Takže máme zase o jedno letadélko méně na obloze. Včera po poledni se mi podařilo sice z velké dálky a jenom tabletem udělat fotografii Antonov 124 – 100 na letištní ploše v Larnace na Kypru, chvíli před odletem.

V Řecku se zřítilo letadlo ukrajinského provozovatele. Spekuluje se o tom, zda převážel výbušniny.

Letadlo, které se v sobotu večer zřítilo na severu Řecka, provozoval ukrajinský nákladní dopravce, informovala agentura AP s odvoláním na řecké úřady. Na místě nehody byly dlouho po dopadu letadla slyšet výbuchy a spekuluje se, že letadlo převáželo nebezpečný náklad. Podle řeckých médií bylo na palubě osm lidí, zda někdo z nich přežil, nebylo dnes brzy ráno jasné.

Řecká veřejnoprávní televize ERT uvedla, že se jednalo o ukrajinský letoun sovětské výroby Antonov An-12. Bezprostředně po nehodě nebyly k dispozici žádné oficiální informace o počtu osob na palubě. ERT však uvedla, že letadlo přepravovalo osm osob a jeho náklad byl „nebezpečné“ povahy.
Letadlo se zřítilo asi dva kilometry od obydlené oblasti, uvedl starosta nedalekého města Paggaio. Podle hasičských zdrojů letadlo převáželo vojenskou munici.

Řecký tisk to komentuje následovně:

Havárie letadla Antonov v Kavale: Obavy z nebezpečnosti nákladu.
S rozedněním začalo úsilí hasičů a příslušníků ozbrojených sil o prohledání místa, kde se v noci zřítilo letadlo Antonov v obci Antifilippoi v obci Paggaio západně od Kavaly.
Podle generálporučíka hasičského sboru Maria Apostolidise, vedoucího operačního týmu, „se muži hasičského sboru se speciálním vybavením a měřicími přístroji přiblížili k místu havárie letadla a uviděli trup a další části letadla roztroušené v polích.“
Apostolidis zdůraznil, že při vyšetřování na místě „byla zjištěna nestabilita v terénu, protože se zde vyskytují výpary a intenzivní teplo a bílá látka neznámého původu, ale měřicí přístroje neukázaly nic znepokojivého. V další fázi bude vztyčen dron, který prozkoumá celou oblast, kde se letadlo zřítilo. Jakmile bude zjištěno, že je v oblasti stabilita a že není ohrožena bezpečnost mužů, kteří budou při operaci asistovat, bude celý proces zahájen.“

Apostolidis zdůraznil, že na místě působí celkem 13 mužů z 2. a 4. EMAK a 26 hasičů z Eleftheroupoli, Kavaly a Dramatu. Zdůraznil, že stále platí včerejší přísné doporučení obyvatelům osad, aby se vyhýbali oblasti, kde se letadlo zřítilo.

Zdůraznil také, že z prvních snímků se zdá, že mnoho částí letadla je roztroušeno na různých místech ve venkovských oblastech.

Trval na tom, že žádný proces nebude pokračovat, dokud nebude především zjištěno, že oblast je pro muže, kteří v ní působí, zcela bezpečná.

Na místě jsou odborníci z civilního letectví, hasičů a armády, kteří nejprve prověří, co je bílý prášek rozptýlený v oblasti, druh zboží, případnou toxicitu po pádu letadla a hledají „černou skříňku“, která poskytne informace o tragické události.
Znepokojení nad nákladem letadla vyjádřil regionální guvernér Východní Makedonie-Trace

Obavy z nebezpečnosti nákladu přepravovaného dopravním letadlem Antonov An-12, které se včera večer zřítilo u Antifilipi v obci Paggaio, vyjádřil před několika hodinami regionální guvernér Východní Makedonie a Thrákie Christos Metios.

Krajský hejtman uvedl, že se čeká na posudky odborníků, zda je válečný materiál přepravovaný dopravními letadly nebezpečný pro veřejnou bezpečnost.

