Ohlédnutí se zpět je občas potřebné, neboť, kdo se nepoučil z (nejen) své minulosti, je nucen ji prožít znovu.

Tisíce mužů, které vidíte na fotografiích jsou sovětští zajatci. Tedy až na ty ozbrojené jednotlivce, kteří je doprovází, pochopitelně. Vojáci se dostali do zajetí zradou tehdejšího vojenského velení maskovanou zdánlivou neschopností. Jak se to stalo, není podstatou tohoto článku, podrobně se tomu věnuje titul připravovaný nakladatelstvím Zakázané Vzdělání pro tento rok.



Zachycení zajatci jsou „rudoarmějci vzor 41”. Tři milióny(!!) těchto vojáků se dostalo do zajetí bleskově, prakticky ze dne na den. Málo kdo z nich věděl, co je to válka. Žádný si nedokázal představit, jaká hrůza jejich zemi čeká. Kolik měst bude srovnáno se zemí. Že jen na území Běloruska bude vypáleno přes 600 vesnic (podobně jako ty dvě v Čechách), že na 800 tisíc obyvatel Leningradu umře hlady. Že jeden jediný den půlroční Stalingradské operace si vyžádá stejný počet obětí jako obrana Británie za celou válku. Nemohli tušit, kolik miliónů lidských obětí si válka vyžádá a kolik dalších miliónů se z války vrátí zmrzačených.


Válka teprve začala a zajatci odcházejí do zajetí. Nějakou dobu budou těžce pracovat v lágrech na blaho Říše, resp. ke škodě svého národa a nakonec zemřou vyčerpáním, podvýživou, kulkou nebo plynem.


Kdyby vojáci na fotografiích nebyli vojáci roku 41, ale třeba… včely… nebo hlodavci… nebo partyzáni nebo titíž jen o dva roky starší „rudoarmějci vzor 43”, poměr zajatců a ozbrojenců by už nemohl být tak neporovnatelný. Našli by se jeden, dva, tři hrdinové, kteří by se na hlídače vrhli, schytali by dávku ze samopalu, ale ostatní by hlídače přemohli, než by je stihl pobít. A dále cesta ke svým a bít a bít nepřítele, až do konce. 

Jenže rudoarmějci vzor 41 nic z toho nevěděli. Slyšeli o obsazení Rakouska, Československa. Slyšeli o Francii, Belgii, o bombardování Británie i o válce v Jugoslávii. Jen jim z nějakého důvodu nedocházelo, že teď přišla řada na ně. Netušili, jak dlouhá a devastující válka bude. Nevěděli, jak ukrutné utrpení v zajetí, které přežijí jen výjimky, je čeká. Jednoduše to nevěděli. Prostě si mysleli něco takového… sice na nás Němci zaútočili, sice nás zajali, sice na nás míří samopaly, sice už obsadili většinu Evropy… ale třeba se to nějak obejde. Jenže neobešlo! Cena byla ukrutná. To až dnes, po válce jsme každý chytrý, generál.


A proč to píšu dnes, kdy počátek Velké vlastenecké války skoro vůbec nikoho nezajímá? Dnes, když tu máme jen tu koronavirovou epidemii, se kterou si hravě poradí roušky, testy a očkování? Kdo to bude číst, komu to vlastně píšu? …Uhádne někdo??
 

39 komentářů

  1. Uvědomme si, že veškeré rozvratné provokační procesy, struktury realizující tyto procesy (pinďosi, neziskovky, média a ostatní zrádná verbež), celá informačně – propagandistická válka i covid-informační pole a řízení obecně, krví tohoto všeho je současný finanční systém. Za dostatečné množství zeleného hajzlpapíru někteří prodají i vlastní matku – a když nechcou, tak je jim pohrozeno, že jim ho zase nějakými sankcemi vezmou. Dojde-li ke zhroucení finačního systému, odumře i většina výše zmíněných procesů – což je taky důvod, proč se ještě nezhroutil- (klidně může odumřít i většina těch, kteří tyto procesy prosazovali). Zde se pak otevře cesta k vytržení řízení z ruk všemožných klanů a možnost sledovat národní zájmy

