8.8., na výročí na výročí gruzínské války, byla svým plnoletým ukrajinským kamarádem znásilněna patnáctiletá Sára. Pohoršení zachvátilo celý stát. Čech Rakušan nás vyzval ke zdržení se odsudků z kolektivní viny.
Když se ke mně poprvé dostala zpráva, že pro Sáru byla vypsána charitativní sbírka na psychologa s cílovou částkou 100.000 Kč, měla již nastřádáno 173.000. Později si pamatuji číslo 525.000, také 750.000 a když jsem dostal zprávu od svých blízkých, měla již nasbíráno 853.000. Začal jsem si klást otázky.
– Proč média neuvádí, v jakou hodinu se zločin udál?
– Jak to, že otec dovolí 15leté dceři, aby chodila na procházky s dospělým cizincem?
– Co to s mladým člověkem udělá, když se na něj místo nějakých 100.000 na psychologa (nějakej krvelačnej psycholog, ale budiž) zhroutí milión?
– Co je to za charitativní projekt https://www.donio.cz, který sice tvrdí, že nebere žádné provize a poplatky, ale defaultně má nastaveno 11% (vybral přes 850 miliónů)
– Co jsme to za lidi, že z přívalu emocí radši posíláme nadbytečné peníze neznámému děvčeti, místo toho, abychom se zasazovali za takové bezpečnostní a kulturní podmínky, za kterých by k podobným, jakož daleko většímu počtu méně závažných událostí, nedocházelo.

I já jsem přispěl, abych Sáře pomohl a také abych se lépe vcítil do formulovaných otázek. Tak snad můžu říci: Neštěstí není hrdinství. Věřím v Sářino brzké uzdravení, je mladá. Také jí přeji, ať ji příspěvek nezkazí a ať nenaruší její vztah k rodičům, kteří se stávají jeho opatrovníky. Ať se nemine účinkem a nenapáchá další škody.

A my ostatní, ať si nekupujeme dobrý pocit z charitativní účasti na něčem abstraktním a radši něco smysluplného, konkrétního děláme! Včetně mě! 🙂

1 komentář

  1. “Co je to za charitativní projekt…?”
    Tak to bychom zjistili podrobnějším propočítáním směsi dobročinných a “dobročinných” sbírek, které tato platforma provádí. Spokojme se se skromnějším (aproximativním) výpočtem:
    1. podívejme se na první řádek hlavní stránky jejich webu
    2. pak zajeďme skoro na konec hlavní stránky, kde je několik fotek v sekci “Patroni našich sbírek”
    3. pokračujme skoro na úplný konec hlavní stránky, kde jsou vyjmenovaní mediální partneři (DVTV, Forbes, ČT, Nova)
    4. nakonec si prohlédněme stránku “O nás”, sekce “Náš tým” (podle aresu je otci zakladateli 29 let) – co uvidíme: skupinu mladých pohledných lidí, většinou ještě dětských tváří)
    (Mimochodem: překvapuje mě, kolik se v obrázku a v článku vyskytuje zajímavých čísel…)

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..