Hned na začátku je třeba konstatovat, že mluvit o „ukrajinském hladomoru“ a zcela zamlčovat fakta o hladomoru ve 30. letech minulého století v USA, v Polsku a v jiných zemích, je manipulativní. Takový obraz nám podávají současné hlavní sdělovací prostředky.

Téma tzv. hladomoru na Ukrajině se začalo objevovat ve Spojených státech na konci 80. let minulého století ( i když první pokusy byly i dřív ), kdy byla vytvořena komise Kongresu USA pro vyšetřování „hladomoru na Ukrajině“. Kongres USA obvinil Rusko ze záměrné organizace hladomoru na Ukrajině.

V Sovětském Svazu na počátku 30.let ( v souvislosti s hladomorem se mluví o roce 1932 a 1933 ) hladomor skutečně byl – tedy, byly případy smrti hladem, a to celkem masové. Masové znamená, že od hladu neumírá jeden člověk, ani dva, jde o stovky a v některých regionech o tisíce lidí. Tento hlad nebyl jen na Ukrajině, byl i v Povolží a nejvíce postiženým regionem byl Severní Kazachstán. Hlad byl ale i v Polsku, Rumunsku, Maďarsku…

Při hodnocení okolností a příčin vzniku tzv. ukrajinského hladomoru je potřeba si připomenout, v jaké situaci se ocitl Sovětský Svaz, resp. Sovětské Rusko po tzv. Velké říjnové socialistické revoluci v r. 1917.

Sovětská moc se hned po listopadových událostech snažila o uzavření mírové smlouvy, ale tzv. Brestlitevský mír, který uznával vítězství ústředních mocností na východní frontě během 1. světové války, se podařilo dohodnout až 3. března 1918. V Rusku se rozhořela občanská válka, na jejímž rozpoutání se podílely zahraniční síly spolu s bělogvardějci – stoupenci liberálně-buržoazní demokracie (autory únorového převratu v Rusku). Ze Západu byla organizována vojenská intervence do Ruska, kde velkou roli sehrály i Československé legie.

Chaotické situace využilo i Polsko, které provedlo vojenskou expanzi, jež byla v souladu s Pilsudského představami „Velkopolska od moře k moři“. V tzv. polsko-sovětské válce byla polská armáda úspěšná a obsadila část území dnešní Ukrajiny, Běloruska a Litvy.

Ani po skončení občanské války v Rusku nebyl klid – v roce 1923 odhadovala sovětská rozvědka počet bělogvardějců ve zbrani na 43 000 lidí – a to jen na západní hranici! 

Na Dálném východě se nacházelo velké množství nerozehnaných kolčakovců a bílých kozáků. Císařské Japonsko je vyzbrojovalo, povzbuzovalo a řídilo.

Na základě dekretu o půdě z r. 1917 rozdělovala nová sovětská moc půdu rolníkům. Došlo k drobení půdy velkých zemědělských hospodářství, současně zde ale zůstávali tzv. kulaci ( kulak z ruštiny = pěst ) a podkulačníci.

O kulacích s Borisem Julinem:

V roce 1923 se zemědělství sovětského Ruska prakticky vrátilo na předválečnou úroveň a v r. 1927 překonala průmyslová výroba SSSR objem roku 1913.

Po vynikající sklizni v roce 1924 kulaci odmítli dát obilí státu za pevnou cenu, začali ho zadržovat v očekávání „lepších časů“ a spekulovali s potravinami, jejichž ceny do konce roku prudce vzrostly. A tehdy se začalo mluvit o kolektivizaci. Myšlenka kolektivizace byla přijata na  XV. sjezdu VKS(b) v roce 1927 a poté začala být realizována. Proces to však byl dlouhý. 400 tisíc zemědělských podniků místo 25 milionů malých hospodářství.

Ke konci 20. let minulého století si západní svět s hrůzou uvědomil, že Sovětský svaz se postavil na nohy a že všechny naděje, že bolševici nezůstanou u moci a mladý stát dělníků a rolníků se sám zhroutí, se ukázaly jako neudržitelné.

Západ zahájil proti Rusku hospodářskou válku. Iniciátorem byly jako obvykle Spojené státy. Jejich ministr zahraničí Robert Lansing to už v roce 1919 jasně vyslovil mezi prvními: „Zardousit bolševiky! Rozvratem a hladomorem!“.

Od roku 1929 zuřila Velká hospodářská krize a Sovětský Svaz byl připraven nakupovat zboží, které se kvůli nadprodukci likvidovalo. Nicméně Spojené státy, Británie a Francie urychleně zaváděly další a další omezení obchodu s ním.

