Ministryně obrany Jana Černochová podepsala ve Washingtonu 23. 5. 2023 Dohodu o spolupráci v oblasti obrany mezi ČR a USA. Vláda České republiky ji schválila 26. dubna 2023. Dohoda nebyla projednána parlamentem, senátem ani zatím podepsána prezidentem ČR.

Dohoda neobsahuje žádné závazky USA k obraně České republiky. Česká republika naopak přijme taková přiměřená opatření, která jsou nezbytná k zajištění ochrany, zabezpečení a bezpečnosti ozbrojených sil USA a umístěného materiálu. Pro účely udržení či obnovení pořádku, zajištění kontinuity vojenských operací a ochrany ozbrojených sil USA, dodavatelů USA, českých dodavatelů a závislých osob, jsou ozbrojené síly USA oprávněny k přijímání veškerých přiměřených opatření nezbytných k užívání, provozu, obraně nebo kontrole dohodnutých zařízení a prostorů ozbrojenými silami USA.

Dohoda definuje „Dohodnutá zařízení a prostory“ poskytnuté Českou republikou ozbrojeným silám USA, dodavatelům USA, českým dodavatelům, závislým osobám a dalším osobám podle vzájemné dohody. Jde konkrétně o vojenské letiště Čáslav, vojenské letiště Náměšť nad Oslavou, vojenské letiště Pardubice, logistické centrum Mošnov u letiště Ostrava, vojenský výcvikový prostor Hradiště, vojenský výcvikový prostor Libavá, vojenský výcvikový prostor Boletice, vojenský výcvikový prostor Březina, vojenskou posádku Vyškov, vojenskou posádku Rančířov a vojenskou posádku Stará Boleslav. Česká republika poskytne veškerá dohodnutá zařízení a prostory bez nájemného či obdobných nákladů pro ozbrojené síly USA. Dohoda dává ozbrojeným sílám USA oprávnění k nerušenému přístupu a užívání výše uvedených dohodnutých zařízení a prostorů pro různé účely.

Ozbrojené síly USA mohou do dohodnutých zařízení a prostorů a do dalších míst podle vzájemné dohody přepravovat, umisťovat a tam skladovat obranné vybavení, zásoby a materiál. Materiál ozbrojených sil USA, jakož i zařízení nebo jejich části určené ke skladování takového materiálu, budou užívány výhradně ozbrojenými silami USA, nebude-li vzájemně dohodnuto jinak. Ozbrojené síly USA budou mít výlučnou kontrolu nad přístupem, užíváním a nakládáním s tímto umístěným materiálem a budou mít neomezené právo kdykoli odvézt tento umístěný materiál z území České republiky. Místa skladování mohou být i mimo výše vyjmenované prostory. Na příslušníky ozbrojených sil USA, závislé osoby a dodavatele USA se neuplatní české právní předpisy upravující registraci a kontrolu cizinců.

Letadla, plavidla a vozidla provozovaná ozbrojenými silami USA, nebo výlučně pro ně, mohou volně vstupovat, pohybovat se na území České republiky a opouštět ho. Na palubu takových letadel, plavidel a vozidel nebude možné bez souhlasu Spojených států vstupovat nebo je podrobovat prohlídce. Dohoda se sjednává na počáteční dobu platnosti 10 let.

Tolik informace z wikipedie, už z toho je zcela jasné, že o žádnou obranu českých zájmů nejde, ale že jde o budoucí vojenskou přítomnost USA v České republice. Dohoda je pro ČR nevýhodná a narušuje svrchovanost a suverenitu našeho státu. Touto Dohodou si na naše území zveme americká vojska na dobu 10 let. Během těchto 10 let ta Dohoda nejde vypovědět, a to ani předložením k rozhodnutí vnitrostátnímu nebo mezinárodnímu soudu. Tedy zveme si občany jiného státu na minimálně deset let, nevíme, kolik jich bude, nepodléhají vízové povinnosti, česká strana o tom už nebude rozhodovat. Předem se vzdáváme práva stíhat trestné činy, které spáchají vojáci USA na našem území i tehdy, budou-li obětí naši občané.

Vláda tvrdí, že Dohoda nepovede k rozmístění zbraní hromadného ničení na našem území. Ale jaká je skutečnost? Československo se připojilo ke Smlouvě o nešíření jaderných zbraní s platností od 5.března 1970. Smlouva nebrání umístění na území ČR jaderných zbraní, které jsou pod kontrolou jiného státu. Rozmístění jaderných zbraní na území ČR brání mezinárodní dohoda Zakládající akt Rusko-NATO. Dle dohody NATO nebude rozmisťovat jaderné zbraně na území nových členů a nebude zde budovat úložiště jaderných zbraní. Dne 2.června 2023 se předsedkyně české Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová na setkání předsedů parlamentů zemí NATO ve Vilniusu vyslovila za zrušení Zakládajícího aktu Rusko-NATO.

I jako laikovi je mi zcela jasné, že tímto se území České republiky stane vojenským cílem a bezpečnostní situace v zemi se pouze zhorší!

Více info na: https://odysee.com/@alinacenarodnichsil:b/nezadouci-informace-23-05-18:a

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..