Česká vláda nemá za sebou ani obvyklých 100 dnů „hájení“ a již stojí před vážnou zkouškou kredibility. Mezinárodní kredibility.

Slib člena vlády zní: „Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony a uvádět je v život. Slibuji na svou čest, že budu zastávat svůj úřad svědomitě a nezneužiji svého postavení.“

A nyní fakta:

Moskva, 11. února – RIA Novosti. „Moskva nemůže přijmout kolektivní odpověď států NATO týkající se dodržování principu nedělitelné bezpečnosti a čeká podrobnou reakci od každého z adresátů,“ uvádí se v prohlášení zveřejněném na webu ministerstva zahraničí Ruské federace v pátek. Na ministerstvu připomněli, že 10. února státní tajemník NATO Jens Stoltenberg a šéf evropské diplomacie Josep Borrell zaslali odpověď na dopis ministra zahraničí RF Sergeje Lavrova z 28. ledna k otázce, jak západní státy hodlají v praxi realizovat princip rovnoprávné a nedělitelné bezpečnosti. Tento dopis byl adresován ministrům zahraničních věcí 37 států Evropy a Severní Ameriky. Bylo v něm výslovně zdůrazněno, že Moskva očekává podrobnou odpověď na národní úrovni.

Na ruském ministerstvu zahraničí zdůraznili, že se neobraceli k Stoltenbergovi ani Borrellovi. „Pod dokumenty OSCE/OBSE a Rusko-NATO, kde je ustanoven princip nedělitelné bezpečnosti, stojí podpisy hlav států a vlád příslušných států. Organizace OBSE se státy účastní na národní úrovni, a právě z této úrovně se zavázaly neupevňovat svou bezpečnost na úkor bezpečnosti jiných,“ zdůrazňuje ruské ministerstvo zahraničí.

V dopise zaslaném ruským ministrem zahraničí je žádost, aby tyto státy vysvětlily, jak hodlají v praxi plnit své závazky o nedělitelné bezpečnosti a neupevňování vlastní bezpečnosti na úkor jiných v rámci OBSE, které na sebe vzaly na nejvyšší úrovni, aby sdělily, proč jim nehodlají dostát.

https://ria.ru/20220211/garantii-1772295787.html?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop

Tolik tedy ruské ministerstvo zahraničí. A já se ptám našeho ministra zahraničí, který se tak trapně předváděl ve vojenském na Ukrajině (https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/lipavsky-helma-ministr-zahranici-rusko-ukrajina.A220208_130200_domaci_ihav), okolo které kolektivní Západ stupňuje hysterii, jak těmto závazků hodlá dostát on osobně za náš stát? Nestačí, že naše politická reprezentace podpořila státní převrat na Ukrajině s velice krvavými následky, dlouhodobě podporuje nelegitimní vládu na Ukrajině z tohoto převratu vzešlou, včetně všech dalších vzešlých ze zmanipulovaných voleb, ve kterých byla mimo jiné nedemokraticky zakázána účast některým politickým stranám. Navíc teď dodává na Ukrajinu munici (Za to už na ni bylo podáno i trestní oznámení: https://www.novarepublika.cz/2022/02/trestni-oznameni-hajneho-jana-boucka. Doufám, že ho orgány činné v trestním řízení řeší!). Myslí si snad, že my občané ČR neumíme číst? Že jsme nečetli Minské dohody? Na rozdíl od naší politické reprezentace ano a víme, jaká špinavá hra se na Ukrajině hraje.

Naši politici mají plnou hubu demokracie, a jak je pošlapávána na Ukrajině nevidí? To oslepli? Jen pár příkladů z poslední doby – nezákonný zákaz činnosti hned tří televizních opozičních kanálů, kriminalizace opozičního politika, zákaz používání ruského jazyka… To je vám málo?

A představte si, že to neříkám jen já, ale ozývá se to dokonce z té „kolébky demokracie“ USA, kterou naše politická reprezentace tak uctívá. Tulsi Gabbardová, členka Americké sněmovny reprezentantů za stát Havaj se vyjádřila, že to, že na Ukrajině je demokracie, je lež, že se tam pošlapává svoboda a jednání prezidenta Zelenského vyvolává otázky. „Aby si udržel svou moc, tak například ukrajinský prezident zakázal provoz tří televizních kanálů, které otevřeně kritizovaly jeho samotného i jeho politický kurz. Do vězení nechal zavřít lídra opozice, který se v minulých volbách umístil na druhém místě. Dochází k zatčením a pronásledování i dalších klíčových figur, nesouhlasných se Zelenským,“ prohlásila kongresmanka. (https://crimea.ria.ru/20220210/ukrainskoy-demokratii-ne-suschestvuet–kongressvumen-ssha-1122331734.html)

Teď hrozí rozpoutání skutečně horkého konfliktu, který se může rozšířit do Evropy.  A my se vás jako občané tohoto státu ptáme, jak hodláte zajistit naši bezpečnost? Účastí v tom zločinném spolku NATO, který v posledních letech vedl agresi a rozvrátil řadu států? Účastí na vyprovokování té války?