  2. Uvědomme si, že veškeré rozvratné provokační procesy, struktury realizující tyto procesy (pinďosi, neziskovky, média a ostatní zrádná verbež), celá informačně – propagandistická válka i covid-informační pole a řízení obecně, krví tohoto všeho je současný finanční systém. Za dostatečné množství zeleného hajzlpapíru někteří prodají i vlastní matku – a když nechcou, tak je jim pohrozeno, že jim ho zase nějakými sankcemi vezmou. Dojde-li ke zhroucení finačního systému, odumře i většina výše zmíněných procesů – což je taky důvod, proč se ještě nezhroutil- (klidně může odumřít i většina těch, kteří tyto procesy prosazovali). Zde se pak otevře cesta k vytržení řízení z ruk všemožných klanů a možnost sledovat národní zájmy

  3. Ovečky stojí frontu na testování, na svou vakcínu, poslušně nosí pevně naražený respirátor… Některé bohužel nic je nepřiměje opustit bezpečí stádo a názor masmediálních „autorit“. Obětmi nebudou jenom oni. Od všech požadují dodržování stejné ovčí morálky jakou mají oni.

  4. Československo bylo myslím z vojenského hlediska připraveno dostatečně. Mohlo se bránit i přes zradu západních „spojenců“. Lidé se bránit chtěli – „Dejte nám zbraně, dali jsme si na ně!“
    To jak se „bránili“ ostatní víme. Tak proč se v hovorech o II. světové stále omílá jen nepřipravenost
    SSSR? Řekla bych, že to nechápu, tedy z hlediska prosté lidské logiky – jenže tady logika nemá co dělat.
    Tehdy šlo jen o to, nasbírat Hitlerovi dostatečné zdroje. Stalin a bolševici dělali co se dalo – a za těch pár let co měli k dispozici, ještě k tomu s trockisty za zády opravdu udělali co se dalo. Teď proti nim používají i tu smlouvu o neútočení, ačkoliv, zase proti jakékoli logice, ji s Německem měli uzavřenou prakticky všichni a Stalin ji uzavřel poslední, a jen proto, že nebylo zbytí a získal tím aspoň trochu času.
    A válka? Na tu lidé nikdy dost připraveni nejsou, ať
    už je jakákoli – normálnímu člověku totiž připadá k neuvěření, že občané pro své lídry jsou jen „zdroje“, které mohou – a také bývají – klidně obětovány v zájmu moci a zisku.


  5. Omlouvám se za téma mimo článek.
    Není zajímavé, že motory Sputniku V v EU jsou země R-U? Chybíme už jenom my.
    Pro pořádek: jsem proti jakékoli covidové vakcíně, ale Sputnik je alespoň tradiční, která vás nezabje a nezmění DNA.
    A je to geniální prostředek rozšíření vlivu. Už proto, ačkoli jsem odpůrcem vakcín doufám, že se ten průlom podaří i u nás a přinese kýžený efekt.

    1. Situace není nejlepší, EU nepřekvapivě chybí „dobrá vůle“ ke schválení Sputniku. Avšak jsou i signály, že se začínáme bránit -dnes jsem obdržel mailem-
      sice neověřené ale díky Babišovy(údajně zajistil nákup a import ) prý se dostávají do lékáren opět zásoby Ivermektinu a lékaři je mohou zase předepisovat . Pátá kolona bije na poplach. Nedoporučuje ho ani Blatný…ukazuje se kdo je kdo. To je dobrá zpráva.
      Nedobrá zpráva je, že se evidentně zvyšuje tlak mezi příznivci a odpůrci vládních nařízení – viz sebevražda před ministerstvem zdravotnictví a brutální policejní zásah v Uherském Hradišti, při kterém policie „zpacifikovala“ otce tříletého dítěte za to, že neměl roušku přímo před očima chlapečka dítěte, který se ještě snažil tatínkovy pomoci. Z videa na internetu je mi zle.
      A tlačí se dál na pilu. Babiš má letět do Izraele, údajně jednat o vakcínách – předpokládám, kéž bych se mýlil, že ač veden Zemanem má stále smyčku bažiny na krku. Vzhledem k tomu, že málopočetný národ Izraelců byl „vyvolen“ tentokrát k vakcinačnímu holocaustu, se mi Babišova cesta do Izraele nelíbí, leč je předčasné hodnotit. Uvidíme s čím se vrátí.

