit naši zkušenost v úzkém svazku se zeměmi Evropské unie. Neméně důležité je také zabývat se otázkami dalšího směřování Evropské unie a naší role v tomto spojenectví. Bez ohledu na dílčí úspěchy a neúspěchy našeho soužití si pouze položme otázku nejzásadnější, která je s přijetím eura přímo spojena: Je v českém zájmu další, užší evropská integrace? Odpověď je jednoznačná – ne. Toto odmítnutí nezaujímá postoj proti další spolupráci s našimi sousedy, nestaví se ani proti jejich zájmům. Jeho podstatou je poznání, že prohloubení politické integrace států Evropské unie není v zájmu žádného z nich a slouží výhradně zájmům center politické moci. Už dávno jsme v procesu integrace Evropy překročili hranici, která byla pro všechny země výhodná. Původní cíl ekonomické integrace, tedy odbourání byrokratických barier a zajištění co nejsvobodnějšího prostředí pro vzájemný obchod a spolupráci mezi evropskými národy se zvrhnul v přesný opak.

https://cz24.news/ceska-kriteria-pro-prijeti-eura-ekonomka-marketa-sichtarova/

„V pondělí nejezděte do Prahy!“ Zemědělci šikují traktory. Až skončí s ministrem, chtějí udeřit na ČT

13.2.2024 Zemědělci už jsou v úzkých! Tisíce se jich i s traktory chystají příští pondělí 19. února zablokovat Prahu. Kritizují zemědělskou politiku a požadují odstoupení vlády od Green Dealu – zvěrstvu proti lidem, sdělili dnes na tiskové konferenci organizátoři protestů. Protest může trvat až čtyři dny. Pokud vláda prosby nevyslyší, slibují ještě rozsáhlejší akci. Od protestu se distancuje Agrární komora i Zemědělský svaz. Šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek uvedl, že v pondělí 19. února v osm ráno započne jízda traktorů na dálnicích u Prahy, jet mají vždy v jednom pruhu, společný cíl bude Ministerstvo zemědělství na pražském Těšnově, kde se předá dopis ministrovi, zdržení zde bude zhruba do 11.30. „Všechny traktory se spojí na dvou hlavních cestách, to znamená na magistrále a z druhé strany od Letňan. Půjde o kolony traktorů, které se budou prolínat. Setkají se u ministerstva, kde by se měl předat dopis ministrovi,“ přiblížil. Následně se pak přesunou směrem k Malostranskému náměstí, kde bude od 15.00 hodin mítink. „Počítáme s tím, že pokud bude traktorů velké množství, budou parkovat na nábřeží ve dvou řadách,“ uvedl Dufek.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-V-pondeli-nejezdete-do-Prahy-Zemedelci-sikuji-traktory-Az-skonci-s-ministrem-chteji-uderit-na-CT-750658

Dr. Štefan Paulov: Obavy o stát a demokracii….

13.2.2024 Dne 10.2.2024 se ve Slovanském dvoře, Pribinově dvoraně v Alekšinciach u Nitry uskutečnilo 10. pracovní setkání Vlasteneckého institutu Petra Švece na téma ‚100 dní 4. vlády Roberta Fica z pohledu občana.‘ O účast byl mimořádný zájem. Setkání se zúčastnilo 47 osobností veřejného života v čele se dvěma bývalými premiéry SR pány Vladimírem Mečiarem a Janem Čarnogurským. Přítomný byl i prezidentský kandidát pan Štefan Harabin, dva bývalí předsedové SNS páni Jozef Prokeš a pan Víťazoslav Moric. Přítomni byli i dva poslanci NRSR, pan Ivan Hazucha za stranu Směr a pan Pavel Ľupták z poslaneckého klubu SNS. Proč téma pracovní schůzky všechny tyto významné osobnosti přivedlo do Alekšinec? Jsou to obavy o osud demokracie na Slovensku a obavy o samotný stát. Z vystoupení účastníků a z poslaneckých informací vyplynulo, že za počínáním opozice v souvislosti s novelizací trestního zákona není žádný boj o spravedlnost a právní stát, ale snaha o změnu mocenských poměrů ve státě. Všichni vyjádřili plnou podporu paní Martině Šimkovičové, ministryni kultury, které se opozice pokouší vyslovit nedůvěru.

