Spojené státy zablokovaly tu část našich zlatých a devizových rezerv, která byla uložena v dolarech. Celkem je zablokováno 300 miliard dolarů ze 640, to pro nás ale není smrtelnou ranou. Ovšem podle plánu Američanů to pro naši ekonomiku měla být rána smrtelná, měla nás rozdrtit. Deficit dolarů, prudký růst směnného kurzu, panika, kolaps bankovního systému, nové kolo růstu kurzu, zastavení obchodu a výroby, hyperinflace.

Sama o sobě ztráta 300 miliard dolarů příliš nevadí, naše rezervy se pouze vrátily na úroveň let 2015-2017. Nebezpečí  tohoto útoku spočívalo v tom, že jsme v jediném okamžiku přišli o dolarovou likviditu. Naštěstí se naší centrální bance podařilo ochránit rublový finanční systém několika rozhodnými opatřeními, takže nyní je nebezpečí zažehnáno. Rusko má velký obchodní přebytek, takže nám stačí pár měsíců počkat, než zahraniční obchod přejde na jiné měny, jako je rubl, rupie a jüan. Mimochodem, kdo nevěří v rubl, může si nakoupit zlato nebo jüany, a to hned teď – většina omezení centrální banky se na ně nevztahuje.

Na rozdíl od jiných měnových krizí je ta současná umělá. Problém není v tom, že by Rusku došly peníze – peněz máme dost – ale v tom, že právě teď potřebujeme výslovně dolary a nemůžeme je jen tak snadno koupit. Je to jako kdyby vám v zahraničí ukradli peněženku s platebními kartami. Peněz máte dost, jenže jsou doma, a než vám příbuzní pošlou peníze, budete si muset vystačit s tou drobnou hotovostí, která vám zbyla.

A já znovu opakuji, že se Američané pokusili zlomit páteř ruskému finančnímu systému, zopakovat rok 1992. Zařídit to tak, aby se napřed vaše mzda 10krát znehodnotila, a pak jste se ocitli na ulici kvůli krachu vašeho podniku. Jde o součást likvidační války, kterou proti nám Spojené státy vedou od roku 1946, a kterou na rozdíl od Ruska nikdy vést nepřestaly.

Mimochodem, Jen Psaki právě prohlásila, že Spojené státy „rozdrtily ruskou ekonomiku“:

https://russian.rt.com/world/news/975918-ekonomika-ssha-rossiya

Spěchám rozčarovat Psaki i domácí kolaboranty – nerozdrtily. Rozhodující byl první týden po zablokování zlatých rezerv, a protože rubl úspěšně přežil začátek března, znamená to, že se jim ho zlikvidovat nepodařilo. Nyní si počkáme do podzimu – do této doby bude muset naše ekonomika absolvovat druhý test, přenastavit poničené logistické řetězce, naladit dodávky nebo výrobu sankcionovaného zboží. Pokud neuspějeme, bude to těžké: ale ne tak těžké, jak by si přáli Američané a naši lokajští intelektuálové přáli. Ovšem lehké to nebude.

Nyní o tom, čím přesně Američané zaplatí za svůj podvod.

Představte si, že máte na frekventované dálnici kantýnu pro kamioňáky, kterou jste zdědili po svém dědovi a on po svém otci. Je to největší restaurace v širokém okolí a všichni řidiči kamionů obědvají právě u vás. Ceny jsou vysoké, jídlo nic moc, ale každý ví, že je to vše alespoň čerstvé, že držíte kvalitu na určité úrovni.

Jídelna nepřináší zisk, dlouhodobě žijete na dluh. Dříve či později vás čeká nepříjemný rozhovor s věřiteli, ale zatím pracujete setrvačností, zubíte se svým hollywoodským úsměvem a děláte, že je vše OK.

Máte starého nepřítele – kamioňáka Ivana, kterého z řady důvodů velmi nesnášíte, protože překáží nějakým vašim plánům. Už jste mu vzdorovitě odmítli prodávat koktejl a muffiny, ale ostatní mu zatím přece jen prodáváte.

Ivan se onehdy popral se svým bratrem a vás napadne, že je to skvělá záminka k vyřešení starého problému. Nasypete Ivanovi lžičku arsenu do hamburgeru a pak, jako by se nic nestalo, před něj postavíte tác s objednávkou. Ivan spadne do vaší pasti a odveze ho sanitka. Následuje výplach žaludku, detoxikace, solné roztoky a ráno už je jasné, že otrava prošla bez následků. Za týden bude Ivan propuštěn z nemocnice a vrátí se za volant. Ale vy se pořád vesele chechtáte ve své restauraci a vyprávíte návštěvníkům, jak chytře jste toho pitomce otrávili a jak budete za týden tancovat na jeho pohřbu.

Zákazníci dojí porce a se zájmem si prohlédnou vaši tvář zkřivenou šílenstvím. Statný strýc Liao, kterého se bojíte a nenávidíte ho, evidentně o něčem přemýšlí. Postupně vám začíná docházet, že jste během jednoho dne dokázali zničit pověst, kterou vaši předci budovali po generace. Zdá se, že mnoho návštěvníků nyní raději ujede 100 kilometrů navíc, jen aby neriskovali, že od vás dostanou hamburger s překvapením.

