Koruna padá, Čaputová pod palbou, kanadské médium přiznává účast Západu na smrti Navalného, vězněného za podvod na francouzské firmě Yves Rocher a za extremismus. Týdenní svodka událostí se tento týden více týká Československa, ale neopomíjí ani zahraniční události.

Česká měna přes velmi otevřenou hubu

17.2.2024 Inflace klesá, ale koruna také. Teoreticky to souvisí, ale teorie se může mýlit. Ani ta česká inflace neodpovídala učebnicovým představám, protože byla nejvyšší, přestože rámcové podmínky byly zhruba stejné. V loňském příspěvku pro čnBlog guvernér centrální banky Aleš Michl spolu s Adamem Tomášem poukázali na to, že když je česká inflace vysoká a český hospodářský výkon nízký, zejména v důsledku slabší spotřeby, tak zdroje inflace musíme hledat jinde než v nějakém domácím „přehřátí“. V Česku se navíc inflace chovala jinak než v ostatních zemích EU, byla výrazně vyšší i jako „jádrová“, tedy bez energií a potravin. Z toho se dá vyčíst, že vedle vysokých cen energií, které působily z vnějšku plošně, tu byla ještě nějaká „česká specifika“, jako třeba špatná výchozí pozice centrální banky (extrémně vysoké úrokové sazby nastavené za Rusnoka) a špatná odpověď vlády na vnější šok skokově zdražených energií. Tady stojí za připomenutí častý argument proti českému převzetí eura, že by nás zbavilo možnosti samostatně reagovat na hospodářské výkyvy.

https://vasevec.parlamentnilisty.cz/komentare/ceska-mena-pres-velmi-otevrenou-hubu

Začíná hra o čas. Koalice může Ústavnímu soudu zkrátit čas na rozhodnutí o novele Trestního zákona. Prezidentka riskuje, přiznává politolog…

18.2.2024 Prezidentka Zuzana Čaputová v pátek oznámila, že novelu trestních kodexů podepisuje, ale ne proto, že by s ní souhlasila. Důvodem bylo, aby se okamžitě mohla obrátit na Ústavní soud SR, který může posuzovat jen schválené a podepsané zákony. Hlava státu jednak namítá novelu jako celek, ale kromě toho i její účinnost. Urychlený podpis namísto vetování měl zajistit, aby se vytvořil časový prostor pro zveřejnění novely ve Sbírce zákonů a aby měl soud více času na rozhodnutí, protože změny mají začít platit od 15. března. Koalice a vláda se však nevzdávají a nadále avizují, že udělají vše pro to, aby novela vstoupila v platnost a byla účinná. Podle politologa z Univerzity sv. Cyrila a Metoděje Josefa Lenča prezidentce se podařilo dosáhnout toho, co původně avizovala. V kontextu toho, že paní prezidentka chtěla, aby se novelou zabýval Ústavní soud Slovenské republiky, a to v takové míře, že jeho případné rozhodnutí by zablokovalo účinnost novely trestních kodexů, tak toto řešení bylo v podstatě jediné možné, a tak správné, hodnotí odborník. Přiznává, že toto rozhodnutí má řadu rizik a v případě, že nedopadne, jak prezidentka předpokládá, bude mít špatný dosah, a to nejen pro její renomé. Svým rozhodnutím však paní prezidentka prozatím vstoupila do hry, převzala iniciativu a následující dny a týdny ukáží, zda to bylo rozumné rozhodnutí, shrnul politolog.

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/700013-zacina-sa-hra-o-cas-koalicia-moze-ustavnemu-sudu-skratit-cas-na-rozhodnutie-o-novele-trestneho-zakona-prezidentka-riskuje-prizna/

Dokud jim neřeknou, aby jednali, jednat nebudou. Ale to by se Černochové nelíbilo. Klaus byl ostrý….

