Svět se připravuje na rozdělení do měnových zón a Spojené státy už uznaly Rusko jako velmoc

„Stojíme před situací změny základního modelu ekonomiky. Ale jedna věc je říci, že model je u konce, druhá věc je psychologicky přejít na nový model. Nejsme na to připraveni, nikdo z nás. Blížíme se k Novému roku ve stavu divoké nejistoty,“ uzavírá Michail Chazin, šéf Nadace Michaila Chazina pro ekonomický výzkum. V zodpovězení dotazů čtenářů „BUSINESS Online“ během internetové konference předpovídá ekonom, jak se budou vyvíjet události ve světě a v Rusku.


„Blížíme se k Novému roku ve stavu divoké nejistoty.“

Michaile Leonidoviči, čtenáři se ptají, jak byste zhodnotil rok 2021: co přinesl zemi a světu – klady a zápory. Jaké jsou podle vás hlavní události, které ovlivnily ekonomiku a politiku v Rusku a ve světě?

Dobrá otázka. Kupujeme nebo prodáváme? Obecně nevím… Víte, stojíme před situací změny základního modelu, paradigmatu. Putin o tom hovořil hned na začátku roku ve svém projevu v Davosu. Řekl, že model rozvoje moderního kapitalismu skončil. Ve skutečnosti skončil už v roce 2008, ale „tahali, tahali“, až byly všechny zdroje spáleny a teď …

Ale jedna věc je říci, že model je u konce, druhá věc je psychologicky přejít na nový model. Nejsme na to připraveni, nikdo z nás. Velmi jasně je to vidět v Rusku, které se nadále snaží zachránit starý liberální model. Zejména zvýšili klíčovou úrokovou sazbu. Proč zvyšovat sazbu, když váš premiér říká, že inflace se do naší země dováží na úkor otevřené ekonomiky? Jaký to má smysl? To znamená jediné: že lidé, kteří to dělají, žijí v tom starém modelu, který je absolutně nesmyslný, nefunkční a z pohledu dnešní reality naprosto nepochopitelný.

A z tohoto důvodu neexistuje adekvátní akce z žádné strany. Když se podíváte na to, co se děje ve světě, můžete to velmi dobře vidět například v západní Evropě. Protože lidé, úředníci, kteří se snaží vysvětlit realitu, jsou úplně mimo. Ale nedělají to proto, že by věřili, že lidem říkají pravdu, ale protože se snaží vytvořit virtuální realitu, ve které se nacházejí. Rozumíte? Zabývají se sebe-zombifikací, protože se dostali do životní katastrofy. V nové realitě, která bude, tito lidé zmizí. Není místo pro lidi, kteří jsou 50 let vychováváni na západě, 30 let u nás, není místo pro liberální komunitu. Kam by měli jít?

Kde jsou naši absolventi Vysoké školy ekonomické? Co dělají, k čemu jsou? Představitelé NATO, viníci novodobých západoevropských konfliktů, liberální americký deep state… Kdo je bude v blízké budoucnosti potřebovat? Co mohou ukrajinští představitelé dělat, když jim Soros přestane dávat peníze? Co udělají američtí úředníci, až budou muset přejít na nízkodeficitní rozpočet? A tak dále a tak dále.

To vše vytváří nejen paniku, ale i situaci, kdy začnou vytvářet takové množství protínajících se a protichůdných intrik a kolizí, že mi z toho vstávají vlasy na hlavě.

Mišustin nám například říká, že jsme importovali inflaci kvůli příliš otevřené ekonomice. Druhý den Putin vládu chválí, ale okamžitě mluví s jedním z navrhovatelů a vysvětluje, že je stále nutné indexovat důchody, to znamená, že ve skutečnosti říká, že ho vláda podvedla s mírou inflace. To znamená, že stejné vládě implicitně říká: „Hoši, vždycky poznám, když mi lžete.“

To je obrázek těch nejjednodušších a nejnápadnějších rozporů. A tato situace nemůže vydržet dlouho. A to nevyhnutelně způsobí výbuch… Nedej bože, snad se příští rok nedočkám války, tedy alespoň u nás. V různých zemích Evropské unie může být občanská válka, ale „to není váš zub, není to ani můj zub, ten zub je jejich!“ Ať si řeší své problémy tam. Mimochodem, většina politických komentátorů není schopna z toho, co se děje, vůbec nic vysvětlit, protože kategoricky nepřijímají verze, ve kterých má liberální model nějaké potíže. Ale takové verze nás neděsí!