      1. Třeba Smejkal, který tam s ním byl, se vrátil s nápadem na covid pasy a jiná opatření, kterými likvidují Izrael. Orbán tam byl s ním a po návratu najednou rostou počty nakažených, dochází k uzavírání provozů….
        Já jsem odpůrce opatření i očkování. Ale tlak a konflikty vyvolávají téměř výhradně příznivci. Je neuvěřitelné, kolik lidí se podařilo zfanatizovat.

      2. Uherské Hradiště bude řízená provokace. Stejných případů přibývá a pindosí sdělovadla to šíří. Diskreditace vlády pokračuje, společenská soudržnost se rozpadá. Komu to nahrává, před volbami? Bartoš už si trémuje proslovy.
        Babiš se vrátil z Izraele s tím, že budeme s Izraelem společně vyvíjet a v ČR vyrábět izraelskou vakcínu. Vývoj naší bude ukončen. Vakcíny se stali hlavní zbraní v covidové válce.

        1. Společenská soudržnost se rozpadla už dávno. Toto je jen důsledek.
          A diskreditace vlády? Za to si může sama. Vždyť i Zeman už udeřil.
          Důležité je, aby si lidé uvědomili, že demoblok by jednal stejně, ale spíše ještě hůř. Viz drakonická opatření „vyspělého Západu“.
          Myslím, že se demoblok do voleb dočká nepříjemných překvapení. Zatím je na ně podle mého názoru příliš brzy.

          1. „Demoblok se do voleb dočká nepříjemných překvapení“(nepřeji si nic více) pouze bude-li změna v informačním poli a ta závisí na začištění bažiny za kanálem a za oceánem, aby mohlo být ukázáno na viníka a hin sa ukáže kdo s kým pekl. Jedině taková změna- diskreditace – by potopila demoblok do voleb.

          2. Přinejmenším část vlády na diskreditaci pracuje vědomě – potápí ANO před volbami . Její udržování dává smysl pouze jako blokace nekontrolovatelného předání řízení 5-té koloně jejich věrným úřednickým souputníkům.
            Zatím si neumím představit, co by se muselo stát, aby se po volbách nedostali k moci (Piráti a SPOLU). Skoro nikdo nechápe, co bude znamenat nástup Pirátů. Zachránit to může snad pouze nějaký vnější zásah /šok, jak píše TARCH.

        1. Napadla mě taky záchrana pro Izraelce, když nevyšel Sputnik. V minulosti (po válce) jsme je vyzbrojili / zachránili. Teď máme pomoci znovu? Určitě mají u nás svoje lidi, takže asi zopakování pomoci nebo vzájemná záchrana? Určitě mají přístup k více informacím než my. Taky to ale může být zcela obráceně. Ještě uvidíme.

    2. zdroj v Kremli. „Prostredníctvom kontrolovaných mimovládnych organizácií (Americká agentúra pre medzinárodný rozvoj, Sorosova nadácia, Thomson Reuters Foundation) a mediálnych štruktúr (BBC, Reuters, Internews) sa pripravuje scenár informačného útoku na Sputnik V, v rámci ktorého sa plánuje podporiť tézy o „neúčinnosti a nebezpečenstve očkovania“ stanovením hromadnej smrti ľudí údajne v dôsledku užívania tejto drogy, https://www.youtube.com/watch?v=1kTplYb_ZuM

