Vypovídání diplomatů jsme tu měli za léta demokratůry několik a pokaždé byla spojena s mediálními nářky na „nemístnou“ velikost ruského velvyslanectví v Praze. Rád bych čtenáři vylepšil náladu a nabídl srovnání.

Než se do toho pustím, nemohu opomenout počty diplomatů pracujících na zmíněných zastupitelských úřadech. Zde je opět zapotřebí třeba začít slovníčkem pojmů. Vztah České republiky vůči velmocem není rovnoprávný. Nikdy nebyl, ani do budoucna nelze rovnoprávnost předpokládat. Zastupitelský úřad ČR v zahraničí hájí výlučně zájmy ČR, její bilaterální zahraniční politiku, vyjma těch případů, kdy odvádí práci za mocnost, pod kterou aktuálně ČR spadá. Naopak velmoci jsou od toho velmoci, aby kdekoliv na světě sledovaly zájmy svojí velmocenské, tedy logicky globální politiky. Pokud snad můj článek čte nezletilec, vysvětlil bych to takto: Američané, Briti, Rusové a Číňané, případně někdo další, si stále dělí svět na sféry zájmů. A celkem logicky se stává, že se jejich vyjednávači stýkají mimo svá území. Například Rus a Američan se sejdou v ČR (nebo v Rakousku nebo ve Finsku). To ale vůbec neznamená, že se spolu budou bavit o záležitostech hostitelské země. Ale znamená to, že na svém území máme akreditovaného ruského diplomata a že se o něj logicky zajímají naše bezpečnostní služby. My takového diplomata např. v Rusku nemáme, anžto nemáme ani důvod ani s kým si tam o globální politice vykládat. 
Takže takto si vysvětluji, proč je u nás 3x nebo 4x více ruských diplomatů, než jich máme my tam. Je to také otázka financí, ale to je stále dokola totéž. 

Na světě je několik anomálních srocení diplomatů. Například v mikrozemičce Arménii jich USA mají 3 000. Pracují tam na globálních projektech USA. Jistě že tam zorganizovali státní převrat, ale to by byla jen lokální politika. Ta globální nebo alespoň regionální se později projevila v konfliktu v Nagornom Karabachu. Z Jerevanu lze snadno ovlivňovat dění na Kavkazu, na ruském Severním Kavkazu, do Turecka a do Sýrie je to co by kamenem dohodil. Převrat měl zlikvidovat ruskou vojenskou základnu, ale podle zásahu Rusů v Karabachu přežila bez úhony.

Další anomálií je Bagdád, kde velvyslanectví čítá 40 000 zaměstnanců. I to má svou logiku. Když obsadíte cizí stát, vyvraždíte milión lidí, kádry utečou bojovat do ISIS a do osvobozeneckých jednotek. Potom musíte povolat odborníky do státní infrastruktury z celého světa, aby zastali práci uprchlých, zabitých nebo nepřátelsky laděných místních. Čtvrť, ve které sídlí velvyslanectví, musíte proměnit v pevnost, aby se odborníci měli kde vyspat. A musíte jim vydat diplomatické pasy, aby se cítili chránění imunitou. 
Věřím, že se mi podařilo vysvětlit nesmyslnost porovnávání vzájemných velikostí diplomatických misí Ruska a Česka. Domnívám se, že Američanů a Britů bude u nás také více, než našich ve Washingtonu a Londýně. I oni zde mají své zájmy.

Nyní zpět k velikosti našeho velvyslanectví v Moskvě. Tomu ruskému u nás se věnovat nebudu, to si může skouknout každý sám. 

České velvyslanectví v Mosvě
(v otvoru nad branou bývalo písmeno „S“)

Velikost a reprezentativní pojetí československého velvyslanectví byly historicky dány významem naší vzájemné obchodní i politické spolupráce. Naše velvyslanectví bylo vždy větší než polské, maďarské, NDR i NSR. Budova byla postavena ve stalinském stylu s ohromujícím rozmachem. Na ulici Julia Fučíka stojí hlavní budova úřadu se dvěma obytnými křídly s asi 50 luxusní byty pro zaměstnance velvyslanectví. Ve dvoře je reprezentativní komplex 5. korpus s banketovým sálem, dále 6. korpus s kancelářemi, školou pro děti, se společenským sálem a podzemními garážemi pro asi 30 aut. Na území velvyslanectví je dále tenisový kurt, park a oranžérie. 

Společenský Dům

V těsném sousedství se nalézá Společenský dům, dnes Spoločenský dům náležící Slovákům. Ve 12 patrovém společenském domě je 50 bytů a 50 hotelových pokojů, dvě restaurace, kinosál, výstavní sál, škola, prádelna, sauna, parčík s pískovištěm, asfaltové hřiště a garáže pro asi 20 aut

Někdejší obchodní oddělení, dnes velvyslanectví Slovenské republiky,
v pozadí společenský dům.

O ulici vedle je někdejší Obchodní oddělení, dnes velvyslanectví Slovenské republiky. Jeho architektem byl syn Gustava Husáka a jeho stejná budova dnes plní funkci velvyslanectví v Berlíně. Obchodní oddělení má tvar bloku 6 patrových domů se dvěma dvorky. Obytná část má 4 schodiště se 3 nebo 4 byty na patře. Kancelářská část je větší. Zahrnuje také jídelnu, společenský sál a výstavní prostory. V podzemí je rozsáhlé parkoviště. 