K tomuto tématu lze najít článek i na ukrajinském finančním webu, což je s podivem – článek z r. 2011, kde se píše:

Zlatá blokáda SSSR: když ZLATO = HLAD! Золотая блокада СССР: когда GOLD = GОЛОД!

Skutečně nejmarkantnější, nejzajímavější a zároveň nejtragičtější a nejdůležitější historické události lidstva se přímo či nepřímo odehrávají za účasti zlata a šperků.

Bez ohledu na to, jak divně to může znít v našich myslích, bylo to zlato, co bylo příčinou hladomoru v SSSR ve 30. letech!

Období v historii sovětského Ruska od roku 1925 do roku 1932 je historiky nazýváno „zlatá blokáda“ : od roku 1925 západní země (čti „kolébky demokracie“: USA, Británie a Francie) prodávaly SSSR nejnovější vybavení a technologie. Na počátku jen za dřevo, ropu a obilí a od roku 1930 POUZE za obilí.

Slovo historiků:

„Neexistuje žádný takový zločin, který by kapitál nespáchal kvůli 300% zisku,“ řekl Karel Marx o neúnavných choutkách buržoazie. V dějinách Ruska však můžeme najít fakta, která toto tvrzení zdánlivě zcela vyvracejí. Mluvíme o porevoluční obnově Ruska.

Zničená ekonomika si vyžádala produkty těžkého průmyslu, který byl uvnitř země prakticky zničen. Na oplátku mohla sovětská vláda nabídnout tři věci: obilí, nerosty a zlato.

Tehdy se stalo něco téměř neuvěřitelného. Kapitalisté najednou odmítli přijmout zlato jako platební prostředek v obchodu s Ruskem! Toto úžasné chování kapitalistických mocností vešlo do dějin pod názvem „zlatá blokáda“.

Potřeba přestat být surovinovým přívěskem Západu byla vůdcům Ruska zřejmá dnes i tehdy. Podívejme se na data: na XIV. sjezdu Všesvazové komunistické strany bolševiků v roce 1925 byl stanoven kurz k naléhavému průlomu v průmyslové výrobě – „socialistické industrializaci“. A pak, v roce 1925, Západ začíná „zlatou blokádu“.

Smysl tohoto aktu je jednoduchý – nyní může SSSR nakupovat obráběcí stroje a stroje pouze za své přírodní zdroje. Zlato bude ležet ve sklepích Gokhranu jako mrtvá váha. Ropa, dřevo a obilí, zejména obilí – to chce Západ získat za dodávky svých zařízení. Vedení země je nuceno hrát podle těchto pravidel: vybavení je hrazeno z přírodních zdrojů, protože od nás neberou zlato!

Mýlil se Karel Marx a světoví kapitalisté už neměli zájem ani o zisk, ani o zlato? Ne, Marxova slova o zločinu za účelem zisku byla zcela oprávněná. Připravoval se pouze zločin zvláštního druhu, obludný, a zisk se měl počítat v tisících procentech! Západ se pečlivě připravuje na dobytí sovětského Ruska bez vojenské intervence.

Prvním krokem k tomu je odmítnutí přijetí zlata ze SSSR, druhým krokem je embargo (zákaz dovozu) na dodávky sovětského zboží na Západ. Ve skutečnosti je vývoz dřeva a ropných produktů zakázán. Tedy vše, čím se platí za dodávky západních aut pro zničenou ruskou ekonomiku.

První pětiletý plán začíná v roce 1929, v letech 1930-1931 Spojené státy zavedly omezení, podobný dekret byl vydán ve Francii v roce 1930. 17. dubna 1933 vyhlásila britská vláda embargo na hlavní vývozní zboží do SSSR . Pokrývá až 80 % našeho exportu.

Nejprve Západ odmítl přijmout zlato ze SSSR jako platbu, pak vše ostatní kromě obilí. Stalinistické vedení stojí před volbou: buď odmítne obnovit průmysl, tzn. kapitulace před Západem nebo pokračování industrializace vedoucí ke strašlivé vnitřní krizi. Pokud bolševici vezmou rolníkům obilí, je velmi vysoká pravděpodobnost hladovění, což následně s největší pravděpodobností povede k vnitřní explozi a přesunu moci. Ať tak či onak, Západ vítězí.