18.2.2024 Václav Klaus po čase vystoupil před kamerami. A hned na začátku to vzal od podlahy. „Svět se výrazně změnil. Nemyslím, že by se změnil revolucí, ale ty tendence, které už dlouho bublaly pod povrchem, tak teď zesílily a dnes žijeme v úplně jiném světě než před deseti až patnácti lety,“ pravil Klaus. A hned zmínil válku na Ukrajině, válku v Izraeli, genderovou revoluci a mnoho dalších prvků. Poté ostře kritizoval Evropskou unii. „Evropská unie nám podle mého názoru nepřináší nic. Nám přináší pozitiva evropská spolupráce, totiž to, že spolu kamarádíme a nestřílíme se. Ale na tento proces unifikace, na ten doplácíme, na ten doplácí především ty nejmenší země,“ zdůraznil Klaus s tím, že elementární spolupráce evropských zemí je naprosto v pořádku. „Ale abychom centralizovali veškerou moc do Bruselu, jako jsme ji po dlouhá léta měli centralizovanou v Moskvě nebo jak byla koncentrována ve Vídni po celá staletí, tak to myslím, že to už bychom si měli dneska odpustit,“ zdůraznil Klaus.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Dokud-jim-nereknou-aby-jednali-jednat-nebudou-Ale-to-by-se-Cernochove-nelibilo-Klaus-byl-ostry-750908

Další obstrukce Čaputové. Zvažuje, že jmenování nového šéfa SIS přenechá svému nástupci…

18.2.2024 Prezidentka Zuzana Čaputová zvažuje možnost přenechat jmenování nového ředitele Slovenské informační služby (SIS) svému nástupci. Uvedla to v nedělním diskusním pořadu TV Markíza Na tělo. „Nebyla bych první hlavou státu, která by se rozhodla, byť v delším časovém spektru, že už nebude vykonávat své jmenovací pravomoci, vzhledem k tomu, že její mandát končí,“ poznamenala Čaputová. Nejmenování navrženého kandidáta Pavla Gaspara do funkce šéfa SIS po dobu několika měsíců by nepovažovala za obstrukci. Upozornila, že prezident má zajišťovat řádný chod ústavních orgánů, což SIS není. V prezidentské volbě se nehodlá postavit na stranu žádného kandidáta. „Vyzývám lidi, aby se zúčastnili, protože je to důležité, ale nebudu nikomu dělat kampaň,“ prohlásila. Do stranické politiky se nechystá.

https://ereport.sk/caputovej-dalsie-obstrukcie-pri-menovani-noveho-sefa-sis/

Politický přešlap Vondry může skončit u soudu. Vytáhl na pořadatele protestů údajně podvržený dopis

20.2.2024 Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) označil v nedělním pořadu Partie na Prima CNN News jednoho z pořadatelů pondělního protestu zemědělců, Zdeňka Jandejska, za „proruského kolaboranta“. Moderátorce přitom ukázal dopis v azbuce určený ruskému velvyslanectví, v němž údajně Jandejsek nabízí Rusku po invazi na Ukrajinu kolaboraci. Moderátorce Terezii Tománkové Vondra řekl, že neví, co v dopise je, protože rusky neumí a že dopis dostal „z okruhu opravdových zemědělců“. Zároveň však přiznal, že neví, „jestli je to fake nebo ne“. Vondra rovněž označil Jandejska za „figurku Andreje Babiše“. Vůči tomuto výroku se bývalý premiér a předseda strany ANO ohradil ve svém včerejším videu a zároveň využil příležitost k tomu, aby Vondru označil za „lháře a dezinformátora“. Sám Jandejsek, který vlastní agroholding Rabbit CZ, se k údajnému kolaborantskému dopisu vyjádřil v pořadu Aby bylo jasno Jany Bobošíkové, kde ho označil za hloupost. Uvedl, že ho již před dvěma lety kontaktovala kriminální policie, aby zjistila, zda psal nějaký dopis ambasádě.

https://www.epochtimes.cz/2024/02/20/politicky-preslap-vondry-muze-skoncit-u-soudu-vytahl-na-poradatele-protestu-udajne-podvrzeny-dopis/

Za pět let budou Slováci plakat kvůli energiím. Vážné varování místopředsedy NR SR Andreje Danka