Ráda bych vám připomněla, že v našem právním řádu máme paragrafy, vymezující činnost každého člena vlády bez výjimky, a to v každé době:

§ 406 Příprava útočné války

Kdo připravuje útočnou válku, na které se má podílet Česká republika, a tím přivodí pro Českou republiku nebezpečí války, bude potrestán odnětím svobody na dvanáct až dvacet let nebo výjimečným trestem.

a paragraf § 407 Podněcování útočné války

Kdo veřejně podněcuje k útočné válce, na které se má podílet Česká republika, takovou válku propaguje nebo válečnou propagandu jinak podporuje, bude potrestán odnětím svobody až na pět let.

Znovu zopakuji pro zapomnětlivé a nepozorné členy české exekutivy

Slib člena vlády zní: „Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony a uvádět je v život. Slibuji na svou čest, že budu zastávat svůj úřad svědomitě a nezneužiji svého postavení.“

Nyní už nejde o právo české vlády něco učinit anebo neučinit. Odpovídá jako celek za dodržení povinnosti plnit mezinárodní závazek vlád minulých, pokud ovšem nehodlá jako signatář od podepsaných závazků odstoupit. To není diskuse na téma „líbí-nelíbí. Jak se nedávno vyjádřil lídr jedné ze světových velmocí na adresu postesknutí „prezidenta, herce a pianisty“ Zelenského: „Ani jeden bod Minských dohod se mi vůbec nelíbí.“ Ta odpověď zněla: „Budeš to muset přetrpět, krasavice, přetrpět!“

Slíbili jste věrnost České republice nebo někomu jinému?

Chceme vědět, jak za Českou republiku odpovíte!

14 komentářů

  1. Author

    Dovolím si přidat jeden komentář od Lin z ksbforum.eu, který je v diskusi pro tiskovou konferencí Denise Pušilina:
    https://www.youtube.com/watch?v=mbu2zVkT7hg

    Cituji: Tiskovku jsem ještě neposlouchala, nejspíš si ji budu muset také rozdělit.
    A teď, co mě napadalo, když jsem četla Taurův a Putinovcův komentář.
    Těch, kdo tu od počátku podporoval banderovce, je velmi mnoho. tehdy – v tom r. 2014 – to byla celá vláda. Vzpomínám třeba na „prodejnou šlapku“ Zaorálka. Vzpomínám na bezplatné léčení banderovských zabijáků – kdežto pro děti Donbasu, roztrhané granáty a bombami, neměli ani slovíčko slitování. Já se velmi stydím za kreatury, které vzešly z našeho národa. Bude trvat mnoho desetiletí, než budou jimi napáchané škody nějak námi odčiněné. Možná ani stovka let nepomůže.
    Kdo to tenkrát u nás vládl? Namátkou: Sobotka, Babiš, Jourová, Jurečka, Stropnický, Bělobrádek, Herman, Dienstbier ml. Nedá se zapomenout, jak se tenkrát ke všemu dění na UA stavěli a veřejně podporovali zabijáky.
    Takže není divu, že jsme na seznamu nepřátelských zemí. A to je to hrozné a šílené.

    K dění připomínám, že i naše diskuse na Leva byla v té době pod útokem. Nadávali i vyhrožovali, snažili se „navést pořádek“ a obviňovali nás ze lži. Když na to vzpomínám, mám dojem, že se možná už nepočítalo s tím, že u nás bude umět někdo rusky tak, aby mohl informovat o dění z té druhé stránky, bez „hlavního mediálního proudu“. A taky si neskromně myslím, že se nám tenkrát podařilo nahlodat v lidech onu bezmeznou důvěru v „média“. Když viděli videa, fotky… sledovali osud Berkutů i hrdinských obránců Donbasu. Možná jsem patetická, ale na tuhle hrůzu se nedá zapomenout.

    K oněm zavražděným bych připomněla nejen osudy donbaských obyvatel – hlavně dětí. za všechny třeba osud Váni, který prošel u nás bez povšimnutí – zato byl tlačen osud „utopeného migrantského dítěte, vyplaveného mořem“.
    Připomenu i tragické smrti mnohých novinářů (z Ruska – odkud jinud, když se nikdo o válku na Donbase nezajímal). Zákeřně zastřelených. Připomenu i krutou smrt Olega Buziny, který zpočátku majdan hájil a chodil ve vyšívance, aby velice brzy pochopil, o čem to celé je. Pak už byl jen velmi smutný…ale také ostrý jak břitva v komentování událostí.

    Prostě – je toho moc a moc a myslím si, že Donbas už by si konečně zasloužil klid. A Ukrajinci by měli přijít k rozumu, měli by si konečně uvědomit, kdo a co brání jejich zemi v klidném životě. Rusko to v žádném případě není.

