2 komentáře

  1. Author

    Komentář, který v mnohém potvrzuje Pjakinova slova: Michail Leonidovič Chazin: Sloupec z 3. února 2023
    Z čistě ekonomického hlediska je hlavním úkolem Mišustinovy vlády stimulovat domácí investice. A je nutné podotknout, že v rámci svých pravomocí se s tímto úkolem vypořádává dobře – každopádně i přes sankce a speciální vojenskou operaci pokles ruské ekonomiky neuhnul z té křivky, která se s konečnou platností zformovala ke čtvrtému čtvrtletí roku 2012 (to znamená každoroční pokles o 1,5 -2%).
    Avšak otočit tuto křivku nahoru, se Mišustinovi nepodařilo. A já jsem mnohokrát psal proč – protože potenciál rozpočtových investic je prakticky vyčerpán, je nutné zajistit běžné rublové investování. Teoreticky je možné posílit rozpočtovou složku (např. drasticky omezit korupční úniky z regionálních rozpočtů, psal jsem o tom mnohokrát), ale systémový efekt to nepřinese. Co tomu brání?
    Brání tomu politika finančních mocenských orgánů. Ve skutečnosti není žádným tajemstvím, že vedení světového dolarového systému (Bretton-Woods) zakazovalo vnitřní investice ve prospěch těch zahraničních (o tom mluvil už Gaidar, ať je mu země lehká). A všichni liberální šéfové naší centrální banky (Dubinin, Ignaťjev, Nabiullinova) tyto zákazy brali jako směrnice pro svou činnost. Když je Geraščenko ignoroval, náš růst byl 12-15 % ročně. Když ale odešel, začaly problémy.
    Někdo namítne, ale v letech 2006-2007 byl růst téměř stejný! Byl. Zároveň se ale inflace oproti Geraščenkovým dobám zdvojnásobila (28,3 % průmyslové inflace v roce 2004 oproti 14 % v roce 2003) a růst byl způsoben v mnohém tím, že tuto inflaci podhodnocovali. A od roku 2008 i tento růst související s vysokými světovými cenami ropy prakticky zmizel.
    A teď to nejzajímavější. Odliv kapitálu v roce 2022 bude podle centrální banky (!) činit asi 243 miliard dolarů, což je více než třikrát více než ukazatele roku 2021. Je snad třeba vysvětlovat, že významná část těchto peněz, to jsou právě ty potenciální vnitřní investice, které naše finanční mocenské orgány neschvalují. A to vůbec nevypadá dobře.
    Metody používané finančními mocenskými orgány jsou dobře známé: nadhodnocená základní úroková sazba, snížení ceny zajišťovacích aktiv, zákaz financování projektů, velmi vysoká rizika (schválně zpřísněná kontrola, která vyžaduje od komerčních bank, aby při sebemenším podezření blokovaly a zavíraly účty). A zároveň se vedení centrální banky odvolává na pokyny a doporučení MMF a dalších mezinárodních finančních organizací, které dnes, přiznejme si to, nelze považovat za přátelské struktury, dalo by se dokonce říci, že jsou nám otevřeně nepřátelské.
    Takže lze říci, že nyní v systému výkonné moci (kam nepřímo patří i centrální banka) probíhá zuřivý boj mezi zastánci rozvoje naší ekonomiky (zde je hlavní Mišustin) a zastánci podpory globálního dolarového systému. A pohříchu je zbytečné zatajovat, i financování ozbrojených sil Ukrajiny. Kdo tomu nevěří, ať se zamyslí nad tím, že Abramovič koupil tým Chelsea za peníze vyvedené z Ruska. A nyní to, co se získá z prodeje tohoto týmu, půjde na podporu ozbrojených sil Ukrajiny. A ať mi nikdo neříká, že s těmi penězi, jejichž vyvádění dnes stimuluje vedení centrální banky, to dopadne jinak.
    Je prostě už načase začít dělat v naší zemi pořádek. Logika podpory světového dolarového systému (který vydržuje současný kyjevský režim) už je prostě neúnosná. A liberální společenství, které tuto logiku podporuje, by nemělo mít možnost ovlivňovat hospodářskou a finanční politiku naší země.
    https://t.me/khazinml/5475

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..