Stalin se rozhodl pokračovat. V létě 1929 začala kolektivizace zemědělství. Stát sbírá obilí a posílá ho na Západ, nejsou zásoby. Stalinova naděje směřuje na novou úrodu. Ukazuje se, že je malá – v zemi je sucho. Země nemůže nakupovat potraviny ani za zlato, ani za měnu, protože kvůli embargu nejsou dostupné.

Probíhají pokusy o urychlený dovoz obilí z Persie, kde souhlasí s přijetím zlata. Pokud selžou, dojde ke katastrofě. To, čemu se na Ukrajině nyní říká „Holodomor“. V letech 1932-1933 umírá spousta lidí a až poté, hned poté (!) je Západ opět připraven přijmout ropu, dřevo a drahé kovy od bolševiků. V roce 1934 se vývoz obilí ze SSSR úplně zastavil.

V říjnu letošního roku Evropský parlament uznal hladomor na Ukrajině za zločin proti lidskosti. Na vině je vedení stalinského SSSR. Dokument Evropského parlamentu však neodpovídá na dvě otázky:

Proč se kapitalisté chovali tak „divně“, když odmítli přijmout zlato od Stalina? Proč od nás chtěli jako platbu jen obilí?

———-

Některá fakta z článku je třeba poupravit, případně doplnit, přesto článek vypovídá o tom, že praktiky západních mocností jsou stále stejné.

Předně je třeba si vyjasnit údaje o počtu zemřelých od hladu.

Když je dnes zmiňován hladomor na Ukrajině, tak se obvykle píše o milionech lidí. Ta čísla jsou odtržená od reality. K vytvoření obrazu o milionech mrtvých se pracuje s hesly:

– pokles porodnosti

– demografický úbytek

– růst celkové úmrtnosti

Množství obětí hladovění, tedy kolik lidí zemřelo hlady, není známé.

Podle demografických údajů byl v r. 1930, před vypuknutím hladomoru, počet obyvatel na Ukrajině 29 617 000. V r. 1933, na konci hladomoru 31 901 400.

Počet obyvatel Ukrajiny se tedy v době hladomoru nesnížil, ale naopak rostl. Zvýšil se méně oproti odhadům růstu a tento rozdíl oproti odhadům se vykládá jako oběti hladomoru.

Pokud jde o informaci v ukrajinském článku, že se Stalin rozhodl pokračovat v nákupu potřebných zdrojů pro industrializaci a nepřestat vyvážet, resp. neomezit vývoz obilí ze Sovětského Svazu, zde jsou data, která říkají něco jiného:

Export pšenice ze Sovětského svazu v r. 1930 činil 2,5 milionu tun, v r. 1931 2,5 milionu tun, v r. 1932 550 tisíc tun, v r. 1933 748 tisíc tun. Došlo tedy k velkému snížení dodávek za hranice.

Tabulka: vývoz pšenice a dalších obilovin v jednotlivých měsících r. 1931, 1932, 1933

Zvláště v této době, v době hladu, probíhaly aktivní nákupy produkce za hranicemi. Nakupovalo se velké množství, desítky tisíc kusů skotu v Turecku, kupovalo se obilí a skot v Íránu.

Byly pokusy nakupovat v Evropě, na světovém trhu, ale to bylo složité.

Historik Boris Julin říká, že existovala mezinárodní organizace zaobírající se obchodováním s obilím ( SSSR se ve 20. letech připojil k různým mezinárodním smlouvám ) a zde byl vyvolán velký skandál kvůli tomu, že Sovětský svaz v rozporu se smlouvami, z důvodů hladu na svém území, značně omezil prodeje obilí. To bylo důvodem k zavedení sankcí na SSSR. Sovětskému Svazu byl zablokován vstup na trhy s USA a Austrálií. Pozice SSSR se ale nezměnila. Prodej zrna byl omezen. A pomoc byla směřována do zasažených oblastí SSSR.

Hladový rok 1932/33 je třeba počítat od sklizně v srpnu 1932 do července 1933.

Zde je například zpráva vedoucího dněpropetrovského oblastního oddělení GPU (předchůdce KGB) Krauklise předsedovi GPU Ukrajinské SSR Balickému o rozsahu hladomoru v Dněpropetrovské oblasti k 5. březnu 1933.

Podle interních údajů orgánů státní bezpečnosti hladovělo k 5. březnu 1933 v 35 okresech Dněpropetrovské oblasti 6 436 rodin. Hladem zemřelo 1 700 lidí.

Čísla za 40 okresů Dněpropetrovské oblasti ke dni 5. března 1933 hovoří o úmrtí na hlad a s ním spojených nemocí 1 814 lidí, 7 291 rodin nadále hladovělo.