https://cz24.news/dr-stefan-paulov-obavy-o-stat-a-demokraciu/

Slovenská kauza Rozuzlení – Přichází zajímavé pokračování! Bývalý šéf SIS dohnal odvolání z funkce k Ústavnímu soudu

14.2.2024 Mělo to být velkolepé Rozuzlení. Těsně před předčasnými parlamentními volbami Národní kriminální agentura zadržela a obvinila dva bývalé šéfy SIS spolu s ředitelem Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Nyní přichází zajímavé pokračování. Tehdejší policejní prezident Štefan Hamran na tiskovce vysvětloval, jak skupina pěti lidí nejenže založila zločineckou skupinu, ale také chystala a „realizovala diskreditaci vyšetřovatelů NAKA“ a svědků velkých mediálních kauz“. Konkrétně mělo jít o diskreditaci policistů kolem Jana Čurillu. S velkou ostudou tehdy šli policisté pro šéfa tajných Michala Aláče či šéfa NBÚ Romana Konečného. Nenašli je na pracovišti, neboť byli v zahraničí. Vrátili se a hodiny vypovídali před vyšetřovatelem. Policie tehdy vyslýchala i bývalé členy vyšetřovacího týmu policejní inspekce Oblúk. Konečný spolu s bývalým ředitelem SIS Vladimírem Pčolinským byli obviněni ještě i ze zneužívání pravomoci veřejného činitele. Prý se měli účelově zbavovat nepohodlných příslušníků NBÚ a pracovat na nepravdivé zprávě SIS. Jde o tajnou zprávu, kterou projednával i parlament a píše se v ní o manipulaci výpovědí svědků v některých citlivých kauzách.

https://cz24.news/slovenska-kauza-rozuzlenie-prichadza-zaujimave-pokracovanie-byvaly-sef-sis-dohnal-odvolanie-z-funkcie-na-ustavny-sud/

Pandemická úmluva WHO ohrožuje českou suverenitu, varují Svobodní…

14.2.2024 Mezinárodní debata o Pandemické úmluvě Světové zdravotnické organizace (WHO) vyvolává u části českých politiků velké obavy ohledně možného oslabení naší suverenity. S velkým varováním teď přišli Svobodní, kteří v případné ratifikaci této úmluvy dokonce vidí zásadní omezení našich pravomocí. Zároveň zdůrazňují význam nutné revize ústavních změn z roku 2001, které podle nich otevřely brány postupného přesunu rozhodovacích pravomocí mimo naše hranice. Pandemická úmluva WHO, která má být legislativní odpovědí na chaos, který provázel boj proti pandemii Covid-19, však čím dál častěji vyvolává otázky ohledně dopadu na suverenitu jednotlivých států. U nás na to upozorňují především Svobodní, kteří chtějí chránit autonomii České republiky. „Chceme-li se vyvarovat možného postupného přesouvání rozhodovacích pravomocí mimo naše území, musíme se zaměřit na nápravu změn, které vznikly v ústavě v roce 2001,“ uvedl Libor Vondráček, předseda Svobodných.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Pandemicka-umluva-WHO-ohrozuje-ceskou-suverenitu-varuji-Svobodni-750712

