Jednání USA v rámci Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPWC) není v souladu s žádnými zákony. Takový názor v pondělí 21. června vyjádřila oficiální představitelka ruského ministerstva zahraničí Marie Zacharova.

Takto okomentovala prohlášení tiskové mluvčí Bílého domu Jen Psaki o tom, že ženevský summit ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho amerického kolegy Joe Bidena nepřivedl k žádným změnám v politice protiruských sankcí Spojených států. „Nic se nezměnilo. Zákon vyžaduje, abychom dále projednávali sankce spojené s použitím chemických zbraní,“ prohlásila Psaki.

Podle názoru Zacharové jsou kroky Washingtonu podnikané v OPWC „zcela nezákonné“! „A odkdy USA dodržují zákony? To, jak jednají v Organizaci pro zákaz chemických zbraní, není v souladu s žádným zákonem, je to zcela nezákonné,“ napsala na svém Telegram-kanálu.

„Dříve než začnou mluvit o zákonnosti, měly by se USA zodpovídat ze svých činů,“ myslí si Zacharova. „Ať se napřed potrestají sankcemi za Jugoslávii a Irák, za milióny zavražděných a zmrzačených po celém světě, teprve potom budou moci pronášet slovo „zákon“ “, uzavřela to.

V dubnu ruský stálý představitel při OPWC Alexandr Šuľgin prohlásil, že USA a jejich spojenci vyvíjejí ohromný tlak na technický sekretariát organizace. Podle jeho slov: „Narušují normy mezinárodního práva a nutí tuto organizaci podrývat principy, kterých se má držet.“

Dříve, 4.dubna, ve Státním departmentu USA ohlásily podmínky, které prý Rusku pomohou vyhnout se novým sankcím, na jejichž základě Moskva musí přiznat a zlikvidovat „nedeklarované chemické zbraně“. Jak zdůraznili ve Státním departmentu, Rusko zaručeně čeká druhé kolo sankcí, pokud se nezaváže k tomu, že nebude používat chemické zbraně.

Ve stejný den zástupce stálého představitele Ruska při OSN Dmitrij Poljanskij prohlásil na zasedání Valného shromáždění OSN, že USA a jejich spojenci chtějí využít OPWC jako nástroj pro realizaci svých vlastních geopolitických zájmů.

Také Zacharova již mluvila o tom, že USA si hrají na hlavního bojovníka proti chemickým zbraním neustálými řečmi o chemickém odzbrojování ve světě, ale fakticky se tak jen pokoušejí odvést diskuzi od toho, že svůj vlastní arsenál chemických zbraní, k jehož likvidaci se zavázaly, SAMY NEZLIKVIDOVALY!

https://iz.ru/1131980/2021-03-03/mid-napomnil-ssha-o-neunichtozhennom-arsenale-khimoruzhiia

Na konci prosince 2020 ředitel oddělení pro otázky nerozšiřování a kontroly nad zbraněmi z ruského ministerstva zahraničí Vladimir Jermakov prohlásil, že USA pod různými záminkami oddalují svůj program chemického odzbrojování a společně se svými spojenci dělají všechno pro to, aby zlikvidovaly OPWC a dodal, že Rusko už v roce 2017 úspěšně a o tři roky dříve dokončilo svůj národní program likvidace všech zásob chemických zbraní, které zbyly ještě od dob SSSR, USA tak ze všech států, které jsou účastníky OPWC, zůstávají jediným vlastníkem těchto zbraní!

Zdroj: https://iz.ru/1181661/2021-06-21/zakharova-ukazala-na-nezakonnost-deistvii-ssha-v-ozkho?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..