Boris Julin mluví i o dalších dokumentech – zprávě GPU Ukrajinské SSR z 12.3.1933:

Největší počet údajů o hladu je zjišťován na konci února a začátku března. Na některých místech měl tento jev masový charakter. Nejvíce je postižena těžkostmi Dněpropetrovská a Kyjevská oblast a AM SSR (moldavská autonomie).

Převládající množství hladovějících jsou kolchozníci. K nim patří hlavně mnohočlenná hospodářství, která mají odpracováno minimální množství pracovních dnů.

(To jsou ti, kdo vstoupili do družstev, ale nepracovali tam a samozřejmě od družstev nedostali příděly podle pracovních výsledků ).

Byly také registrovány případy selhání ve vztahu ke družstevníkům, kteří měli odpracováno hodně dní, ale od družstva nedostávali potraviny v důsledku machinací a krádeže obilí během sklizně.

Mezi majiteli půdy (ne-kolchozníky) zažívají problémy s potravinami hlavně chudá hospodářství mnohočlenných rodin. Většina z nich se v poslední době nezabývala zemědělstvím.

——

Další dokumenty z té doby – zápis ekonomického odboru GPU Ukrajinské SSR :

V Oděsské oblasti bylo zjištěno, že 264 mlýnů provádí skrytě mletí. V Petrovské oblasti bylo 29 tajných mlýnů, 346 mlýnů pracuje bez povolení výboru pro zásobování. Ve Vinické oblasti bylo objeveno 38 tajných mlýnů, provádějících tajné mletí zrna. Pouze v uvedených oblastech bylo uzavřeno za 20 dní 750 tajných mlýnů.

Tajné mlýny znamenají, že tam mleli neevidované, tedy kradené zrno. Právě v těchto regionech byla zaznamenána nejvyšší úmrtnost.

—–

Boris Julin mluví také o dopisu Josefa Stalina generálnímu sekretáři ÚV KS Ukrajiny Kasiorovi ve znění:

Závazně si čtěte přiložené materiály.

Vycházíme-li z materiálů, vypadá to, že v některých místech USSR, Sovětský stát přestal existovat. Je to snad pravda? Je to snad na Ukrajině tak špatné?

Kde jsou orgány GPU? Co dělají? Mohly by prověřit situaci a informovat ÚV VKS (b) o přijatých opatřeních.

S pozdravem

Josef Stalin.“

Kromě hlavní příčiny neúrody, kterou bylo suché léto, ( na Kavkaze to bylo na vrub silných dešťů, které také nepřispívají k dobré úrodě), zde byla i epidemie obilné rzi, která se objevila hlavně v jižní oblasti, v Krasnodarském kraji, Stavropolu a na Ukrajině.

—–

Hovoří se i o rozsáhlých sabotážích konkrétně na Ukrajině při sklizni a i při posklizňových pracích. Byla neochota odevzdávat dobytek do kolchozů. Chovatelé je raději poráželi a maso hned zkonzumovali.

V Povolží a hlavně na Ukrajině panovala specifická kulacká propaganda, že je nezbytné vymoci na sovětské vládě, jestli ji sama nedá, vyšší cenu zrna: „nepovol nebo tě zabijeme a nedodávej, dokud nezvednou výkupní ceny…“

Výsledkem byl výpadek dodávek.

Přicházející pomoc se rozkradla, přeprodávala a lidé, kteří nic neměli, ve výsledku zemřeli.

Jsou známy případy, kdy se zrní zakopávalo do jam. Tímto způsobem bylo schováváno zrní do země pro šmelinu. Na takovém zrnu se ale objevovala plíseň. A pokud se toto zrno s plísní začalo používat k jídlu, objevily se i nemoci. Hovoří se, že po takovém zrnu byli lidé oteklí.

——

Shrnutí: V kritických letech byla neúroda, nejen na Ukrajině, ale i v dalších oblastech SSSR, nedostatek potravin byl všude, ale opravdový hlad byl jen v určitých částech Ukrajiny, byl spojený se sabotážemi, rozkrádáním, překupnictvím a rozhodně nebyl vyvolán uměle sovětskou vládou. Svůj podíl sehrály i zahraniční sankce.

——

P.S. Jak to bylo v Polsku?

Například list Deutsche Allgemeine Zeitung v únoru 1932 napsal:

Tříletá ekonomická krize v zemi a totální rozpad hospodářství způsobily rozpad polského zemědělství, beztoho malomocného a zaostalého.