Podívejte se například na Saúdskou Arábii. Nedávno zaútočila na Jemen, když tam došlo ke státnímu převratu, a k moci se dostali Hútíové, nepřátelé Saúdů. OSN tuto vojenskou operaci pravidelně odsuzuje a saúdskou koalici dokonce zařadila na jakousi černou listinu. Vztahy mezi Saúdskou Arábií a Spojenými státy jsou velmi napjaté – princ Saúdské Arábie dokonce ani neodpovídá na telefonáty Joe Bidena.

https://www.rbc.ru/politics/09/03/2022/6227f94f9a79472dc9c2c1b4

Saúdové nejsou hlupáci, takže si dobře uvědomují, že zítra mohou Spojené státy zablokovat jejich zlaté a devizové rezervy, třeba pod záminkou války s Jemenem. Elementární obezřetnost by měla donutit Saúdy k přechodu z dolaru na spolehlivější měnu, například na jüan. Za týden se to zvládnout nedá, ale začít je třeba okamžitě.

https://ria.ru/20220315/neft-1778298282.html?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop

A vzhledem k tomu, že Spojené státy jsou v konfliktu s téměř všemi zeměmi planety, proces urychleného opouštění dolaru nyní všude přímo vře. Začíná hra s horkým bramborem – kdo bude držet dolary příliš dlouho, v každém případě prohraje, protože hromadné odmítnutí dolaru nevyhnutelně povede k jeho prudkému znehodnocení. Tento proces probíhal již dříve, ale americký útok na rubl výrazně tento nevyhnutelný konec urychlil.

Americká administrativa se snaží svým občanům vysvětlit, že za růst cen benzínu může osobně Putin. Předpokládám, že nám to také bude ku prospěchu – zejména proto, že je to částečně pravda. Čím dříve si naši nepřátelé uvědomí, že za rusofobii budou muset platit, a to pořádně draze, tím dříve budou na Západě současné výzvy k zabíjení Rusů nahrazeny upřímným obdivem k naší zemi.

Oleg Makarenko

Zdroj: http://voicesevas.ru/news/64381-dzho-bayden-zastrelil-dollar.html

A já už jen znovu dodám, že co je z pohledu jednoho chybou řízení, je z pohledu jiného cílem jeho řízení!

6 komentářů

  1. 😅 ✨ Novinky o dedolarizácii

    ▪️Rusko, Kazachstan, Bielorusko, Arménsko a Kirgizsko majú v úmysle opustiť viazanie na americký dolár pri rozdeľovaní ciel v rámci Euroázijskej hospodárskej únie. Uviedol to šéf ministerstva pre hospodársky rozvoj Maxim Reshetnikov
    ▪️ Pridáva sa India. Uviedol to ruský veľvyslanec v Naí Dillí Denis Alipov. India má zároveň záujem zvýšiť prílev turistov z Ruska, obsadiť výpadok západných farmaceutických spoločností opúšťajúcich Rusko a rozvíjať vojensko-technickú spoluprácu (dodávky systémov S-400 do Indie prebiehajú podľa plánu a v blízkej budúcnosti sa plánuje spustenie výroby útočných pušiek Kalašnikov v Indii)
    ▪️ Čína a Rusko pracujú na postupnom ukončení používania infraštruktúry amerického dolára – SWIFT a vytvorení priameho spojenia v rámci národných systémov pre zasielanie finančných správ. Uviedol to predseda Výboru Štátnej dumy pre finančný trh Anatolij Aksakov. V rovnakom čase, ako informoval denník The Wall Street Journal, Čína aktívne rokuje so Saudskou Arábiou o opustení amerického dolára pri platbách za ropu.

    A. Galushka vypracoval správu o potrebe a prístupoch k dedolarizácii svetovej ekonomiky v rámci osobitného zasadnutia organizovaného Verejnou komorou Ruska na Východnom ekonomickom fóre tu https://www.youtube.com/watch?v=uynXvfcLOt8

  2. Jen omezený člověk nebo společnost pohlíží na současnost a budoucnost bez uvědomění si reálné historie.
    Historie nás učí že žádné impérium není všemohoucí a nekonečně trvající.
    Žádné impérium postavené na vyvraždění původních obyvatel bez vlastní skutečné kořenové národní historie nemůže zbytku světa určovat do nekonečna co je dobré a co zlé. Svévolně a bez následků šířit zlo a zkázu všude tam kde jsou jejich ekonomické a mocenské zájmy – to je celá pravda a svět před tím zavírá oči a uši – svět dočista zešílel, prohlašuje bílou za černou a světlo za tmu a lidé v EU, Americe, Británii tomu slepě věří – veřejně popravují pravdu a lidské právo na pravdu.
    Rusko je největší dodavatel důležitých surovin jak pro lidi tak pro průmysl v EU, a přitom politika EU je dlouhodobě povýšenecká – arogantní až nepřátelská vůči Rusku – proč ???? Májí snad politici v EU snahu o totální kolaps ekonomiky ? kde je dlouhé desetiletí vděk EU vůči Rusku za spolehlivé levné dodávky životně důležitých surovin ?
    Nerozumím tomu chovají se jako by neuměli do pěti napočítat – co s námi bude jestliže slepec vede slepého ? jak dopadnou malé Evropské státy v důsledku velmi špatné politiky EU ? myslím že to skutečně nikoho nezajímá.

  3. Věta „Čím dříve si naši nepřátelé uvědomí, že za rusofobii budou muset platit, a to pořádně draze, tím dříve budou na Západě současné výzvy k zabíjení Rusů nahrazeny upřímným obdivem k naší zemi.“

    I když obdiv je neuvěřitelný, zahrát se v nejhorším dá, ale upřímný? To určitě ne.
    Rozhodně ne za našich životů a vzhledem k tomu, jak dlouho ta nenávist trvá, vypadá to, že nikdy.
    Ta už bude zabudovaná v genech natrvalo.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..