A obecně se blížíme k Novému roku ve stavu divoké nejistoty. Jak řekl Andrej Bezrukov u Solovjova, protože vnitřní politika musí odpovídat zahraniční a v zahraničí vytváříme novou eurasijskou říši, je z tohoto důvodu nutné, aby ekonomický rozvoj v zemi odpovídal vnějším úspěchům.

A k tomu je třeba změnit liberální model v zemi. Dej Bůh, aby měl pravdu. Ale co dělat dál se starým, liberálním modelem, pořád nevím. Včetně toho, že nevidím ty, kteří dnes mohou prezentovat nové modely. Mohu se pokusit něco prezentovat, ale problém je v tom, že můj soukromý názor není pro nikoho zajímavý.

„V zahraniční politice jsme toho hodně vyhráli“

Ztracený rok pro Rusko, co myslíte?

Ne, v zahraniční politice jsme vyhráli hodně – prakticky všechna naše „přání“ byla splněna. Vzpomeňte, jak 9. května Putin na Rudém náměstí přímo řekl, že na území pod naší kontrolou určujeme pravidla hry my. Tehdy se to i na části ruských hranic zdálo být přehnané. Už dnes je jasné, že půjde o území mnohem větší, než jsou naše formální hranice.

Co se změnilo po 9. květnu? Putin byl vyslyšen, vzali ho do úvahy, nebo co?

Řekl to při přípravě setkání s Bidenem v Ženevě. Kdyby to prezident Spojených států nepřijal, nesešli by se. Setkali se. Otázka: Proč do toho Biden šel? Poté, co se v lednu dostal k moci, se začal pokoušet obnovit Obamovu logiku, tedy systém světového dolaru s dominancí liberálních institucí. V polovině března se ukázalo, že na to nejsou prostředky a že inflace začala divoce růst. V takové situaci Biden prakticky přešel na Trumpův model, totiž především emise pouze pro reálný sektor (a to jen pro banky).

Za druhé: rozdělení světa do měnových zón a Spojené státy americké se svými penězi nenesou odpovědnost za to, co se děje v jiných zónách. Ale pak je otázka: kdo bude šéfem zón? Vývoj šel přirozenou cestou – Rusko, Čína a Indie. Přesně to, co jsem psal vloni a předloni.

A zahrnul jste tam i Indii?

Zahrnul, samozřejmě, vždy ji sem zahrnuji. Otázkou bylo, jestli to vyjde se západní Evropou. Vždy se mi zdálo, že to dopadne tak, že vznikne eurozóna. Zpočátku se mezi Londýnem a Berlínem vedl spor o to, kdo zde bude velet. Protože Trump podporoval Johnsona, což je přirozené, protože oba jsou proti „západnímu“ globálnímu projektu, mezinárodním bankéřům. Biden začal podporovat samozřejmě Evropskou unii (tedy spojení Berlín-Paříž), protože ho vede stejný „západní“ globální projekt, který stojí za Bidenem.

Rychle se ale ukázalo, že s dnešním Berlínem kaši neuvaříte. Myslím, že na vítězství Zelených měli podíl i Britové. Mám pocit, že ve Washingtonu řekli: mor na oba vaše domy, ať si to Londýn a Berlín vyřeší mezi sebou, ale nebudeme zvát ani jednoho, ani druhého na „novou Jaltu“. Mimochodem, Johnson už od května vyskakuje z kalhot kvůli možnosti setkat se s Putinem. Protože dnes je nemožné stát se vůdcem západní Evropy bez podpory prezidenta Ruska. Ne nadarmo liberální klaka tolik křičí!

A válka mezi Londýnem a Berlínem se zhoršuje. A poté, co Allister Heath napsal, že Evropská unie má dvě nebezpečí – hrozbu nového viru a povstání islamistů, bylo i zcela nezasvěceným lidem jasné, že Britové vyrobili covid ve svých laboratořích.

Přesto jste dospěl k tomuto názoru?

To ne já, oni to naznačují sami. Já dělám jen závěry.

„Za šest měsíců koronavirus skončí, protože už svou roli sehrál.“

Proč koronavirus svět nesjednotil, ale ještě více rozdělil? Zdálo by se, že v boji o život je nutné sjednotit úsilí… Nebo to nebylo vymyšleno z tohoto důvodu?