    Doplnění: konečně jsem našla, co jsem hledala. Myslím, že to přiblíží atmosféru celé té proklaté doby:
    https://vk.com/video9246185_167837366
    Konec citace.
    (Odkaz na tu diskusi: https://ksbforum.eu/index.php?u=/topic/4889/otřesná-fakta-ukrajinské-genocídy-obyvatel-donbasu-prohlášení-a-tisková-konference-pušilina-hlavy-donbasu-11-2-2022-rj/post-57304#post-57419)

    Jen bych dodala, že tenkrát v tom roce 2014, a potom dále, o dění na Ukrajině neinformovali jen na Leva-netu, ale například i na Outsider media, E-republice, NWOO, AC24 i jinde. Ale těch lidí, co u nás umělo velmi dobře rusky, bylo mnoho, a těch informací mohlo být daleko více, kdyby přiložili ruku k dílu. Abych pravdu řekla, tak na ty, kteří to díky svým znalostem udělat mohli, mne to velmi mrzí. I oni mají kvůli své nečinnosti na svědomí oběti na Ukrajině. Protože v informacích je síla a k tomu, aby se podařilo přeprat hlavní proud, je potřeba nějakých rukou. Ale i těch pár, co nás bylo, to informační prostředí otočit dokázalo. Stačilo se dívat na vývoj komentářů pod články na Novinkách, kde nakonec museli zakázat komentář, který měl nejvíce plusů a který nejvíce mínusů, protože vždy byly v rozporu s hlavním proudem, potom dokonce jednu dobu omezili i možnost přihlásit se jako přispěvatel komentářů… Nu, bojovali, ale proti pravdě stejně nic nezmůžou. Ta leze ze všech škvír!

      1. Já měl vždycky ten samý pocit. Za časů Leva-netu měl Hox na stránkách odkaz na účet, kam zasílat peněžní dary – požádal jsem ho, aby předával paní Ireně ty pro ni určené a upozorňoval jsem na tu možnost v diskusi pod videem na YouTube… Jenže to skončilo a teď nikdo neví jak to zařídit. Sama paní Irena to nechce, ale mnozí z nás bychom chtěli.
        Ježku Pichlavý, nemohl bys zřídit účet pro paní Irenu?

  2. Tak mě napadá – neměl by náš pan prezident, kterého si většina hlasujících zvolila, není to snad jeho starost? Neměl by právě on jako prezident čelit zradcovství nové vlády? Vždyť to byl on, který uvedl do funkce to hovado – našeho nynějšího ministra zahraničí? Nebo, že by se už zase mýlil v politice?

    1. Bohužel, nedělejme si iluze. Zeman je již od roku 1988 hlásnou troubou liberálů a jednou z hlavních postav liberalizace u nás. Docela by mě zajímalo, jestli si (při svých nepochybně velmi dobrých znalostech a vynikající logice) uvědomuje, že právě i jeho vlastní konání podstatně přispělo k pádu do současné žumpy.

  3. Taky by stalo trochu medialne ozvucit nas _ZAVAZEK_ v paragrafu 1 washingtonske smlouvy:
    ČLÁNEK 1
    Smluvní strany se zavazují, jak je uvedeno v Chartě OSN, urovnávat veškeré mezinárodní spory, v nichž mohou být účastny, mírovými prostředky tak, aby nebyl ohrožen mezinárodní mír, bezpečnost a spravedlnost, a zdržet se ve svých mezinárodních vztazích hrozby silou nebo použití síly jakýmkoli způsobem neslučitelným s cíli OSN.

  4. Dobry. Mam napad. Co kdybysme zaplatili nejaky billboard s tema paragrafama. Slovaci meli hezky billboard s podekovanim ruske armade za osvobozeni vloni v kvetnu. Sel by do toho nekdo? Rad se zucastnim a prispeju. Jako text by klidne mohlo byt tohleto s Tveho prispevku:

    § 406 Příprava útočné války

    Kdo připravuje útočnou válku, na které se má podílet Česká republika, a tím přivodí pro Českou republiku nebezpečí války, bude potrestán odnětím svobody na dvanáct až dvacet let nebo výjimečným trestem.

    a paragraf § 407 Podněcování útočné války

    Kdo veřejně podněcuje k útočné válce, na které se má podílet Česká republika, takovou válku propaguje nebo válečnou propagandu jinak podporuje, bude potrestán odnětím svobody až na pět let.

    Znovu zopakuji pro zapomnětlivé a nepozorné členy české exekutivy

    Slib člena vlády zní: „Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony a uvádět je v život. Slibuji na svou čest, že budu zastávat svůj úřad svědomitě a nezneužiji svého postavení.“

        1. Mne to napadlo pri odchodu z prace a nemam to uplne domysleny. Klicovy je text. Nejsem dobry na texty. Pak bychom se dohodnuli, kam to umistit a na jakou dobu. Vubec se v bilboardech nevyznam, jestli papirovy, nebo promitaci. Na tom promitacim bysme mohli podle aktualniho deni menit text (teda aspon si to myslim). Ja bych to klidne zaplatil a kdyz mne na to nekdo prispeje, tak fajn. Nebo ten napad hodit jeste na ksbforum, je tam vetsi pohyb a mohlo by tam byt vic napadu.
          Klicovy je text a graficka uprava, aby to pritahlo.

            1. Alvo, to nebyl vtip, v této oblasti si srandu nedělám.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..