Od roku 1999 se vedou diskuse o tom, jestli Havel mluvil o „humanitárním bombardování“ anebo ne. Uvádíme tedy celý citát tak, jak ho Havel řekl před svým odletem do USA pro francouzský deník Le Monde: „Domnívám se, že během zásahu NATO v Kosovu existuje jeden činitel, o kterém nikdo nemůže pochybovat: nálety, bomby nejsou vyvolány hmotným zájmem. Jejich povaha je výlučně humanitární: to, co je zde ve hře, jsou principy, lidská práva, jimž je dána taková priorita, která překračuje i státní suverenitu. A to poskytuje útoku na Jugoslávskou federaci legitimitu i bez mandátu Spojených národů. Ale na základě své osobní zkušenosti jsem stejně silně přesvědčen, že jen čas dovolí objektivně zhodnotit to, co se děje v těchto dnech v Jugoslávii, a dopad na NATO.“ 

Podle nás jsou pouze dva druhy bomb: útočné a obranné. Oba typy za sebou zanechávají oběti, pouze cíle jsou různé, a právě cíle určují druh bomby! A ne ty deklarované, ale ty skutečné, které většina z nás nevidí na začátku jakéhokoliv konfliktu. Na území bývalé Jugoslávie je nyní oficiálně více jak 100 000 lidí, kteří onemocněli onkologickým onemocněním. Spojitost s bombami s ochuzeným uranem je soudem prokázána!     

Munice s ochuzeným uranem, Srbská zkušenost a NATO u soudu

Médii proběhla zpráva, že Británie předá (je možné, že již předala) Ukrajině munici s ochuzeným uranem. Všude nás ubezpečují, že to není přímo nebezpečné, tedy radioaktivní, ale jen trošku toxické a možná i lehce karcinogenní, a že Británie tuto munici používá již desítky let. Ale to my přece už dávno víme.

V devadesátých letech jí používaly armády NATO při útocích na Svazovou republiku Jugoslávie, kdy bylo provedeno 18170 bojových letů, při kterých bylo použito 415000 raket (22 tun), kterými bylo zničeno téměř 25000 objektů, z nichž bylo více jak 60 % občanských, ve kterých zemřelo minimálně 4000 civilistů. Raket s ochuzeným uranem bylo celkově 15 tun, což jsou dvě třetiny všech použitých! Dodnes se Srbsko vyrovnává se škodami, které způsobily, a není se čemu divit, vždyť poločas rozpadu tohoto ochuzeného uranu jsou 4 miliardy let. Takže není těžké pochopit, že celková škodlivost je vyšší než při použití klasické jaderné bomby!

K roku 2014 bylo v Srbsku evidováno více jak 40000 těžce onkologicky nemocných a čas běží. Ale nejen v bývalé Jugoslávii tento uran škodí. V Itálii proběhlo několik soudních stání týkajících se bývalých vojáků italské armády, kteří se soudili s NATO. Soudy potvrdily spojení mezi municí s ochuzeným uranem a onkologickými onemocněními. Také v Srbsku už nějakou dobu běží soudní řízení v této záležitosti proti NATO. Podle slov advokáta Srdjana Aleksiće shromažďování důkazů a jiné nezbytné dokumentace, která potvrzuje zločiny NATO proti životu a zdraví srbských občanů, trvalo skoro čtyři roky. „Byla podána žaloba v Bělehradu, v Novém Sadu, Kragujevaci, Niši a Vranji. Jedná se o individuální žaloby občanů, kteří trpí onkologickými nemocemi po bombardování: vojáků, policistů a vojáků v záloze, kteří sloužili v Kosovu v té době. Jsou to žaloby proti NATO jako organizaci. NATO je právní osobou a má patřičná práva a povinnosti. Aliance se zúčastnila agrese proti Svazové republice Jugoslávii jakožto organizace a jako taková musí tedy nahradit škody,“ vysvětluje advokát a dodává: „Uvažujeme také o možnosti podání žalob v souvislosti s bombardováním takzvaných nebezpečných objektů (jde o objekty chemického a ropného průmyslu, které podle mezinárodního práva nelze bombardovat) v Bělehradu, Novém Sadu, Pančevu, Kragujevaci a Boru. V roce 2000 své vyšetřování prováděla komise OSN v rámci Programu pro životní prostředí (UNEP) a dospěla k závěru, že bydlení v těchto místech je pro zdraví nebezpečné.“

V této souvislosti je velice zvláštní nedávná zpráva deníku The New York Times, ve které se uvádí, že USA aktivně instalují na Ukrajině senzory, které mohou detekovat radiační aktivitu a určit místo, sílu a následky případného jaderného výbuchu.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..