Za prvé, kvůli tomu ho nevytvořili a za druhé, promiňte, ale kdo to zaplatí? Jak se sjednotit? Byli jsme první, kdo vyrobil vakcínu, a WHO ji zatím nepřijala. Jsme konkurence a nikdo se nechce dělit o peníze. Takže ne, nepodaří se to.

A vaše předpověď: kdy pandemie skončí?

Soudě podle toho, co se děje s Omicronem, nevylučuji, že za šest měsíců bude po všem. Protože to sehrálo svou roli: Evropská unie předvedla své naprosté selhání, teď už zbývá jen uspořádat malé povstání a je to.

A kdo prokázal svou způsobilost, kromě Číny, o které nemáme dostatek informací?

Rusko v jistém smyslu. A v Číně je nejvážnější ekonomická krize hned za rohem. Pro udržení moci musí Si anektovat Tchaj-wan. Biden bude muset vyhlásit embargo na čínský export a to je okamžitá katastrofa. Americký prezident proto šel na jednání se Si Ťin-pchingem, aby se dohodli, že Si dá něco výměnou. Mám hypotézu, že Si se vzdá Pákistánu. A pak je jasné, co bylo navrženo Indii. V rámci tohoto plánu bylo navrženo dát jí údolí Indu.

To znamená vrátit Pákistán?

Pákistán je rozdělen, protože Paštuni chtějí vytvořit národní stát. V takovém případě na severu Afghánistánu a Pákistánu vzniká Velký Tádžikistán spolu s naším Tádžikistánem a západní části Afghánistánu vstupují do Íránu, kde žijí Hazarové. Celý Balúčistán jde zcela do Íránu a údolí Indu jde do Indie. Nejdůležitější je, že již není místo pro islamistické ozbrojence, protože národní státy – ať už Tádžické nebo Paštunské – nebudou na svém území tolerovat ozbrojence.

A Číňané musí učinit takové rozhodnutí?

No, kam jít? Po olympiádě bude sjezd Komunistické strany Číny, a pokud Si Ťin-pching nepřipojí Tchaj-wan do sjezdu, je velmi pravděpodobné, že bude odstraněn. A pokud anektuje Tchaj-wan, stane se císařem.

A jaký je ekonomický důvod připojení k Tchaj-wanu?

Není to jen ekonomika. Ekonomické důvody – existuje tam celá řada odvětví, která nikdo nemá. A je tu i jeden politický důvod – tím je znovusjednocení Číny.

To je vnitropolitický cíl?

Politický, civilizační: Já jsem císař, protože jsem vrátil Tchaj-wan, sjednotil svůj lid.

Myslíte si, že jsou Američané připraveni vzdát se Tchaj-wanu? Výměnou za co?

Mám pocit, že to bude Pákistán. Mohu se mýlit.

„Biden vlastně řekl: NATO je samostatné.“

Jak hodnotíte výsledky rozhovorů mezi Putinem a Bidenem? Kdo vyhrál“? Co můžeme očekávat? A proč není zveřejněn přepis jednání?

Domnívám se, že je to způsobeno dnešní nemožností legalizovat prudký vzestup Putinova statusu z pohledu americké (liberální) politické komunity. Podívejte, Putin vydává právě tento dokument o bezpečnosti, kterému se z neznámého důvodu říká ultimátum. Velmi tvrdý dokument. Ale pokud se svět rozdělí na měnové zóny, pak je vůdce každé měnové zóny srovnatelný s vůdcem Spojených států amerických. Jestli mohou takto mluvit se Západem Spojené státy, tak to znamená, že Rusko může také. Ve skutečnosti je to poučení západní Evropě, jak se bude Rusko chovat v budoucnu, ve svému novém postavení.

Upozorňuji: Čína již toto „ultimátum“ podpořila, protože ona bude vládnout ve své zóně vlivu. Zároveň, kdyby si Biden myslel, že je to špatně a nesouhlasil by, odpověděl by tvrdě. Místo takové velmi konstruktivní odpovědi: „Kluci, budeme o tom diskutovat už v lednu.“ A všechny výkřiky, které zazněly v západní Evropě, v proamerickém liberálním křídle, se Bidena nijak netýkají. To znamená, že vše je víceméně dohodnuto.

Za to se Putin něčeho „vzdal“?

Naopak, vzdal se spíše Biden.

Jedním z důsledků této konfigurace bude přeformátování NATO, že?