Pochybný důchodový nález Ústavního soudu

14.2.2024 V rozhovoru „Šimíček: Vládu jsme nechválili, práva seniorů prostě neporušila“ (Novinky.cz 27. 1. 2024) uvedl příklad: „jsem ročník 1969, a když jsem nastupoval poprvé do práce, tak platilo, že do důchodu mohu odejít v nějakém věku, což se mezitím několikrát změnilo a možná ještě změní. Pohybujeme se proto v rámci legitimního očekávání, nikoliv nepřípustné retroaktivity.“. V tomto případě má pravdu, protože Šimíček dosud nesplnil podmínky pro vznik práva na starobní důchod. Tomu u valorizace důchodů odpovídá situace, kdy pro konkrétní valorizaci není splněna podmínka inflace a zákonodárce by se ji rozhodl změnit. V případě valorizace v roce 2023 však šlo o jinou situaci. Zákonná podmínka inflace pro valorizaci důchodů byla naplněna v lednu 2023 a tím vzniklo legitimní očekávání i zákonné subjektivní právo na valorizaci důchodů, byť ještě nebyla splatná. Pokud až po vzniku subjektivního, byť nesplatného práva, zákon změnil toto právo k horšímu (snížil valorizaci), jde o nepřípustnou pravou zpětnou účinnost (retroaktivitu). To, že nebylo vydáno prováděcí vládní nařízení a nedošlo ke splatnosti valorizace, není rozhodující. Nařízení vlády jako prováděcí právní předpis právo na valorizaci nezakládá, ale jen již u práva vzniklého ze zákona provádí podmínky jeho realizace. Majetkové právo, byť před splatností, je ústavně chráněno.

https://www.blogosvet.cz/article/pochybny-duchodovy-nalez-ustavniho-soudu-5dcUy

Jiří Paroubek: Rodiče a školství jako dojná kráva

14.2.2024 Některým rodinám dětí, které se hlásí na střední školu, tečou nervy. Nutno říci, že oprávněně. Lidé o jednu generaci starší se s podobnými problémy nepotýkali a ti ještě starší už vůbec ne. Tak se z něčeho, co celkem fungovalo, stal pro mnoho lidí a dětí problém. Jakoby stresu a napětí ve společnosti bylo málo. Pozoruji příčinu, kterou zatím skoro nikdo veřejně nepojmenovává. Školství se v průběhu let stalo rejdištěm a kořistí chytrých, nebo spíš vychytralých byznysmenů. Začalo to nenápadně. Soukromá firma Scio prodávala testy a krůček po krůčku s nimi pronikala do státních škol. Dřív své žáky zkoušeli učitelé. To se začalo brát jako něco přežitého, neobjektivního. Testy se staly symbolem pokroku ve školství. Co na tom, že obsahují hory informačního balastu a nezlepší komunikační schopnosti žáků ani o milimetr. Mnohé školy se tomu bránily a bylo potřeba učitele a jejich žáky donutit. Pod líbivou záminkou zvyšování kvality studia se prosadily nejprve jednotné státní maturity. Samozřejmě, že s testy vytvářenými a dodávanými soukromou společností. Aby to tak nebilo do očí, mezi stát a chytrého byznysmena se vsunula státní organizace Cermat. Dřív maturita nestála stát prakticky nic. Dnes jde o lukrativní byznys. Asi by mi to až tak nevadilo, kdyby bylo fakty podloženo, že naše děti umí a dokážou víc než my, kteří jsme podobným molochem neprošli. Bohužel čísla hovoří jasně. Za miliardy dostáváme zhoršující se úroveň a víc dětí je vystresováno. No nekupte to, za ty peníze.

https://vasevec.parlamentnilisty.cz/komentare/jiri-paroubek-rodice-skolstvi-jako-dojna-krava