Výpadky v zemědělství už dosáhly jedné miliardy zlotých. Státy, žijící pod hrozbou bankrotu nemilosrdně kompenzují ty výpadky na chudých rolnících.

—-

Polské noviny Nový čas napsaly:

V Huculsku dosáhl počet hladovějících v zemědělství v roce 1932 88,6%. (Huculové – západní Ukrajina).

Podíl půdy v držení polských pánů ve Stanislawském vojevodství dosáhl 37% a 49% v Polesí.

Na polích pánů rolníci i v neúrodných letech pracovali za 16-tý nebo 18-tý snop. V březnu zcela hladovělo asi 40 vesnic Kosovského, 12 vesnic Nadvirňanského a 10 vesnic z Kolomejského újezdu.

Lidé umírají hlady a umírají za pochodu. Hladomor řádí zejména ve vesnicích Perechresne, Staré Gvizcy, Ostrovec. Spolu s hladem se rychle šíří tyfus a tuberkulóza.

Do roku 1929 bylo přesídleno na Huculštinu z Polska 16 000 rodin vojenských i občanských polských kolonistů. Bylo jim předáno 600 284 hektarů huculské země.

1 komentář

  1. Author

    Úryvek z knihy Bůh synergie :
    Kdo to byli kulaci, podkulačníci?
    Kulaci nejsou výtvorem bolševické propagandy, vznikli daleko dříve. Dokonce ještě dlouho před Stolypinovou reformou. A ve stejném roce, ve kterém se narodil Lenin, již vyšla tiskem slova A. N. Engelgrandta: „… Skutečný kulak nemiluje ani půdu, ani hospodářství, ani práci, ale miluje pouze peníze … Kulak nezávisí na hospodářství, ani na práci, ale na kapitálu, s nímž obchoduje a poskytuje půjčkou za procenta. Jeho idolem jsou peníze a myslí pouze na jejich rozmnožení. Ke kapitálu se dostal neznámo jakými špinavými cestami …“

    Většinou se slovo kulak vysvětluje jako výraz pracovitosti svého nositele. Jenže ve skutečnosti má jiný původ. Kulak se říkalo lidem, kteří drželi ve své moci (pěsti) občinu. A nebylo to myšleno v dobrém. Užívaným synonymem bylo slovo ‚mirojed‘, tedy vyjídač miru, žijící na účet miru, krátce vyžírka. Ale ani to není původní význam tohoto slova. Na venkově, i té v ruské bídě, bylo potřeba si někdy něco půjčit. V zásadě nebyl problém nějaké zdroje uvolnit a zapůjčit tomu, kdo je zrovna potřeboval. Ale příliš často je problém dosáhnout té druhé části dohody, která zápůjčce předcházela, a celou transakci vyrovnat. K tomu občas bylo zapotřebí pěstí. Peníze, potah, povoz, osivo nebo nářadí půjčil pouze ten, kdo věřil, že svojí silou bude schopen si vymoci vyrovnání. Někdy stačila domluva, občas pomohly pěsti, někdy se zlámala ruka a jindy znásilnila dorůstající dlužníkova dcera. Tito lidé prostě měli tvrdé pěsti, proto kulaci. Ostří hoši. A místní moc se je naučila využívat. Jak bohatli, skupovali volnou půdu a pronajímali ji rolníkům. Proč to tak bylo, si povíme později. Jiné jejich označení bylo capok, což znamenalo vůdce nebo hlavu místních darebáků. Nebyli právě oblíbení, a aby příliš často nenastával soud lidu, chovali si pomocníky – podkulačníky, kteří byli odborníky na hrubou práci. Možná trochu překvapení. Podkulačníci většinou pocházeli z těch nejchudších rolníků. Jenomže je to logické, protože kulaci do této ‚funkce‘ vybírali ty, kteří byli na nich nejvíce závislí. Když už kulaci měli tuto svoji gardu, bez váhání ji využívali a zákon příliš nectili. Nejprve tlačili na jednotlivé sedláky jako na své dlužníky a postupně začali vydírat celou občinu. Ač k tomu neměli nejmenší právo, postupně si začali přisvojovat půdu občiny. Kulaci nebyli nejlepší sedláci, byli to jen nejbohatší sedláci, kteří se stávali vlastníky půdy, kterou sami neorali. Na druhou stranu kulaci nevytvořili samostatnou společenskou třídu, většinou jejich potomci se vraceli do řad obyčejných rolníků. Kulak byl prostě pouze záležitostí osobně-volních vlastností jedince. …
    http://leva-net.webnode.cz/products/kulaci-a-podkulacnici/

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..