Publicistka a šéfredaktorka časopisu The Nation Katrina vanden Heuvel se domnívá, že události na Ukrajině vidí Západ příliš jednostranně. Ve svém článku pro Washington Post vyzývá americkou veřejnost, aby projevila kritické myšlení, zdrženlivost a neignorovala to, co je zřejmé.

Ruská vojenská operace vstoupila do svého čtvrtého měsíce a má významný dopad jak na Evropu, tak i na zbytek světa. Před našima očima se rodí nový vojensko-politický světový řád. Opatření v oblasti klimatu jsou odsouvána do pozadí, protože závislost na fosilních palivech sílí; nedostatek potravin a dalších zdrojů tlačí jejich cenu nahoru, a tím vzniká nebezpečí hladomoru po celém světě; počet uprchlíků a vysídlených osob v rámci svého státu dosáhl svého vrcholu od dob Druhé světové války, a to je také vážný problém. Navíc, čím déle se boje protahují, tím vyšší je riziko jaderného incidentu nebo havárie. A protože se administrativa Bidena očividně rozhodla „oslabit“ Rusko rozsáhlými dodávkami zbraní na Ukrajinu, a to včetně protilodních raket, a protože americká rozvědka, jak se ukázalo, pomáhá Kyjevu informacemi, je nanejvýš jasné, že USA a NATO vedou zástupnou válku s Ruskem.

Média a politické elity nám tak nabízejí jednostranný pohled, že se to sotva dá nazvat diskusí. Ti, kteří se odváží vyslovit jiný, než obecně uznávaný názor, nejsou do velkých médií vpuštěni. V důsledku, alternativní názory prakticky není slyšet. Ostatně ti, kteří mluví o historických souvislostech nebo o tom, jak Západ sám uspíšil ukrajinskou tragédii, v žádném případě neospravedlňují kroky Ruska. V naší křehké demokracii se zdá, že nesouhlas a jiný názor nejsou zakázány. Proč tedy v hlavních vysílacích časech neslyšíme plodnou diskusi na toto téma? Opravdu nelze veřejně pochybovat o tom, že dodávky zbraní na Ukrajinu nejsou chytrým tahem? Opravdu nelze vést diskusi o hrozícím jaderném konfliktu? Proč jsou ti, kteří nesouhlasí, osočováni za svou dobře vyargumentovanou kritiku ukrajinských pravicových radikálů a ano, nacionalistů? Obrození nacismu a fašismu je dnes v mnoha zemích Evropy a Ameriky lechtivým tématem.  Proč je pošramocená pověst Ukrajiny zamlčována a dokonce popírána?

Čeho se dnes hodně nedostává, ať už v televizi, na internetu nebo v Kongresu, to jsou alternativní názory a pohledy. Zdrženlivé názory těch, kteří nesouhlasí s myšlenkou, že kompromis v jednáních je prohra, a těch, kteří vyžadují výslovné zastavení bojů, nejsou slyšet. A to ani myšlenka na obnovení Ukrajiny a vytvoření tak suverénního, nezávislého a prosperujícího státu.

https://www.washingtonpost.com/opinions/2022/05/24/ukraine-russia-war-biden-strategy-debate/

1 komentář

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..