22.2.2024 Místopředseda Národní rady SR Andrej Danko (SNS) souhlasí s tím, že rusko-ukrajinský konflikt je katastrofa. Na druhé straně ale říká, že slovenský parlament je povinen starat se o to, aby byli spokojeni v první řadě lidé žijící na Slovensku. V diskusi s Milanem Majerským (KDH) přišlo i na téma naší ekonomické navázanosti jen na západní země. V konfliktu, který už téměř dva roky probíhá na sousední Ukrajině, stojí i Danko na straně míru. Nesmíme se však stavět do pozice, že jen západ je dobrý a východ je špatný. „To není politika, kterou bychom měli dělat,“ myslí si Danko připomínajíc nepokoje v západní Evropě či napětí v USA, ale tady se stále mluví jen o problémech s Ruskem či Běloruskem. „Zda se vám to líbí či ne, my Rusko ekonomicky potřebujeme. Na nás bude ve světě každý kašlat, důležité je, aby se měl dobře Slovák, Maďar, Rom, Rusín. Každý, kdo zde žije,“ říká Danko s tím, že my se musíme starat o naše občany.

https://cz24.news/o-pat-rokov-budu-slovaci-plakat-kvoli-energiam-vazne-varovanie-podpredsedu-nr-sr-andreja-danka-video/

Potíže růstu se mění v růst potíží…

22.2.2024 Evropské automobilky včetně naší Škody pociťují stále naléhavěji, jaká rizika připustily, když zaspaly nástup elektromobility. Příští měsíce mají být rozhodující. Vznikne v Evropě „automobilový Airbus“? Senzační zpráva agentury Bloomberg informuje, že Volkswagen, Renault a Stellantis se snaží o nemyslitelné a zkoumají možnosti spojení se zapřisáhlými konkurenty, aby vyráběli levnější elektromobily a odvrátili existenční hrozby. S evropskými elektrickými auty je to opravdu vážné, a mohou si vybrat, zda je položí americká nebo čínská konkurence. Bloomberg píše o tom, jak čínští konkurenti a Tesla odhalují konkurenční slabiny největších evropských výrobců automobilů pro masový trh. Proto roste pocit naléhavosti a vědomí, že přístup založený na zachování dosavadního stavu nikam nevede. Prosazuje se „zřetelné zjištění, že společnosti, které nejsou schopny čelit čínské konkurenci, se dostanou do problémů,“ konstatuje Carlos Tavares, generální ředitel společnosti Stellantis NV, která vznikla v roce 2021 spojením italského Fiatu a francouzské skupiny PSA. Již dříve uvedl, že pokud se evropský automobilový průmysl nepřizpůsobí, hrozí mu „krvavá lázeň“.

https://vasevec.parlamentnilisty.cz/komentare/potize-rustu-se-meni-v-rust-potizi

Pan Tomáš Aspen Rohlík Čupr je zmaten….

22.2.2024 Prý nechápe, jak se stalo, že ho „chce bojkotovat Rajchl a jeho příznivci“. Dovoluji si tímto panu velkorohlíkovi vysvětlit, že to zdaleka nejsou jen Rajchl a jeho příznivci. Že to jsou, libtardí světe div se, zcela normální lidé, kterým jen vadí politické kádrování tohoto typu. A přesně to nálepkování a dehonestování, které nám tu tímto výrokem předvedl. Chápu, že se cítí být jako něco víc, a jako ten „lepší člověk“ to má potřebu vyzvednout okázalým ofrněním nosu a opovržením těmi druhými. Těmi, které pro jistotu manipulativně a lživě škatulkuje. Prý také nevede politický boj, ale zuby nehty se jen rve za ty malinké farmáře z Horní Dolní a jejich rodiny. Asi proto stále nabízí produkty Agrofertu, Monika zřejmě vypadá omšele a potřebuje nové značkové hadříčky. Ano, až tolik je empatický tento pán. Budiž mu mouka v jeho výběru lehká, není totiž agrobaron jako agrobaron. To si holoto nákupní uvědomte. Prý se mu též nelíbilo, že si v rámci demonstrace někdo bere jako rukojmí běžné občany. Ano, to bylo přesně na komoru. Zrovna od něho, který si jako rukojmí bere všechny své, po špičky palců u nohou sledované, kurýry. Dokonce za to dostal cenu Big Brother Award za největší prohřešky v oblasti práva na soukromí, tak je doufám řádně hrdý. My bychom na jeho místě byli. Ale mlčeli bychom.

https://www.novarepublika.cz/2024/02/pan-tomas-aspen-rohlik-cupr-je-zmaten

Staneme se světovými outsidery?