Jistě. Ale ve skutečnosti to už Biden řekl. Řekl, že jednání by měla probíhat ve formátu USA-Rusko-NATO. Vlastně řekl: NATO je samostatné.

Přestože jsou hlavními sponzory a tvůrci NATO …

Ale představte si, že Biden už nebude sponzorovat NATO.

Sedí tam jejich lidé, v NATO.

Sedí, ale nebudou mít peníze. Jaký je potom rozdíl v tom, jestli sedí nebo ne?

A proč potom všechna ta hra kolem Ukrajiny?

Na Ukrajině je vše jasné. Podívejte, sedí kolosální množství lidí, no, řekněme, takoví stavoví liberálové. Najednou mají pocit, že za jejich zády probíhají nějaká jednání, nějaké rozhovory. Víte, existuje taková anekdota. Doktor sedí, najednou se otevřou dveře, vstoupí pacient a podívá se doktorovi do očí: „Dobrý den, pane doktore! Víte, všichni mě ignorují.“ Doktor vzhlédne a do pootevřených dveří: „Řekl jsem: další!“ To znamená, že jsou ignorováni. Pláčou, co dělat?

O jakých liberálech to mluvíte – o ruských nebo západních?

Mluvím o liberálech ruských i západních. Mají jeden zdroj obživy, emisi dolaru. A Biden, který potřebuje za každou cenu snížit inflaci, už je podporovat nehodlá. Pochopte, že udržování světového dolarového systému, Bretton Woodský finanční systém, přivedl Spojené státy do takového stavu, že jejich podíl na světové ekonomice klesl více než 3x! Už žádné peníze!

Ruští liberálové také křičí o zákeřném Putinovi, a jak urážejí opozici, a že Rusko chce zaútočit na Ukrajinu. A obyvatelé Západu křičí, že Rusko chce rozpoutat válku. Tyto „nazelenalé“ tety v německé vládě vesměs křičí, že je nutné vyhlásit Rusku preventivní válku. Ale předseda Sboru náčelníků štábů USA řekl: „Americká armáda nebude bojovat ani s čínskou, ani s ruskou. Obecně platí, že velmoci řeší své problémy jiným způsobem, prostřednictvím vyjednávání. Tady je to, co Putin v posledních letech udělal – Spojené státy americké vrátily Rusku jeho velmocenský status.

Možná je to jen náš „Seznam přání“, zbožná přání?

To jsem neřekl já, ale předseda Sboru náčelníků štábů USA.

Existuje verze, že uvnitř Spojených států panují neshody a oni prostě používají faktor Ruska ve vnitropolitickém boji.

Dobrá tedy. Liberálové, „klintonoidi“ křičí, že Rusko se chová špatně. A Biden s ním vyjednává. Že s ním vyjednává, když se chová špatně?

Je toto vyjednávání – sejít se dvakrát na hodinu?

No, promiňte, oni se seznamovali. Kolikrát se přitom Sullivan setkal s Patrushevem?

„USA vstoupily do přibližně stejné situace jako na jaře 1930“

Jak hodnotíte možnost vytvoření bipolárního světa s centry v Číně a ve Spojených státech. Jak je mezi ně včleněno Rusko?

Nevidím pro to žádný důvod. Je to ekonomicky nemožné. V USA je průmyslová inflace již 25-26 procent. Všichni se mě ptají: „Proč ten blázen Biden jde na jednání s Putinem?“ Protože má inflaci 26 procent. S takovou inflací nemůže jít do voleb, to je nemožné. To je vše. A v Číně jsou domácí dotace 25 procent HDP. Jakmile klesne poptávka ve Spojených státech, a ta již klesá kvůli inflaci, sníží se export a čínské příjmy. Nyní formálně, v denominaci, rostou, ale pokud vezmeme v úvahu skutečnou inflaci, klesají.

Rád bych vás upozornil na následující: od začátku léta začala Čína prudce omezovat svou zahraniční ekonomickou aktivitu. Všiml jsem si toho nejen já, ale také mnoho odborníků. A automaticky s tím i zahraniční politiku. Z pochopitelného důvodu, protože měli model sterilizace přebytečné peněžní zásoby jejím vyvedením v dolarech a v souladu s tím, exportem. Kam exportovat? Projekt zahraniční politiky. A pokud máte krizi dnes nebo zítra, pak jsou tyto peníze potřeba, aby se díry uzavřely. A to je vše.

Pokud je americká průmyslová inflace 25-26 procent, proč se neprojevuje na spotřebitelském trhu?

