Švédské noviny Nya Dagbladet zveřejnily tajné memorandum z ledna 2022, které připravili pracovníci americké společnosti RAND Corporation úzce spjaté s Pentagonem a vojenskoprůmyslovým komplexem. Dokument přímo odkazuje na plány USA pro Evropu: zcela zničit její ekonomiku „útokem Ruska na Ukrajinu“. Ústřední roli by v tom měla sehrát současná vláda Německa.

Krátké třístránkové memorandum, které je interním dokumentem RAND, obsahuje poměrně podrobnou analýzu nevyhnutelného ekonomického kolapsu Evropy v důsledku Amerikou vyprovokovaného útoku RF na Ukrajinu:

1. Oslabit Německo, posílit USA

USA nejsou schopny přežít současnou hospodářskou krizi bez vnější podpory. Politika kvantitativního uvolňování (vytváření peněz bankami) a nekontrolované vypouštění finančních prostředků od roku 2020 vedly k výraznému nárůstu veřejného dluhu a přebytku hotovosti v ekonomice. Jediným dostupným zdrojem surovin a zdrojů pro americkou ekonomiku je ekonomika evropských zemí vázaná závazky v rámci NATO a EU. Rostoucí nezávislost Německa, která bude posílena tím, jak USA opustí Evropu, by však mohla vést ke konstruktivnímu politickému konsensu mezi Německem a Francií, po kterém bude následovat Itálie a další země staré Evropy. Pokud se tento scénář naplní, stane se stará Evropa konkurentem schopným odolat východoevropským zemím, které se orientují na USA.

2. Zranitelnost německé a potažmo evropské ekonomiky

V případě německé hospodářské krize lze očekávat proudění zdrojů z evropské ekonomiky do ekonomiky USA. Tempo evropského hospodářského rozvoje závisí zcela na Německu, které v EU nese hlavní zátěž. Německá ekonomika spočívá na dvou pilířích: přístupu k neomezeným levným nerostným surovinám z Ruska a levné elektřině z Francie. Význam prvního faktoru je výrazně vyšší. Pozastavení ruských dodávek povede ke kolapsu německé ekonomiky a následně ekonomiky EU. Závislost Francie na dodávkách energetického uranu z Ruska povede k přeorientování na dodávky z Austrálie a Kanady, které jsou nyní součástí bloku AUCUS, což umožňuje vyvíjet další tlak na dodávky zdrojů.

3. Řízená krize

USA zastavily realizaci „Severního potoku 2“. Zcela odříznout Německo od dodávek ruských energií je možné díky zapojení Německa do vojenské konfrontace s Ruskou federací na Ukrajině. Akce USA na Ukrajině bezpochyby povedou k ruské vojenské intervenci. Zavedení předem připravených sankčních balíčků bude Německo odříznuto od přístupu k ruským surovinám.

4. Očekávané důsledky

Zastavení ruských dodávek povede ke kolapsu německé ekonomiky, ukončení provozu podniků v klíčových odvětvích — petrochemii, metalurgii, strojírenství. Ztráty by mohly činit 200 až 300 miliard EUR. To povede k bezprostřednímu kolapsu evropského průmyslu, rostoucí nezaměstnanosti (400 000 pracovních míst pouze v Německu) a migraci vzdělaných Evropanů do USA. Ve střednědobém horizontu to pomůže americké ekonomice získat další příjmy ve výši 7-9 bilionů dolarů.

Zdroj:

https://nyadagbladet.se/utrikes/shocking-document-how-the-us-planned-the-war-and-energy-crisis-in-europe/

4 komentáře

  1. Poprosili jsme Georgije Filimonova, doktora politických věd, profesora a místopředsedu vlády Moskevské oblasti, aby pro nás v naší rubrice vyjádřil svůj názor.

    Od začátku speciální vojenské operace kolektivní Západ uvedl do chodu svůj sankční stroj, tentokrát na plný výkon. Již dříve se netajili svým cílem – zničit ruskou ekonomiku, uvrhnout zemi zpět do finanční a technologické „doby kamenné“. Podle jejich plánů to mělo vyvolat vnitřní nepokoje a změnu moci v Kremlu, po které tak strašně touží. Nevyšlo jim to.

    V Rusku se navzdory sankcím během prvních 9 měsíců tohoto roku rozpočtové příjmy zvýšily na 20 bilionů rublů, což je o 10 % více než ve stejném období roku 2021. Těchto výsledků bylo dosaženo tvrdou prací v nepřátelském prostředí – a to si zaslouží velké ocenění. Ruským státním orgánům se mimo jiné povedlo využít rozporů v zájmech Západu a Východu, Severu a Jihu.