22.2.2024 Dnes přináším jen malou, ilustrační ukázku toho, jak se naše země rychle proměňuje v trapáckého vyvrhele celého světa. Jak se stáváme takovým malým polo-fašistickým vředem na povrchu planety Země, který už je ostatním jen pro smích…tedy pokud si nás náhodou všimnou. Díky fašizaci a debilizaci politiků a médií se totiž stáváme nejen zemí se zkrachovalou ekonomikou, s obřími dluhy, s fetujícími dětmi s depresemi, s bující korupcí, s rozpadajícím se právním řádem a s cenzurou už skoro jak za císaře-pána, ale hlavně se měníme ve světového outsidera, který uraženě stojí v koutku, vztekle dupe nožičkou, ale nikdo si ho nevšímá. Tou zajímavostí, která hezky ukazuje jak u nás (ne)fungují velká média, je právě probíhající a fascinující sportovní mega-soutěž “Games of the Future“, která probíhá v ruském městě Kazaň (ta je velká přibližně jako Praha). GotF je novátorské spojení fyzických a digitálních sportů, které nazvali “Phytigal games” (spojení slov “physical” a “digital”). Sportovci tam tedy soupeří třeba v soutěži, kde proti sobě týmy nejprve hrají v digitálním hokeji a pak se utkají na skutečném ledě. To samé s fotbalem a basketbalem – nejprve proti sobě soutěží v digitální hře pomocí gamepadů a pak hurá na reálné hřiště s hokejkami, pukem a míčem! Proběhne tam i boj týmů ve hře Counter-strike 2 a pak fyzický laser-tag v aréně. Jsou tam i souboje malých pásových robotů (to mě docela zajímá) nebo závody v létání s drony a podobně.

https://bornova.pub/2024/staneme-se-svetovymi-outsidery/

EU v březnu zruší sankce proti Slovákovi Hambálkovi. Ficův tlak na eurokomisi měl význam

23.2.2024 Evropská unie od 15. března zruší sankce vůči Slováku Josefu Hambálkovi, evropskému šéfovi ruského nacionalistického motorkářského klubu Noční vlci. Informuje o tom TASR na základě zprávy agentury Reuters, která se odvolává na nejmenované diplomatické zdroje. Unie obviňovala Hambálka z šíření ruské propagandy a výcviku motorkářů s cílem zapojit je do bojů na Ukrajině na straně ruských invazních sil. Na sankční seznam ho zařadila v červenci 2022. O jeho vyřazení ze seznamu usiloval premiér SR Robert Fico, mimo jiné i na lednovém setkání s německým spolkovým kancléřem Olafem Scholzem a žádal o něj i předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou. Podle premiéra Hambálek neudělal nic, co by poškozovalo národnostní zájmy Slovenska. Ze sankčního seznamu by měla EU podle zdrojů Reuters odstranit i dva ruské podnikatele Arkadije Voloža, spoluzakladatele internetové firmy Yandex, a Sergeje Mndojance, který byl zodpovědný za vztahy s ruskou vládou v konglomerátu Sistema a také působí v ruském institutu poskytujícím poradenství Kremlu v oblasti zahraniční a obranné politiky. Podle jednoho z diplomatických zdrojů bylo sankcionování zmíněných tří lidí „právně neobhajitelné“. Zdroj poukázal mimo jiné na změnu v postojích v případě Voloža, který se k ruské invazi na Ukrajinu nejprve nevyjadřoval, ale loni v srpnu ji nazval ‚barbarskou‘.

https://cz24.news/eu-v-marci-zrusi-sankcie-proti-slovakovi-hambalkovi-fico-tlak-na-eurokomisiu-mal-vyznam-video/

Zavádění cenzury ze strany EU brzdí dohady „strany války“, hádky mezi Jourovou a Bretonem i soudní spory