V srpnu jsem v makroekonomických přehledech Michail Chazin Foundation for Economic Research napsal, že pokud průmyslová inflace prudce stoupne, existují dvě možnosti: buď bude snížena, nebo vzroste spotřebitelská inflace. V důsledku toho, jak jsem očekával, začala růst spotřebitelská inflace, která vzrostla na 7-8 procent. Toto jsou oficiální čísla, ale ve skutečnosti jsou s největší pravděpodobností vyšší. A pak začali výrazně snižovat zásobu peněz prostřednictvím reverzních repo transakcí – po 1,5 bilionech.

Moji korespondenti ve Státech mi píší, že ceny potravin vzrostly o 30–40 procent, ale v posledních několika měsících začaly klesat, kumulativní růst za rok dosáhl 15–20 procent. Taky hodně, ale efekt je zřejmý. Strukturální inflaci však nikdo nezrušil, strukturální faktor zůstal. Z těchto důvodů se růst průmyslové inflace zpomalil, recese však nezačala. V listopadu to bylo 25 procent a nyní něco málo přes 26, alespoň podle oficiálních údajů.

To znamená, že tempa růstu se zastavila, ale strukturální složka inflace se nikam neposunula. A nedá se nic dělat, souvisí to se strukturální krizí. Protože paměť amerického voliče je šest měsíců, Bidenovi nezbývá moc času, musí do začátku května snížit inflaci alespoň na 10 procent, aby lidé viděli – tady je výsledek.

Věřím, že se to sníží, ale sám chápete, že když zmenšíte peněžní zásobu, tak vaše investice prudce klesnou. Investice prudce klesají – snižují se mzdy. Ve Spojených státech amerických růst mezd výrazně zaostává za inflací. To znamená, že všechno je špatné: nos vytažený, ocas zaseknutý. Pokud začala strukturální inflace, znamená to, že Spojené státy se dostaly do přibližně stejné situace jako na jaře 1930. Pak bylo tempo poklesu 8-10 procent HDP ročně a to trvalo téměř tři roky. Výsledkem byla Velká hospodářská krize. Zároveň je samozřejmě možné, protože inflace je podhodnocena, vykázat plus v číslech. To ale nebude mít žádný vztah k realitě.

Mimochodem, manipulace se statistikami již začaly, to bylo velmi jasně vidět v uplynulém roce. Když na začátku roku snížili inflaci, vykázali za první dvě čtvrtletí tempa růstu 7-8 procent HDP. Ve třetím čtvrtletí vykázali 2 procenta, protože se ukázalo, že tuto inflaci nelze skrýt. Nyní chtějí opět snížit inflaci a opět vykážou nárůst o 7-8 procent. To ale u každého nevyvolá nic jiného než smích.

A jaké jsou vyhlídky této hospodářské politiky, kam vše povede? Dále se situace zmírní, co myslíte?

Ne, do léta nebude žádné změkčení. U takových dluhů nelze zvýšit klíčovou sazbu. Zvýšení sazeb znamená okamžitý kolaps.

Na kolik se sníží?

Mají reálný HDP asi 15 bilionů dolarů. Z 15 na 21-22 bilionů – to se promítá do růstu přidané hodnoty v kapitalizaci finančních aktiv. A pokles reálného HDP bude 2x, při zohlednění dotací ve výši 25 procent.

To znamená, že z 15 bilionů klesne na 7,5 bilionu?

Až 7-7,5 bilionu.

To bude mít pro stát velké sociální důsledky.

Samozřejmě, přirozeně. A v Číně je to stejné: z 16 klesne na 8 bilionů. A u nás je oficiální HDP 1,7 bilionu a reálně, s přihlédnutím k paritě kupní síly, je to 2x více. Při monetizaci 40 procent. Začněme, jako to udělal Geraščenko, zvyšovat monetizaci. Zvýšíme jí během 8 let nebo dříve. V naší zemi je tedy třeba stejných 3,5 vynásobit 2,5.

To znamená, že máme stejných 7-8, že?

Rozhodně.

Ale s menším počtem lidí, zdůrazňujeme.

Ano, s menším množstvím… Počkejte chvíli. Všichni chápeme, jak diplomacie funguje, že? Ne v zákulisí, ale na veřejnosti. V předvečer rozhovoru s Bidenem Putin poprvé v roce odlétá do Indie a je vítán s otevřenou náručí. A pak Putin začne mluvit s Bidenem a říká: „My tady s Modim… Jsme spolu. A oni mají 1,5 miliardy obyvatel.“

„Všichni padnou, ale my porosteme.“

A co to znamená? Říkáte, že to bude jedna celistvá ekonomika?