  6. Pro upřesnění považuji za potřebné uvést k článku několik poznámek :
    – všeobecná branná povinnost byla v SSSR zavedena až v roce 1939
    – souvisel s ní prudký početní růst armády, pro kterou byl velký nedostatek zkušených velitelů, nebyl prováděn dostatečně kvalitní výcvik vojsk, používaná technika neodpovídala potřebám armády, průmysl nebyl připraven na válku, příprava záloh byla nedostatečná, atd. atd. – to vše se nepodařilo do roku 1941 zcela odstranit –
    – více než milion sovětských branců sloužilo v armádě necelý rok,
    – po vpádu Němců do SSSR nedošlo ke „zradě tehdejšího vojenského velení“, ale v plné míře se projevila nepřipravenost sovětské armády k vedení rozsáhlých vojenských operací a jejich zabezpečení,
    – za celou Velkou vlasteneckou válku bylo dle údajů Ministerstva obrany RF z roku 2005 zajato 4 559 000 sovětských vojáků. Tvrzení, že „Tři milióny(!!) těchto vojáků se dostalo do zajetí bleskově, prakticky ze dne na den.“ se tak poněkud nepřesné,
    – srovnávat rudoarmějce, zajatce „vzor 41“ s rudoarmějci, zajatci „vzor 43“ považuji za velmi nešťastné,
    – jakýkoliv odpor zajatců vůči svým věznitelům měl v celém průběhu války fatální následky nejen pro přímé účastníky vzpoury, ale většinou i pro ostatní zajatce, během 2.sv.války bylo Němci a jejich spojenci popraveno cca 473 000 sovětských vojáků.

    https://cs.wikipedia.org/wiki/Sov%C4%9Bt%C5%A1t%C3%AD_v%C3%A1le%C4%8Dn%C3%AD_zajatci_b%C4%9Bhem_druh%C3%A9_sv%C4%9Btov%C3%A9_v%C3%A1lky

    1. Ono to s tou brannou povinností není tak jednoduché. Spíše šlo o to, že v roce 1939 se všechny vojenské útvary staly „kádrovými“ a zahájila se v nich nějaká jednotná příprava vojáků. Předtím tam bylo hodně „územních“ útvarů, kde to s přípravou bylo všelijaké. Ale k té „zradě“ asi došlo (samozřejmě ze strany některých velitelů – především Pavlov) – to bylo nepředání rozkazu o zaujetí bojových pozic okolo 15.6.1941. A samozřejmě nepřipravenost tam byla, ale zase vinou velitelů – zkušenosti od jezera Chasan, ani od Chalkyl Gol se do přípravy vojsk nezapracovaly.

      1. Pavlov zřejmě nebyl odsouzen k trestu smrti zastřelením za zradu, ale za:
        „Vyšetřováním bylo zjištěno, že obžalovaní Pavlov a Klimovskich ve funkcích – první: velitele vojsk Západního frontu a druhý: náčelníka štábu téhož frontu, v období začátku bojové činnosti německých vojsk proti SSSR projevili zbabělost, nečinnost, neuspořádanost, dopustili rozklad řízení vojsk, zanechávání výzbroje nepříteli bez boje a svévolné opouštění bojových pozic útvary Rudé armády, čímž dezorganizovali obranu země a darovali nepříteli možnost prolomit frontu Rudé armády.“

        Jeho nečinnost zřejmě nebyla žádná náhoda, což nasvědčuje jeho rehabilitace Chruščovem v r.1956.

        https://cs.wikipedia.org/wiki/Dmitrij_Grigorjevi%C4%8D_Pavlov

          1. Záleží zřejmě na úhlu pohledu a míře poznání. Rehabilitací Pavlova v podstatě obvinil Chruščov přímo Stalina z nepřipravenosti SSSR na válku, z krutých porážek sovětských vojsk na počátku Velké vlastenecké války, z utrpení zajatců a civilního obyvatelstva, ze zničení západní části země, apod.