„Panují obavy, čekáme na posudky pyrotechniků a dalších odborníků hasičského sboru, abychom si udělali úplný obrázek. V tuto chvíli není důvod evakuovat osady v blízkosti místa, kde letadlo havarovalo, vzhledem k tomu, že se neobjevují žádná ohniska požáru ani kouř, který by směřoval k obytným oblastem,“ uvedl Metios.
Srbsko: Žádná oficiální aktualizace

Srbské úřady dosud neučinily žádné oficiální prohlášení ohledně dopravního letadla Antonov, které se v noci na sobotu zřítilo nedaleko Kavaly.

Srbská média přebírají zprávy z řeckých médií, především z ERT a APE-MPE.

Jisté je, že letadlo včera večer odstartovalo z letiště Megas Konstantinos ve městě Niš na jihu Srbska.

Podle srbských mediálních webů očití svědci žijící v blízkosti letiště v Niši uvedli, že včera večer viděli letadlo vzlétnout. Někteří uvedli, že byli překvapeni, že „to bylo na poněkud hrbolatém kurzu“. Podle listu Politika „letadlo patřilo soukromé americké společnosti a bylo registrováno na Ukrajině“.

Podle srbských médií je kolem nákladu, který letadlo převáželo, mnoho otázek. Je možné, že převážel vojenské vybavení: Srbsko vyváží munici především do různých zemí Blízkého východu.

Srbské ozbrojené síly nedisponují žádným transportním letounem Antonov An-12.

Bývalá Jugoslávie zakoupila dva letouny An-12, ale jeden z nich se 12. prosince 1988 zřítil u Jerevanu (Arménie) a druhý byl v roce 1998 prodán bulharské soukromé letecké společnosti.
Poselství 112 obyvatelům obcí v obci Paggaio

Generální sekretariát pro civilní ochranu ve zprávě z linky 112 informoval obyvatele obcí Antifilippoi a Paleochori v obci Paggaio, aby nechali zavřené dveře, okna a klimatizační zařízení a zabránili tak jakémukoli kontaktu s ovzduším v oblasti, kde se letadlo zřítilo.

Oznámil to v neděli ráno starosta Paggaio Philip Anastasiades, který svolal schůzi koordinačního orgánu, aby rozhodl o dalším postupu pro bezpečný průjezd úřadů do oblasti, kde se letadlo zřítilo.
Šokovaní obyvatelé

Starosta města Paggaio Philip Anastasiades v souvislosti s tragickou nehodou uvedl, že letadlo Antonov An-12 se zřítilo v těsné blízkosti obytné čtvrti a že to byl šokující pohled, který vyděsil obyvatele.

Mezitím se hasiči pomocí dronu, který v noci přeletěl nad místem havárie Antonova An-12 v širší venkovské oblasti Paleochori v Kavale, pokusili získat informace o přesném nákladu, který letadlo převáželo. Úsilí však ztěžoval hustý kouř a malé ohniska požáru v kombinaci s naprostou tmou.

Video a fotografie z místa zřícení je možno vidět zde

https://gr.euronews.com/2022/07/17/syntrivi-antonov-stin-kavala-anisyxia-gia-tin-epikindynotita-tou-fortiou

2 komentáře

  1. Author

    „Slyšeli jsme ohlušující zvuk, k zemi se blížila ohnivá koule. Viděli jsme výbuch, ale protože byl zároveň výpadek proudu, nic jiného jsme neviděli…“. Těmito slovy popsala Sophia, matka tří nezletilých dětí z Antifilippi Kavala, athénsko-makedonské tiskové agentuře první okamžiky nehody letadla Antonov An-12.

    „Mohlo to být horší. Zpanikařili jsme… Je to pro nás něco nevídaného,“ říká, když vychází z vesnického kostela po nedělní ranní bohoslužbě.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..