Rozhodně.

A co chybí v Indii, co můžeme vyrobit my? Zdá se, že jsme zapomněli vyrábět, dokonce i zbraně.

Jednak jsme začali zase vyrábět spoustu věcí, například letadla. Za druhé, nejde jen o to, že zatím nevyrábíme, ale že máme obrovský potenciál. Výroba zatím není možná, protože nemůžeme investovat. Ale jakmile se změní měnová politika, začneme… To znamená, že všichni padnou a my začneme růst.

A navíc vyhlídky na vytvoření plnohodnotné Euroasijské unie?

Ano, samozřejmě.

To znamená, že můžeme s největší pravděpodobností počítat s 200 miliony?

Můžeme shromáždit 200 milionů hned, lusknutím prstů. Nezapomeňte také na Írán, Japonsko, Turecko a Egypt. A poslední jmenovaný už dobyl Tunisko, další bude Libye. A Alžírsko mimochodem také říká: „Kluci, jsme s vámi.“

Jak daleko nebo blízko je tato vyhlídka?

Nevylučuji, že se to všechno stane příští rok (2022).

Nepodaří se Američanům spálit dluhy a obnovit ekonomiku kvůli mazaným manipulacím – prostřednictvím FEDu, hraní si s finančními trhy, útěku přes inflaci?

K tomu potřebujete zdroj. A oni mají díru. Spotřebovali své zdroje na 30-40 let dopředu. Nemají takový zdroj. A to je hlavní problém. To znamená, že mohou začít znovu budovat svůj skutečný sektor, ale bude to trvat 10 let. Spojené státy americké navíc potřebují přestavět vojenský průmysl. Protože jejich tanky nejezdí, letadla nelétají, lodě neplavou. Na opravu všeho nejsou peníze. Všechny tyto lodě, letadla jsou stará. A to, co je nové, stojí tolik, kolik už si nemohou dovolit utratit. To znamená, že je nutné radikálně změnit celý model.

„Nikdo nebude s nikým bojovat“

Nebo existuje ještě jiné východisko ze situace – velká válka?

Abyste mohli bojovat, musíte mít zdroje.

Vytvořit konflikt někoho s Ruskem nebo začít válku s Ukrajinou přes Donbas?

Nikdo nebude s nikým bojovat.

Nakreslil jsi obrázek v jistém smyslu apokalyptický – co je na Západě a v Číně. Ale naši lidé žijí v Rusku a cítí to již ve své peněžence …

Andrej Bezrukov řekl, že změny zahraniční politiky kategoricky vyžadují vnitřní změny. Začátkem příštího roku proto očekává masivní personální změny. Dokonce jsem dal odkaz na tento záznam na svém kanálu Telegram, protože tato osoba má určité informace.

Dochází ke konci roku v Rusku k nějakému růstu ekonomiky?

Ne, máme recesi, ale v posledních měsících možná došlo k mírnému oživení růstu. Musíte pochopit, že HDP je obecně účetní ukazatel. Dá se s ním „sem-tam“ dost silně manipulovat. Ale pokud existuje strategická tendence, dříve nebo později se projeví.

V televizi říkají, že ruská ekonomika se zotavuje na svou předpandemickou úroveň. Je těžké tomu uvěřit, protože na vlastní oči vidíme, kolik podniků během této doby zkrachovalo. Jak hodnotíte stav naší ekonomiky?

Mluvím o tom samém. Lidé vidí všechno. Lidé vidí, že se něco staví, probíhají nějaké procesy, možná i ta ekonomika trochu vyrostla. Ale protože se na tom malé a střední podniky nepodílejí, neroste z tohoto důvodu životní úroveň obyvatel a klesají příjmy.

Inflace je oficiálně 8–8,5 procenta, ale jaká je realita, co myslíte?

Myslím, že těch 12-15 procent určitě je. V některých oblastech to může být 20 nebo 25. Podívejte se na cenu mléka v obchodě. S chlebem je to složitější, protože velmi klesá na kvalitě. A u mléka je dobře vidět, jestli kupujete normální mléko od krav.

„Západ je již připraven uznat plyn a atom jako čistý zdroj“

Kdy Putin zahájí reformy v ekonomice?!