Přes Tvěrskou ulici (což je taková jejich Vinohradská) je další komplex domů zvaný Český dům. Jedná se o 7 patrový bytový komplex s hotelem. Bytová část má, myslím, 8 vchodů po 3 nebo 4 bytech. V hotelové části jsou vedle pokojů dvě restaurace, klub, tělocvična, sauna, někdejší prodejna Tuzexu (kde jsme nakupovali hrubou mouku a znojemské okurky), ordinace českého lékaře a rozsáhlé garáže, pochopitelně. 

Tolik jsem chtěl zmínit ke stavům diplomatů a k důstojnosti někdejšího československého, dnes českého a slovenského zastupitelského úřadu v Moskvě. Svými útoky na rozsah ruského velvyslanectví v Praze si politici a novináři dělají z lidí blázny.

7 komentářů

  1. No větší sranda bude až budou místní blbouni tlačit Westinghouse. Rosatom by alespoň byl bezpečnější. Tentokrát se Rakušáci dost naserou a už to nebudou neziskovky co po revoluci na hranicích tlačily infantilní nedospělé demonstranty co přinášely podobné perly do tehdejších novin jako že postsovětští topiči tam topí nevybuchlými jadernými hlavicemi. Teď naserou skutečně důležitou část populace a vzhledem ke krokům co Kurz může dělat tak kroky z rakouské strany zde mnoho uvědomělých pitomečků pocítí. Čili formát Rakouska Uherska se nám nějak vrací v té podobě ne tabulky na dveřích ale skutečného řízení…

  2. Věc k zamyšlení, proč stát zaměstnává cizího státního příslušníka na velvyslanectví a proč je takový nepoměr západ nebo východ přesněji sever nebo západ?
    S loyalitou vlastních lidí asi nebudou problémy. Cizí státní příslušník stále zůstává občanem cizího státu. Čili cizinci na velvyslanectví mohou být vždy bezpečnostní riziko. Otázkou je proč západ tak nepochopitelně riskuje zatímco si sever zajišťuje vše sám? Ono zda to není trochu jinak když se Kolář projevil u českého domu že je to dobrá adresa… Čili spíše občané daného státu kteří jsou zaměstnáni oproti státním zaměstnancům daného velvyslanectví budou spíše rizikem pro hostitelskou zemi daného velvyslanectví. Následné kroky ruské strany by na tento fakt ukazovaly. Když namísto pracovních schopnosti lidí tuto zajímají kontakty mezi místním obyvatelstvem a používáš je ke krytí dané činnosti pracovním úvazkem, pak u státu, který provádí minimalitu nepřátelských akcí ti nebude nutnost užití vlastních státních zaměstnanců problémem, při opačné funkci ambasady ti pochopitelně toto podvratnou činnost tvé ambasády ohrozí, pokud toto definuje větší část jejich pracovních povinností.
    Čili asymetrická odpověď již přišla a z české kotliny se ozvalo úpění postižených. Žádná možnost práce pro zaoceánského páníčka… A Český dům přijde evidentně na hovor dne. Chtělo by se mi Kovářovi pogratulovat, jak vlastní nekompetentností a zaslepenosti připravil o chapadla sahající do Ruska neziskový sektor, který již nebude moci ambasádu užívat ke svým cílům.
    Ruské ambasády se počítám tato změna dotkne méně, redukce stavu přivede k tomu že Praha bude více provinční město i díky tomu že schůzky se přesunou jinam a některé zdejší profláknuté žáby na prameni zjistí že najednou nejsou až tak potřební… A zda se někdo potká jinde v jiném státě, tak to povede ke stavu personálního posílení ambasád v jiných státech a pochopitelně stavy našich rádoby kamarádů budou muset přetéci do jiných míst. Že se tím přeruší jejich rodinné kontakty a i s tím spojená následná podvratná činnost jejich páté kolony u nás je již třešinka na dortu…

  3. V podstatě to vidím jako Ty. Je to epizoda ve větším kusu a tím ,že je hodně hlasitá a hodně hloupá- budí dojem priority.
    Pokud koná protivník hovadiny, nebudu ho rušit. To si fakt někdo s mozkem myslí, ža na obou stranách nežijí profesionální diplomati ?

  4. Už si jen zbývá vzít popkorn a sledovat lokajské akce zdejších podpindosníků.

    Společně s pirátskou úderkou a Kolářovic familí nejspíš prosadí redukci diplomatického sboru, která povede ke shodné akci směrem z Ruska.

    Zabavení nemovitostí ve Stromovce podepíše konec vlastnictví Českého domu v Moskvě. A s vřískotem A nás za co možná dojde v asymetrické odpovědi i k redukci diplomatického sboru Albionu. Který tam řeší jinou ligu úkolů než česká jimi placená verbež, ta jim nyní přeruší vazby na koupenou opozici, ruské straně toto pomůže vynést část chlíva a poslat hnůj kam patří. Jak se říkalo na vojně bez spojení není velení… Což na konci této frašky může způsobit dobrou čistku mezi zdejšími zaprodanci, kteří do poslední chvíle nebudou vědět proč se co děje, když přeci plnili všechna přání gentlemanů a proč je najednou na ně páníček tolik zlý… Nedivím se Zemanovi že mlčí. Nech hlupáka se modlit a rozbije si čelo… A týden je dost dlouhá doba pro odkopání a nevratné kolaterální škody budoucnosti akceschopnosti Albionu… Nakonec budou litovat že uřvaná kočka nedržela hubu…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..