            Mnoho lidí to tehdy přijalo za „pravdu“ a řada lidí tomu věří dodnes. Trockismus má mnoho tváří a dlouhé trvání…

    2. Author

      Díky za každé upřesnění.
      Hlavní inspirací pro sepsání článku mi byl nadpis toho předchozího: Historické paralely. Možná je opravdu zásadní, kdy byla zavedena branná povinnost. Nicméně ambicí článku je to poučení. Dovednost rozeznat vážnost a zákeřnost situace, tehdy i dnes.

      1. Klasická situace v diskusích. V tomto případě se většina diskutujících vůbec nepozastavuje nad paralelou že si historii budeme muset zopakovat a jakou cenu za to zaplatí KAŽDÝ z nás. Namísto toho se vytrhnul naprosto scestný detail o kterém se rozproudila lichá a vášnivá debata – v daném případě o údajné neschopnosti Rudé armády zaviněné mj. brannou povinností až od roku 1939.
        Nikdo nezdůrazňuje, že lidé musí pochopit co je nevyhnutelně čeká a musí se odhodlat bránit skutky. Slova nestačí. Stejně tak každá armáda se musí naučit bojovat v moderní válce. Nežli se obojí obrana zvládne bude útočník vždy vyhrávat.
        Problém však je v tom, že tentokrát to bude jiné. Národ ve kterém se nikomu nechce za národ umírat již národem není.

    3. Tak zaprvé, v první světové byla vybita prakticky většina kádrových důstojníků, noví nestáli za nic, protože procházeli jen zkrácenými kurzy, ty takzvané školy praporčíků a v celém národě bylo minimum lidí s nějakým slušným vzděláním. Nemluvě o tom, že absolutní většina lidí byla NEGRAMOTNÁ!!! To je to skvělé dědictví carů. O výzbroji ruské armády v 1. světové ani nemluvě. Byla prostě mizerná. A co byste zatraceně čekali od bolševiků, od Stalina za těch pár let od doby, kdy konečně skončila občanská válka podporovaná vnějšími interventy? Zdědili stát s negramotným obyvatelstvem a bez průmyslové základny. To, co za těch pár let dokázali, je fakticky zázrak. A že šlo o zradu nejvyšších velitelů, je do očí bijící. Jakmile tohle bylo napraveno, všechno se obrátilo. A zúročilo se to, co za těch pár let bolševici stihli. Vzdělání lidí, vybudování průmyslu i zemědělské základny. A vy tady pořád dokola budete vykládat, jak byl ten Stalina a bolševici nedokonalí. No ano, představte si, nebyl to Bůh, zázraky nedokázal, jen ty lidské. Jak dokáže se všemi zamávat nejvyšší „velení“ jedoucí v jedné linii, dnes můžeme pozorovat v přímém přenosu na koronaviru a některým to stále nestačí, aby jim to docvaklo. Také v tom hrálo roli to, co je v tomhle článku. Lidé prostě nevěřili, že by taková válka byla možná a nebrali to dost vážně. To je lidské. Málokdo si umí představit, čeho jsou lidské zrůdy schopné, viz například koncentráky.

      1. Omlouvám se, ale kde jsem “ pořád vykládal, jak byl ten Stalin a bolševici nedokonalý“ ? V SSSR byl v té době jen Stalin a bolševici, nikdo jiný ?
        Tvrdím-li, že šlo o „zradu nejvyšších velitelů“, musím také zároveň uvést, kdo to jmenovitě byl, jinak může dojít k fatálnímu pomýlení.

        1. No, on ten výčet mluví sám za sebe, ne?

          A tady cituji: „po vpádu Němců do SSSR nedošlo ke “zradě tehdejšího vojenského velení”, ale v plné míře se projevila nepřipravenost sovětské armády k vedení rozsáhlých vojenských operací a jejich zabezpečení“

          Můžete mi tedy vysvětlit, jak se projevila podobná nepřipravenost například francouzské armády? Nebylo to tak, že právě tak došlo ke „zradě“ velení? Tj. ke zradě národa „elitami“, které jako vždy realizovaly zcela jiné cíle než deklarovaly?