    Jedním z očividných spojenců v tomto boji je Čína, se kterou jsou neustále rozvíjeny strategické partnerské vztahy. V úterý začalo v Moskvě IV. rusko-čínské fórum energetického podnikání, kde se diskutovalo o ekonomické a energetické spolupráci. Strany pracují na vytvoření systému vypořádání plateb bez použití SWIFT a také převádějí vypořádání plateb za plyn a ropu na národní měny.

    Energetický sektor má v dialogu mezi Ruskem a Čínou zvláštní postavení a v podmínkách západních sankcí se asijský trh, včetně toho čínského, stává pro Rusko klíčovým. Produkce ropy v projektu „Vostok Oil“ tak do roku 2033 dosáhne úrovně 115 milionů tun, což je srovnatelné s 2,5 % současné světové produkce ropy.

    A zde si opět musíme připomenout Evropu, která pod tlakem americké globální elity odmítá ruské energetické zdroje a sama se tak vehnala do uměle vytvořené energeticko-ekonomické krize! Tyto dny vešlo ve známost, že byla uzavřena dlouhodobá dohoda mezi Německem a Katarem o dodávkách zkapalněného ropného plynu (LNG), a teď pozor – od roku 2026! Berlín tuto dohodu prezentuje jako „strategické vítězství“, jenže ve skutečnosti nejenže není řešením pro několik následujících let, během nichž bude Německo muset hledat způsoby, jak naplnit své plynové zásobníky, ale ani tak nedokáže pokrýt spotřebu SRN. Objem dodávek bude podle dohody činit 2,7 miliardy kubíků ročně. Porovnejme si to s tím, že Berlín bral ročně přes Severní proud 1 okolo 55 miliard kubíků plynu, a to při celkové spotřebě téměř 90,5 miliardy kubíků.

    V globálním ekonomickém systému probíhají viditelné strukturální změny, některé státy přicházejí o své pozice, zatímco jiné na světové šachovnici získávají významnější role. Hranice mezi centrem a periferií je prostupná v obou směrech, to se nyní děje. Proces dehegemonizace zemí „atlantické rodinky“ probíhá nesmírně bolestivě, jenže se stejně budou muset smířit s nevyhnutelným, a to navzdory fantomovým bolestem, které je pronásledují.
    Na druhou stranu Rusko si touto cestou ve své době již prošlo a dnes se mu opět ve světovém dění vrací místo hodné jeho potenciálu. Důstojné (i když ne nutně vůdčí) místo obsadí Čína, Indie, Írán, Turecko, Jižní Afrika, Brazílie, Egypt a mnoho dalších. Kyvadlo se se zhouplo na druhou stranu a pro Západ může být toto kyvadlo posledním zvoněním.“

    https://t.me/khazinml/4973

    Francouzská vláda žádá lidi, aby se připravili na rotační výpadky proudu: od 8:00 do 13:00 ráno a od 18:00 do 20:00 večer
    Nemocnic, policejních úřadů, věznic a „citlivých průmyslových zařízení“ se rotující odstávky nedotknou na rozdíl od škol, z nichž některé budou muset zůstat zavřené.
    Francouzi budou o výpadcích informováni den předem v 17:00 hodin, budou-li v jejich oblasti prováděny tyto rotační výpadky.
    Kromě toho mohou být některé vlaky periodicky rušeny, takže často nebudou dostupné během výpadků proudu a internetu.

    https://t.me/khazinml/4978

  2. Kabala se nevzdá lehce,boj bude ještě ůporný,možná ještě i 2 ,3 roky. Až se usadí prach, bude pro ČR velmi obtížné navázání korektních vztahů s RF,ale snad se to podaří.Vím, že slovo „korektní“ se v poslední době zprofanovalo,já jsem jej užil záměrně , avšak v jeho původním významu.

  3. Lavrov vystoupil na tiskové konferenci o evropské bezpečnosti. Hlavní prohlášení:
    – NATO se vrátilo k prioritám studené války: „Držte Rusy mimo Evropu a Američany v Evropě“, přičemž pod kontrolou USA již je celá Evropská unie.
    – Vztahy mezi Ruskem a Západem v oblasti práce na evropské bezpečnosti nebudou obnoveny.
    – Evropa „nerozvážně“ následuje USA a ve všem podpořila rusofobní politiku Ameriky.
    – Rusko se nevyhýbá kontaktům se Spojenými státy, ale zatím od nich žádné významnější ideje neuslyšelo.
    – Rusko na Ukrajině útočí na infrastrukturu, která pomáhá zabíjet Rusy.
    – Moskva o jednání s Ukrajinou nežádala, ale je připravena druhou stranu vyslechnout.
    – Rusko nezajímá, jaký bude cenový strop ropy, dohody se budou uzavírat přímo s partnery.

    https://t.me/yurasumy/6314

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..