18.2.2024 Jistě víte, že včerejšek byl dnem, kdy měl vstoupit v platnost nejtvrdší cenzurní zákon z pera Jourové a Bretona. Tento zákon již měl cenzurovat úplně všechny platformy, včetně těch necenzurovaných. Hned první den to postihlo v nemalé části EU Telegram, kde byla zablokována spousta účtů, které nelze sledovat, pokud máte telefonní číslo registrované na území EU. VPN vám v tomto případě nepomůže. Nicméně nyní mezi bruselskými totalitáři panují spory o to, jak cenzurovat, navíc se na ně samozřejmě sesypaly žaloby, neboť cenzura je ve většině zemí EU neústavní. Žaloby pak podávají i samotné platformy, z nichž některé mají zákaz cenzury ve svých zásadách. Nicméně svobodu slova nenávidějící bruselští totalitáři na jejich intervence příliš nedbají a za cenzurou si pevně stojí. Série korporátních žalob, mocenské boje v Evropské komisi a ošemetná otázka, jak regulovat obsah související s válkou mezi Izraelem a Gazou, hrozí, že tento víkend potopí plné zavedení Aktu o digitálních službách (DSA) EU, který je právem považován za hlavní cenzurní nástroj Bruselu před červnovými volbami do Evropského parlamentu.

https://cz24.news/zavadeni-cenzury-ze-strany-eu-brzdi-dohady-stran-valky-hadky-mezi-jourovou-a-bretonem-i-soudni-spory/

Další krok na cestě ke globální de-dolarizaci: Egypt se vzdává amerického dolaru

19.2.2024 Tato severoafrická země oznámila plán obchodovat se svými partnery v BRICS v národních měnách. Celosvětový trend používání národních měn v obchodě namísto amerického dolaru nabral výraznou dynamiku poté, co bylo Rusko v roce 2022 odříznuto od západního finančního systému a jeho devizové rezervy byly zmraženy. Podle prohlášení, které začátkem týdne zveřejnilo ministerstvo zahraničních věcí, Egypt plánuje jednat o přechodu od amerického dolaru k národním měnám při obchodování s ostatními státy BRICS. Používání národních měn zmírní rostoucí náklady na používání zahraničních měn v důsledku vysoké globální inflace, uvedlo egyptský resort diplomacie s odvoláním na Ragyho El Etrebyho, nově jmenovaného velvyslance země při BRICS, který zároveň působí jako asistent ministra zahraničních věcí pro mezinárodní a regionální ekonomické záležitosti. Oznámení představuje další krok směrem k de-dolarizaci, o kterou usiluje BRICS, skupina rozvíjejících se ekonomik, kterou dříve tvořily Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika, ale začátkem letošního roku se rozšířila o pět nových členů včetně Egypta. Z údajů z let 2022 a 2023 vyplývá, že obchodní obrat Egypta se členy BRICS – zakládajícími i novými – dosáhl 46,673 miliardy amerických dolarů, což představuje více než třetinu celkového zahraničního obchodu země.

https://cz24.news/dalsi-krok-na-ceste-ku-globalnej-de-dolarizacii-egypt-sa-vzdava-americkeho-dolara/

Navalného smrt – Západem podněcovaná „operace pod falešným praporem“

20.2.2024 Není žádným tajemstvím, že Západ se pekelně snaží zničit prezidenta Putina, vynutit si změnu režimu přátelského k Západu, aby se konečně, po kolika neúspěšných pokusech (?), mohl Západ zmocnit tohoto obrovského Ruska, největší země na světě, zdaleka nejbohatší na přírodní zdroje, po kterých Západ touží. I to bude neúspěch. Zabití Alexeje A. Navalného, právníka a nejsilnějšího protivníka prezidenta Putina, by nebylo za hranou západních tajných služeb, jen aby zasáhly Vladimira Putina. Smrt pana Navalného byla oznámena v pátek 16. února 2024. Bylo mu 47 let. Washington a EU mají jistě své lidi „infiltrované“ v Kremlu a na dalších přísně střežených místech, kde mohou škodit. Pan Navalnyj byl vězněn v trestanecké kolonii IK-3 severně od polárního kruhu, která se nachází v Charpu v Jamalsko-něneckém kraji, asi 1900 km severovýchodně od Moskvy. „Když v pondělí 19. února ráno přijeli do kolonie Alexejův právník a matka, bylo jim sděleno, že příčinou Navalného smrti byl syndrom náhlého úmrtí,“ uvedl v sobotu Ivan Ždanov, který řídí Navalného protikorupční fond. Podívejte se na to. Pan Schwab a spol. z WEF a ti, kteří tahají za nitky a prosazují agendu, tedy finanční vojenský, identifikační, mediální a farmaceutický komplex (FMIMP), neznají žádné hranice.

https://www.globalresearch.ca/navalny-death-western-instigated-false-flag/5850124

Úplný text svodky v PDF najdete zde.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..