          Omlouvám se za nepřesnost v minulém příspěvku, měla jsem na mysli vyšší velení, tj. především, ale ne výlučně generalitu.

          1. Pokusím se odpovědět obecně a stručně. Připravenost či nepřipravenost jakékoliv armády k vedení rozsáhlých vojenských operací je přímo úměrná k úrovni zajištění obranyschopnosti státu. Obranyschopnost státu je pojem zahrnující v sobě zahraniční politiku, finance, průmysl, dopravu, školství, zdravotnictví, zemědělství, armádu, vnitro, atd., které všechny musí být jednotlivě, ale i jako celek, připraveny pro případ války.
            V roce 1941 nebyl SSSR na válku z řady objektivních důvodů zcela připraven, což se hlavně projevilo v počátečních fázích Velké vlastenecké války.
            K potřebným změnám došlo teprve v jejím průběhu a jejich výsledkem bylo vítězství SSSR nad nacistickým Německem a jeho spojenci.
            SSSR nebyl jediný, kdo nebyl v té době na válku zcela připraven, podobně tomu bylo skoro ve všech státech, které se do 2.sv.války během jejího průběhu postupně aktivně zapojily.

        2. Ludvík: Tohle jsou obecné řeči pro stádo. Na tu válku fakticky nebyl připraven žádný stát včetně Německa, kterému také proto přihráli Československo a celou západní zdrojovou základnu, včetně Polska. A to za aktivní spoluúčasti příslušných elit příslušných národů včetně těch nadnárodních a lidé se prostě jen vezli a divili, jako například Francouzi, jak mohli tak rychle prohrát? Kvůli „hlouposti“ svého vedení – závěr ovce. (Co je pro jednoho chybou řízení, je pro druhého cílem.) Takže i přestože se v SSSR velice promíchala řídicí vrstva a ve velkém tam zafungovaly výtahy, pořád ještě tam bylo dost „vypěstovaných kádrů“, aby dokázaly zradit, obzvláště v prvních dnech války, kdy to demoralizuje zbytek, jako například ve Francii. Takže tvrdit, že nešlo o zradu velení, je z mého pohledu směšné.

  7. K těm ohlédnutím:

    YouTube omezil přístup k filmu Krym, cesta domů
    „Daný obsah podle názorů účastníků společenství YouTube obsahuje materiály, které mohou vyděsit či šokovat některé uživatele.“

    Takový nápis se objeví při pokusu pustit video.
    http://voicesevas.ru/news/57556-youtube-ogranichil-dostup-k-filmu-krym-put-na-rodinu.html

    Já připomínám, že s titulky tam ten film nebylo možné dát nikdy, dokonce kvůli tomu už tenkrát pokutovali kanál.

    https://vk.com/videos351663392?z=video351663392_456239018%2Fpl_351663392_-2

    K tématu doporučuji i film Korsuňský pogrom
    https://www.youtube.com/watch?v=p7HrJbqYFVQ&list=PLLN3Uw9xJDNZZu8MA2BSaAcgpU7HIsHha&index=23

  8. Pro seniory to, Chytrý Honzo, určitě nepíšeš. Nebo snad jen pro ty seniory, kteří jsou ochotni si s dětmi a vnoučaty občas sednout a říci jim své vzpomínky na minulost.
    Náš český a slovenský problém je v tom, že jsme nebyli za Světové války „první na ráně“ etnické likvidace. První v pořadí byli naprosto „nepřizpůsobiví“ východní Slované v SSSR. Ti pochopili, že nejde na konci jen o výhru, či prohru z vojenského hlediska, ale existenci či neexistenci z etnického a národnostního pohledu. Proto, nebo i proto tu Světovou válku vyhráli.
    Dnes jsou už, naštěstí materiální i duchovní síly východního slovanstva v převaze a jde o to, abychom i západní Slované konečně pochopili a realizovali přirozený azimut směr Východ. Ono nám ani nic jiného nezbyde.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..