Pokud věříte Bezrukovovi, pak v únoru. Tak se připravte.

Co se stane v únoru?

V lednu Putin doručí své „poselství“ a pak bude nutné legalizovat rozdělení světového dolarového systému. A musíte světu dokázat, že na to máte právo. K tomu je nutné radikálně změnit hospodářskou politiku. To znamená, že do března musí Putin představit nového předsedu Centrální banky. A tak dále. Uvidíme.

Co ze zkušeností SSSR lze uplatnit dnes? Jak se vám líbí dílo „Crystal Growth to the Russian Economic Miracle“ od Alexandra Galushky?

Nelze to nevyužít. A Galuška je zástupcem jedné ze skupin, které se toho zúčastní. Vyjádřili se zcela jasně – chceme to. Tato skupina je elitní, sází na to, že se Galuška stane ministrem financí nebo hospodářství.

Neustále se setkávám s tímto názorem: žít v Rusku lze špatně a chudě, ale na Západě, například v Německu, lze žít dobře a v dostatku. Myslíte si, že za to může vedení země, špatně hospodařící s penězi, nebo oligarchové, kteří vše odvážejí do zahraničí, nebo klima?

Znám docela dost lidí, kteří se v posledním roce stěhovali ze Spojených států amerických a Německa zpět do Ruska. Z ekonomických i bezpečnostních důvodů. Udělejte si vlastní závěry.

Co je příčinou tak špatného stavu Ruska za posledních 30 let a kde je zdroj prosperity pro západní země, které nemají suroviny?

„Mají zdroj bohatství – tiskárnu, ale ta už nefunguje.“ A tady, když začneme vyrábět hned, bude vše v pořádku.

Proč žijeme tak špatně?

Protože jsme se integrovali do jejich systému jako surovinový doplněk. Nyní se tato situace mění.

Takže důvod je ten, že jsme se před 30 lety dobrovolně stali kolonií?

Ano.

A co „brání“ tomu, abychom nadále zůstali kolonií?

Protože už nejsou žádné zdroje. A pokud jim dovolíme, aby nám vzali naše zdroje, vezmou si je nyní, a to silou. Protože oni sami nemají dost.

Proč opouštějí Nord Stream? Všechno už je připraveno, ale oni se tomu pořád brání…

Sedí tam lidé, kteří nám říkají: „Dáte plyn a my ho rozdělíme, prodáme.“ Tohle nebude fungovat! Nechtějí platit 1,5 tisíce dolarů za tisíc „kubíků“, chtějí prodávat plyn, který dostali dřív za 300. Vidíte, jak hluboce jim záleží na svých lidech.

Přechod na novou bezuhlíkovou stopu – jaký máte názor na tento západní mainstream?

To je nesmysl.

Proč se Rusko zapojuje do tohoto byznysu?

Pokud tuto hru vůbec chcete hrát, pak budeme hrát také, ale nebudeme utrácet peníze, protože pro elektrárny používáme plyn, ne uhlí. Máme hodně lesů. Buďte tak laskaví a vezměte do úvahy naše lesy. A pak se ukáže, že je u nás vše v pořádku. Až se dostanete na naši úroveň, pak se zúčastníme. Takže v tomto smyslu je to zatím dobré.

Není environmentalismus zdravý a správný trend?

Je správný, ale ty prostě nemusíš dělat to, co je nemožné, to nejde. Chcete vyrábět solární panely, ale k tomu potřebujete více energie, než ušetříte, a zároveň ekologicky znečistíte planetu. Co to je za mateřskou školku?

Myslíte si tedy, že je nemožné v blízké budoucnosti opustit uhlíkovou ekonomiku?

Ano. Mimochodem, oni si to také myslí. Jsou již připraveni uznat plyn a atom jako čistý zdroj energie.

To znamená, že v tomto kontextu nevidíte hrozbu pro Rusko?

„Ne, nevidím.“

„Nejprve musíme srovnat ekonomiku“

Přijali zákon o krajské moci. Jak to hodnotíte? K čemu může jeho přijetí vést? Je tato centralizace moci oprávněná?

Snaží se trochu zlepšit systém řízení, ale řekl bych, že nejprve musíte srovnat ekonomiku a pak se vypořádat se všemi těmito …

Věříte Mišustinově vládě, jeho týmu?

Chápu, že s největší pravděpodobností se současným vedením ministerstva financí a Centrální banky z toho bude málo. Ale některé procesy, které Mišustin dělá, jsou určitě pozitivní.