„Ozdobné“ špekáčky v prodejně Lidl. „Celé kolonie plísní“

15.2.2024 Problémy s masem v českých supermarketech, na jejichž pultech se nezřídka kdy objevují i již zcela zkažené výrobky pokryté plísní, nekončí. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při svých nedávných kontrolách objevila maso už v takovém stavu, kdy by jej již „ani pes nežral“. V takovémto tristním stavu byly lidem prodávány kupříkladu špekáčky v prodejně Lidlu v Doksech, které již na svém povrchu hostily celé kolonie plísní. Zatímco „ozdobné“ špekáčky lze rozpoznat pouhým okem, u nebezpečného masa z řetězců Kaufland, Globus anebo Albert byste si na první pohled zřejmě vůbec ničeho nevšimli. Přesto po jeho konzumaci hrozí vážné zdravotní potíže. SZPI varuje, že toto maso můžete mít stále doma. Přestože již před zkaženými či nebezpečnými potravinami Státní zemědělská a potravinářská inspekce v posledních měsících několikrát varovala, případy, kdy je maso v českých supermarketech oslizlé, prolezlé plísní či nakažené salmonelou neustávají. Na přelomu roku již potravinářská inspekce při svých kontrolách objevila všelijaké nepříliš potěšivé nálezy, mezi nimiž byly případy, kdy byl zákazníkům nabízen ke koupi v provozovně Penny Marketu termix s kovovou chutí a vůní po chemikáliích či těstoviny s alkaloidy vyvolávajícími otravu v prodejně Kauflandu.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Ozdobne-spekacky-v-prodejne-Lidl-Cele-kolonie-plisni-750722

Erik Tomáš: Nevidím důvod, aby prezidentka brzdila jmenování Pavla Gašpara šéfem SIS

15.2.2024 Prezidentka má čas! Jmenování nového šéfa SIS Pavla Gašpara nepovažuje za svou aktuální prioritu. Premiér Robert Fico, který mladého Gašpara do funkce nominoval, jí vzkázal, že pokud to jinak nepůjde, koalice je připravena jí tuto pravomoc odebrat. ‚Je zajímavé na postojích paní prezidentky, že někdy tlačí na vládu, aby do prezidentského paláce doručovala zákony co nejdříve a když je jí doručena nějaká nominace, tak si dává včas,‘ říká místopředseda Hlasu Erik Tomáš v pořadu Karty na stůl s Norem Dolinským. Hlas zároveň čelí dilematu, kdo usedne do jeho předsednického křesla v případě vítězství Petera Pellegriniho v prezidentských volbách. „Bylo by velmi neupřímné, kdybychom nyní ve straně Hlas začali říkat, jaké budou personální změny.“ Erik Tomas zdůrazňuje, že Pellegrini ještě není prezidentem. „My ve straně mu to samozřejmě všichni přejeme. A jak ukazují průzkumy veřejného mínění, přeje mu to i větší skupina lidí.“ Jakékoli debaty o změně v čele Hlasu však budou podle jeho místopředsedy na místě až po jeho případném zvolení.

https://www1.pluska.sk/spravy/karty-na-stol/erik-tomas-nevidim-dovod-aby-prezidentka-brzdila-menovanie-pavla-gaspara-sefa-sis

Navalnyj zemřel, oznámila ruská vězeňská služba

16.2.2024 Uvězněný ruský opoziční politik Alexej Navalnyj zemřel, uvedla agentura Reuters s odvoláním na ruskou vězeňskou službu. Navalnyj byl nejvlivnějším kritikem režimu Vladimira Putina. Bylo mu 47 let. Vězeňská správa sdělila, že se Navalnému udělalo zle po procházce, upadl a ztratil vědomí. Údajně zavolali lékaře, kteří však jen konstatovali smrt, shrnul redaktor Českého rozhlasu Ondřej Soukup oficiální informace. Reuters prostřednictvím agentury Interfax pak přinesl zprávu, že se ruští lékaři více než půl hodiny snažili Navalného oživit, než zemřel. Interfax o tom informoval s odvoláním na místní nemocnici. Podle úřadů zemřel v trestanecké kolonii Poljarnyj volk, která je vzdálená asi 1900 kilometrů od Moskvy, leží za polárním kruhem a je pokládaná za jednu z nejdrsnějších věznic v Rusku.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/navalnyj-zemrel-oznamila-ruska-vezenska-sluzba-346144

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..