Co byste poradil podnikatelům i obyčejným lidem: co dělat, aby je inflace neuvrhla do chudoby?

To je otázka, na kterou neexistuje odpověď, protože nevíme, co se stane. Proto zde mohu pouze říci, že je třeba být co nejvíce ostražitý, být připraven na všechny změny, které mohou nastat. V žádném případě nepředpokládejte, že zůstane zachován liberální model.

To znamená, že finanční kataklyzmata jsou docela možná i v Rusku?

Doufám, že je nebudeme mít. V každém případě jasně chápu, že se jim Putin opravdu chce vyhnout.

Ale v letech 2014–2015 to také chtěl, ale k devalvaci došlo dvakrát.

V roce 2014 ji na příkaz MMF udělala Nabiullina. To, že pracuje pro MMF, a ne pro naši zemi, bylo jasné už dlouho. Ale dokud existoval globální dolarový systém, museli jsme udělat nějaké kompromisy. Nyní se situace změnila.

Děkuji za rozhovor!

14 komentářů

  1. „To znamená, že do března musí Putin představit nového předsedu Centrální banky“ – tak toto je klíčová záležitost. A upřímně řečeno, až tak moc velký úspěch nepředpovídám. Nabiullinu třeba vymění – ale za koho? Navíc to není jen o Nabiullině.
    „Rozdělení dolarového systému“ – tak na to si také počkám a potom budu tahat špunty – ale až potom. To, že jsme v metastabilním systému sice znamená, že to nebude trvat věčně, ale ta setrvačnost tam je veliká. A mám obavu, že Rusko se tak rychle nezmátoří. Ať se Putin bude snažit jakkoliv.
    Ta bída Ruska, to není nějaká jednoduchá záležitost, to je rakovina, která ruskou mocí hodně prorostla. Putin se může snažit jak chce, ale jemu na každém prstu visí spousta takových, kteří ze současné situace těží a jsou natolik krátkozrací, že si neuvědomují, že v kvetoucím Rusku by se jim také dařilo. Oni nějaké změny nepřipustí.
    Víte, mě se zdá, že různá taková prohlášení, jako že „jen-jen a bude vše dobré“, jsou na úrovni představ, že by ruské revoluce mohly proběhnout bez občanské války. Jenže právě ta válka vyčistila prostor od té tehdejší společenské rakoviny.

    1. Putin od začátku deklaroval, že změny bude provádět evolučně, ale i evoluce má své zlomové okamžiky. Musí se přizpůsobit tlaku prostředí. Někdo, kdo dokázal vyvinout takové zbraně na 6. prioritě ve stávajícím systému, musí mít věci promyšlené dopředu, ten nežije z okamžiku na okamžik, ten nereaguje až na to, co právě přijde, ten plánuje dopředu a jednou nastane okamžik, kdy se to projeví v celé kráse, jako tenkrát v těch zlomových letech okolo roku 1989, kdy také nikdo nepředpokládal žádné zvláštní změny. A jak to dopadlo? Proč by to měli oni dokázat a my ne? Tady se ten zlom nabízí přímo sám na talíři v podobě krachu USA, to vše se dá využít k nasměrování procesů jinam, než měla v plánu globální elita…

  2. Z trocha iného súdka (viem, že tento kontext nie je súčasťou KSB) – zaregistroval som, že niekedy vo februári 2022 sa Pluto v rámci astrologických konštelácií dostane do presne rovnakého bodu, v ktorom sa nachádzalo pri vzniku USA. Pluto je transformačný, deštruktívny aspekt zmeny, bez ohľadu na okolnosti. Je to o chvíľu, bude zaujímavé sledovať, ako sa tento vplyv zmaterializuje.

  3. Díky za překlad. Velice zajímavý článek. Nevím sice, jaké klany má Chazin za zády, nicméně ho beru jako fundovanou personu. O dělbě světa na valutové zóny už nějaký ten pátek mluví. V první půlce ledna tedy proběhnou jednání Rusko-Západ. Pravděpodobně je jejich výsledek už narýsován, a pro NATO, stejně jako pro EU nebude příliš radostný. Jsem zvědavý, jak dopadne současná UA. Ale pro její establišment to nejspíš taky moc radostné nebude. Domnívám se, že začíná vhodné období k prosazení česko-slovenských anebo slovensko-českých zájmů.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..